2011. február 28., hétfő

A nagy madár

Mielőtt bármiféle cinikus hangvételű bejegyzésre gyanakodnátok, leszögezem, hogy egy időre elkanyarodunk a khecsaríról, bár még lesz majd róla szó. Egyelőre azt hiszem, elég lesz ennyit is megemészteni. Most pihenésképpen térjünk át az uddíjána-bandhára. Újabb részlet a Hatha-jóga Pradípikából:

"athóddíjána-bandhah:
baddhó jéna szusumnájám pránasz túddíjaté jatah
taszmád uddíjánákhjó 'jam jógibhih szamudráhritah /54/ 

Az uddíjánát azért hívják így a jógik, mert a gyakorlása által a prána (váju) felfelé repül a szusumnában. 
uddínam kuruté jaszmád avisrántam mahá-kha-gah
uddíjánam tadéva szját tatra bandhó 'bhidhíjaté /55/ 


Azért nevezik így az uddíjánát, mert a nagy madár, a prána, ha hozzá van kötve, akkor anélkül szárnyal, hogy elfáradna. A következőképpen kell végezni: 
Az uddíjána bandha a középső energiazár, és egyben a legfontosabb a három közül. Ha a múla és dzsálándhára bandha gyakorlásával sikerül a pránát a szusumnába irányítani és ott tartani, akkor az uddíjána alkalmazása segítségével nyomást gyakorolhatunk rá, és intezívvé tehetjük annak áramlását. Ennek egyik jele, hogy a jógi könnyedén, erőfeszítés és kifáradás nélkül képes végrehajtani a legnehezebbnek tűnő jóga-ászanákat is. Az uddíjána bandha nem csak a pránát emeli felfelé, hanem a súlypont emelkedését is elősegíti, így a gravitációt meghazudtoló módon képes a jógi az ászanákat végezni. Meg kell tanulnunk azonban párhuzamosan végezni az uddíjána- és a múla-bandhát, illetve közben valamennyire aktívan tartani a dzsálándhára bandhát is.

udaré pascsimam tánam nábhér úrdhvam csa kárajét
uddíjánó hjaszau bandhó mritjum-átanga-késarí /56/ 

A has köldök feletti részét be kell húzni a gerinc felé. Az uddíjána bandha olyan, mint az oroszlán a halál elefántja számára. 
uddíjánam tu szahadzsam guruná kathitam szadá
abhjaszét szatatam jasztu vriddhó 'pi tarunájaté /57/ 

Az uddíjána mindig nagyon könnyű, ha egy gurutól tanuljuk. Aki gyakorolja, megfiatalodik, ha öreg volt. 
nábhér úrdhvam adhas csápi tánam kurját prajatnatah
san-mászam abhjaszén mritjum dzsajatjéva na szamsajah /58/ 
A köldök feletti és alatti területet húzzuk befelé, a gerinc felé. Ha hat hónapig gyakoroljuk ezt, akkor kétségtelenül legyőzzük a halált. 
A teljes uddíjána bandhát a kilégzés utáni légzésszünetben tudjuk a legjobban végrehajtani, ugyanis ilyenkor automatikusan felfelé mozdul a rekeszizom és behúzódik a hasfal. Ha mindkettőt tudatosan maximizáljuk, akkor elérjük a teljes uddíjána bandhát. A belégzés utáni légzésszünetben is lehet gyakorolni, de ez haladóbb változat. A folyamatos uddzsájí légzés közben (például az ászanák végrehajtása során) csak részlegesen tudjuk tartani az uddíjána bandhát, ilyenkor a hasfal behúzása a köldöre vagy az alatta lévő területre koncentrálódik.

szarvésám api bandhánám uttamó hjuddijánakah
uddijáné dridhé baddhé muktih szvábhávikí bhavét /59/ 

Az összes bandha közül az uddíjána a legjobb; mert ha határozottan megkötjük, akkor önmagától bekövetkezik a felszabadulás. 
A fenti vers találóan leírja az uddíjána és általában a bandhák ambivalens működési mechanizmusát. A gyakorlás során elsődlegesen a bandhákhoz kapcsolódó izomcsoportokra koncentrálunk, és így egy izomzárat hozunk létre, amely a szívó hatás következtében nyomó hatást gyakorol a mirigyekre és a belső szervekre. Több évnyi gyakorlás után az izomzárnak energetikai zárrá kellene válnia, aminek a segítségével aktiváljuk a csakrákat. A csakrák megnyílása következtében szabaddá válik a Kundaliní útja felfelé, így a bandha "megkötő" hatása igazából a felszabadulást segíti elő."

Nincsenek megjegyzések: