2022. május 24., kedd

Mapacho, a Dohány Nagyapa

Amint a mellékelt ábra is mutatja, sokkal ritkábban van most időm blogokat írni, de azért igyekszem jelen lenni és bejegyzésekben megfogalmazni azokat az információkat, amelyeket szeretnék átadni nektek. Mivel mostanában viszonylag többet dolgozom az amazonasi mesternövényekkel, lesznek majd olyan blogbejegyzések, amelyek ezeknek a szerepéről, hatásáról, szellemi tartalmáról szólnak. Szóval el fogunk fordulni egy kicsit az etnobotanika irányába.

Az egyik növény, amivel már régebb óta dolgozom, a Mapacho, vagyis a brazil ősdohány, azték dohánynak, illetve kapadohánynak is nevezik. Kétféle ismert dohányfajta van: az egyik a Nicotiana tabacum, melyet pipában, cigarettába használnak, vagyis ő a rekreációs dohányzás főszereplője. A Mapacho latin neve Nicotiana rustica. Dohány nagyapának is nevezik (abuelo mapacho). Mindkettő nagyon erős szövetséges, de mivel az azték dohány nikotintartalma kb kilencszer magasabb, mint a pipadohányé, ezért nyilván érdemes óvatosan használni. Dél-Amerikában a Mapachot használják elsősorban a szertartásokhoz.

Az amazonasi sámánok azt mondják,  hogy a Mapacho szelleme tiszta férfi energiát hordoz magában, tehát máshogy működik, mint mondjuk az Ayahuasca szelleme, ami egy női szellem, és tipikusan női módon tanít. A Mapacho szelleme inkább nagyapai szigorral és szeretettel mutatja meg a dolgokat, nem kertel és kényeskedik. 

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz igazán megérkezni a férfi minőségedbe, akkor a Mapacho szelleme ebben nagyon sokat tud segíteni. Például férfiasnak érzed magadat, amikor egyedül vagy, de amikor egy nő közelébe kerülsz, akkor elbizonytalanodsz, és zavarba jössz. Minden férfi azt szeretné, ha olyan partnere lenne, aki ízig-vérig nő, de ehhez neki is szilárdan kell állnia a férfi-minőségében. Ha úgy érzed, hogy a partnered nem az "igazi", és partnerről partnerre keresed azt, ami hiányzik belőle, és mindegyiknél azt tapasztalod, hogy valahogy megbánt, és feszült vagy a társaságában, ahelyett, hogy ellazulnál, akkor először a saját férfi minőségedbe kell megérkezned.  Ilyenkor a férfi ösztönösen a kisfiú szerepébe kezd visszacsúszni, és azt várja el, hogy a nő anyáskodjon felette, ahelyett, hogy férfiként kapcsolódhatna hozzá.

A Mapacho szelleme a nők életében és elhozhatja azt a férfi minőséget, amelyet a nő a partnereiben hiányol. A nő arról álmodozik, hogy megtalálja a tökéletes férfit, aki a tenyerén hordozza, aki értékeli, imádattal és figyelemmel veszi körül, és nem uralkodni akar fölötte, vagy pedig használni az energiáját. Ha ez a minőség hiányzik, akkor a nő azt érzi, hog ide-oda dobálják az élet hullámai, nem találja meg az igazi szerelmet, és elkezdi önmagát értéktelennek látni. A nő elveszíti a bizalmát a férfiak védelmező minőségében, és az élete minden területén elkezd megalkudni, mivel elveszítette az önbecsülését. A Mapacho segíthet helyreállítani azt a minőséget. A következő részben a dohány gyógyító és károsító hatásairól fogunk beszélni.

Nincsenek megjegyzések: