2022. május 25., szerda

Az Úr Siva íja

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

5.12. mahádévam mahájógam dévánám api daivatam
pasúnám patim ísánam dzsjótisám dzsjótir avjajam

A Nagy Úr, aki maga a nagy jóga, az istenek istene, az állatok ura, az irányító, a fények el nem múló fénye;

Az Ísána név Kedáranátha, vagyis a Kedára nevű szent hely uralkodó istenségének a neve, és egyben Siva öt arcának (Ísána – az Úr; Tatpurusa – a Kozmikus Lény; Vámadéva – aki elrejt; Szadjódzsata – aki felfed és Rudra – aki elpusztít) egyike is. Pasupatinak azért nevezik az Úr Sivát, mert egyik ősi formáját az állatok (és minden illúzióban lévő élőlény) uraként tisztelik. A „pása” szó kötelet is jelet, mellyel elkapják az állatokat, illetve mely a gunák (anyagi kötőerők három minőségét is képviseli. A tamaszt (tudatlanság) az elefánt, a radzsaszt (szenvedély) a tigris, a szattvát (jóság) pedig a tehén képviseli.

5.13. pinákinam visáláksam bhésadzsam bhava-róginám
kálátmánam kála-kálam déva-dévam mahésvaram

A Pináka íj nagy szemű hordozója, az anyagi világ betegségétől szenvedők gyógyítója, az idő lényege és az idő elpusztítója, az isten az istenek között, a nagy úr.

Az Úr Siva íját Pinakának nevezik, és Visvakarmá, a félistenek építésze készítette Maharishi Dadhicsi csontjaiból. Siva ezzel az íjjal pusztította el Maja és Tripura démonok városait, valamint megölte vele Tárakáksa, Vidjunmálí és Kamláksa démonokat is. Később Dzsanaka királyhoz került az íj, és Ráma törte el, mivel az íjat Siván és Visnu inkarnációin kívül más nem tudta megmozdítani.


Nincsenek megjegyzések: