2020. január 25., szombat

Jóni múdrá - az érzékszervek elzárása

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Jóni múdrá, vagy sambháví múdrá vagy sanmukhí múdrá
Ezt a múdrát azért hívják így, mert végzése közben elzárjuk a gjána indrijákat (tudásszerző érzékszerveket). Ezek a látás, hallás, szaglás, ízlelés és a beszéd szervei vagyis a fülek, szemek, orr és a száj.
(Megjegyzés: a klasszikus szánkhja filozófia szerint az öt tudásszerző érzékelés és a nekik megfelelő szerv a látás (szem), hallás (fül), szaglás (orr), ízlelés (nyelv) és a tapintás (bőr), viszont a múdrában csak a szemet, fület, orrot és a szájat fogjuk be. A száj, mint a beszéd szerve a cselekvő érzékszervek kategóriájába tartozik, melyek: cselekvés (kéz), helyváltoztatás (láb), beszéd (száj), szexuális aktus (nemi szervek) és ürítés (végbél).)
Technika:
  1. Üljünk bármelyik ülőpózba - padmászanába, szvasztikászanába, vadzsrászanába stb. A gerincünk legyen egyenes, a vállaink pedig párhuzamosak.
  2. Helyezzük a hüvelykujjainkat közel a fülnyílásokhoz, a mutató- és a középső ujjunkat a szemhéj fölé és alá, könnyeden nyomva a szemgolyót, a gyűrűsujjakat az orrlyukaink mellé, de ne zárjuk el őket, és a kisujjainkat az összezárt ajkaink sarkára. A felkarjaink legyenek vízszintesek és a vállak magasságában. A mellkasunkat emeljük ki, a hasunkat pedig húzzuk be.
    Megjegyzés: A gyakorlás kezdetén elegendő, ha a hüvelykujjakkal befogjuk a fülnyílásainkat; a gyakorlás következő szintjén a fülnyílások előtti kis fülcimpákat hajtsuk rá a fülnyílásra; majd haladó szinten a kis és a nagy fülcimpákat is rá kell hajtogatni a fülnyílásunkra, hogy hatékonyan kizárjunk minden külső zajt.
A múdrát lehetőleg sötét szobában végezzük. A szoba legyen kellemes és hűvös, és legyen jó illata. Meggyújthatunk néhány füstölőpálcikát. Olyan irányba fordulva kell ülni, hogy a múdrá befejeztével, amikor lassan kinyitjuk a szemünket, hűvös fuvallat csapja meg a szemeinket. El kell érni a pránájáma sziddhit (tökéletességet, jártasságot e légzőgyakorlatokban), mielőtt elkezdjük ennek a múdrának a gyakorlását. Az ujak sorrendjét, ahogy az érzékszervekre kell helyezni őket, lent megadtuk. Először a fülnyílásokat zárjuk le, utána a mutató- és középső ujjunkat helyezzük finoman a lezárt szemhéjakra, utána a gyűrűsujjakat az orrnyílások széléhez, és végül a kisujjakat a szánk sarkához. A tekintetünk eleinte a két szemöldök közé irányul, ahol egy fénykört kell elképzelni, és arra kell koncentrálni.
(Megjegyzés: más leírások szerint az ujjak sorrendje a következő: hüvelykujj – fülek, mutatóujj – szemhéj, középső ujj – orrcimpák, gyűrűs és kisujj – alsó és felső ajak. A gyakorlat a pratjáhárát, vagyis az érzékek visszavonását segíti elő a külső ingerektől, ami által az elme is elcsendesül, és felkészül a meditációra. Így technikailag a pránájáma utáni szinthez kapcsolódik.)
5. Vegyünk hosszú, mély levegőket, susogó hangot létrehozva a torkunkban."

Nincsenek megjegyzések: