2009. február 25., szerda

Titkos receptek a hajlékonyságra


Az Astanga vinyásza jóga végzése nem csak állóképességet, hanem jó adag hajlékonyságot is igényel gyakorlóitól. Vannak, akik születésüktől fogva, genetikailag nagyon hajlékonyak, ez főleg a nők között fordul elő. Mit tegyenek azonban azok, akiknek merevebbek az ízületeik, és ez esetleg visszatartaná őket az Astanga, vagy eleve a jóga bármelyik irányzatának gyakorlásától. A következőkben a saját tapasztalataim alapján szeretnék néhány jótanácsot közreadni, amely elősegíti a hajlékonyság fejlesztését.

1. Rendszeres gyakorlás

A test reggel merevebb, mint este, ezért este valamivel jobban bele tudunk menni a nehezebb pózokba. Ha viszont rendszeresen gyakorlunk reggelente, akkor egy stabil alapot építünk ahhoz, hogy folyamatosan hajlékonyak tudjunk maradni. Pattabhi Jois azt ajánlja, hogy hetente hat napot gyakoroljunk, a szombatot hagyjuk meg pihenőnapnak, illetve a telihold és újhold napjait is hagyjuk ki. Ha nem gyakorlunk minden nap, akkor ezt nem kötelező figyelembe venni, de akkor is ragaszkodjunk a rendszeres (pl. heti 3-4 gyakorláshoz). Azokat az ászanákat, amelyek számunkra nehézséget okoznak, ne kerüljük, hanem eleinte módosítsuk, amennyire kell. Fokozatosan dolgozzuk magunkat a tökéletes végrehajtás felé. Hogyha használunk segédeszközöket (pl. jógaövet), akkor azt is próbáljuk meg fokozatosan elhagyni. A hátrahajlításokhoz elsősorban erős hát- és hasizmok kellenek, ezért ezeket is rendszeresen és fokozatosan gyakoroljuk. Ha túlerőltetjük, akkor sérülhetnek az ágyéki porckorongok, derékfájást okozva, illetve a gerinc „visszamerevedik”. Fogadjuk el, hogy a hátrahajlítás nem megy mindennap ugyanannyira, vagy jobban, mint előző nap.

2. A gyakorlás körülményei

Az ízületekben és ínszalagokban a váta dósa (biológiai levegő) uralkodik. A hideg és száraz időjárás hatására az ízületek merevebbek, míg a meleg és párás idő kedvez a szövetek nyúlásának, rugalmasságának. Amióta 36 fokos teremben és 60-70%-os páratartalom mellett gyakorlok, kb. 3-szor olyan gyorsan tudok előrehaladni, mint 20-25 fokos teremben. Télen, a fűtési szezonban még a mérsékelt égövben jellemző 40%-os pára is leesik 15-20%-ra, tehát az egész test szövetei szárazabbak lesznek. A belső nedvesítés is fontos, tehát igyunk elegendő szobahőmérsékletű vagy melegebb vizet gyakorlás előtt és után, esetleg közben, ha sokat izzadunk. A melegben végzett rendszeres gyakorlás mellet elért hajlékonyság majdnem ugyanolyan mértékben érvényesül, ha emellett alkalmanként hidegebb teremben gyakorlunk. Ismét hangsúlyoznám, hogy Mysore-ban az év 9-10 hónapjában 30 fok fölötti a hőmérséklet, és jó magas a páratartalom. A Himalájában persze más a klíma, de ott állítólag a jógik megtanulnak annyi belső hőt termelni, hogy a hátukra terített ruhát is képesek megszárítani.

3. Külső kezelések

Az ízületek merevségére természetesen a legjobb gyógyszer maga a jóga, amely folyamatosan nyújtja, átmozgatja őket. Az emberi testben a kötőszövetek folyamatosan zsugorodnak a kor előrehaladtával, így a jóga a fiatalosság megőrzésére is egy jó módszer. Persze ettől még előfordulhat, hogy rendszeres Astanga-gyakorlás mellett is azt tapasztaljuk, hogy 50-60 éves korunkban már nem vagyunk olyan lazák, mint 25 évesen. 80-90 éves korban (ha megérjük) a legtöbb jógi jelentősen leegyszerűsíti a gyakorlását, és nem erőlteti azokat a pózokat, amelyek már nagyon nem mennek. Az élet elkezdődik és véget ér (legalábbis fizikai szinten), és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az ízületek hajlékonyságát azonban nem csak nedvesítéssel, hanem olajozással is elő lehet segíteni. Az ájurvédikus masszázs csodálatosan kiegészíti a jóga-gyakorlást. A meleg olaj bemasszírozása a bőrbe táplálja és méregteleníti a bőr alatti szöveteket, lazítja az izmokat. A kendermag, vagy lenmag-olaj táplálja a kötőszöveteket, míg a ricinusolaj méregtelenít. Az Ájurvédában számos olyan gyógynövénnyel kombinálják a masszázsolajokat, amelyek enyhítik az ízületi panaszokat. A legismertebb a Mahanarayan olaj. Ha valamelyik ízületünk megsérül, az izom vagy ínszalag meghúzódik gyakorlás közben, akkor az itthon is kapható Herbal Cure kínai masszázskrémet javaslom napi 2-3-szori használatra. Én be szoktam kenni vele a sérült területet gyakorlás előtt, és így kevésbé fáj, hamarabb gyógyul. Persze kímélni is kell a sérült részeket, nem kell túlerőltetni. A combhajlító izom (angolul hamstring) például a legtöbb előrehajlításnál, pádahasztászanánál stb. terhelve van. Ha meghúzódik, akár egy évig is érzékeny lehet, és kímélni kell.

4. Belső kezelések

Az ízületek működését két tényező akadályozza: az egyik a méreganyagok jelenléte, amely krónikus panaszokhoz, gyulladásokhoz, majd elfajulásokhoz vezet. A másik az ízületi szövetek elégtelen anyagcseréje. Ez jelenti a gyenge szöveti agnit, vagyis azt, hogy a szövet az anyagcsere-ciklus során nem képes megfelelően beépíteni a tápanyagokat; illetve a tápanyagok, pl. kalcium elégtelen bevitelét. Nekem néhány olyan készítmény vált be, amelyik ezeket a problémákat megoldja. A tápanyag-ellátás megoldásához hatékony természetes tápanyag-forrásra van szükség. Erre a mikroalga-készítmények bizonyultak a legjobbnak. A Green Gold Solar és Lunar táplálék-kiegészítők fő összetevői a Spirulina és Chlorella algák. Az első kiváló vitálanyag-forrás, amely minimum 90%-ban hasznosul, míg a második sejtszinten méregtelenít. Napi egy csapott kiskanál Solar reggel, ugyanennyi Lunar este, tiszta vízben elkeverve. Amióta fogyasztom, szinte megszűntek a sérülések, ízületi fájdalmak. Ha nagy ritkán valami meg is húzódik, gyakorlatilag egy nap alatt regenerálódik. Az Ájurvéda szintén foglalkozik az ízületek méregtelenítésével és hajlékonnyá tételével. Az egyik tradicionális receptúra neve is erről árulkodik: Mahayograj Guggul. Ebből napi 5-6 golyócskát lehet rendszeresen szedni. A másik, modernebb receptúra neve Arthrella, és szintén nagyon hatékony ájurvédikus gyógynövényeket tartalmaz. Nyugodtan szedhetjük ezeket a készítményeket mindaddig, amíg tartósan el nem múlnak az ízületi fájdalmak, a ropogás és egyéb kellemetlen tünetek. A fenti jótanácsokkal felvértezve még progresszívebbé tehetjük a gyakorlásunkat. Találkozunk a 6. sorozatnál!

4 megjegyzés:

k írta...

Kedves Gauranga, talán a régi cikkekre írt új megjegyzésekről kapsz értesítést.
Nos nem tudom kérhetnék-e valamikor egy frissített írást ennek kapcsán, így kb. 1 éves távlatban - feltéve, ha azóta bevált más recept is. Egyszóval kiváncsi vagyok, hogy 1 év múltával miként szólna ez a cikk. Köszönöm

Gauranga Das írta...

Kedves K,

Nagyjából ugyanígy. Semmi újat nem fedeztem fel azóta, úgyhogy továbbra is ugyanezeket az elveket követem. A legfontosabb a rendszeres gyakorlás és minél kevesebb stressz!

K írta...

Köszönöm! Ez jó hír egyrészről (bevált receptúrák továbbra is működnek...), viszont pl. rákerestem a Mahayograj Guggul-ra, magyar oldalakon nulla találat. Praktikusan ez azt jelenti, hogy indiai nyaralást kell összekötni egy ayurveda körúttal? Vagy van más beszerzési útvonal?

Gauranga Das írta...

Hát, ha valaki ismerősöd jár Indiában... Mág ott sem kaptam mindenhol, délen például nem is ismerték.