2011. március 1., kedd

Hatha vs Ashtanga

Ahogyan tanulmányozom a Hatha-jóga Pradípikát, egyre több olyan pontra bukkanok, ami az Astanga rendszerében teljes mértékben kibontakozik. Számomra az Astanga sorozatai és gyakorlási módszere a hatha-jóga tanításainak összegző kiteljesedése, amely nem rekeszt ki semmilyen gyakorlatot, elméleti vagy módszertani ismeretet, ami a jóga hagyományán belül előfordul. Hasonlóképpen vagyok a spiritualitással is. Számomra a Krisna-tudat egy olyan filozófiai és lelkigyakorlat-rendszer, ami az összes spirituális hagyomány lényegét felöleli, és nem rekeszt ki semmit sem.


Éppen ezért lepődök meg néha azon, hogy egyesek "tradicionális" astanga-gyakorlónak tekintik magukat, és minden mást, ami az ő elképzelésük szerint nem "tradicionális" astanga, de amúgy hitelesen a jóga része, elutasítanak vagy lenéznek. Persze, mondhatnék én is például olyanokat, hogy a hatha vs. astanga olyan, mint a PC vs Mac, de ennek nem hiszem, hogy sok értelme volna. Én személy szerint szeretem a Mac számítógépeket használni, és szeretem az astangát gyakorolni, de ez nem jelenti azt, hogy bármiben különb vagyok másoktól. Sőt, elképzelhető, hogy mások sokkal elégedettebbek egy netbookkal vagy egy hatha-jóga órával, és nem is feltétlenül való nekik az astanga.


Mindig is azokat az astanga-tanárokat szerettem, akiknek nagy elméleti és gyakorlati háttérismeretük volt, és így megfelelő perspektívába tudták állítani az astanga gyakorlását, alkalmazni tudták azt egy személy pszichofizikai adottságaihoz illesztve, nem pedig az illetőt akarták mindenáron belegyűrni a "tradicionális" astanga keretrendszerébe. A jóga célja az, hogy kihozza belőlünk a pozitívumokat, mind fizikai, mind érzelmi, illetve mentális, spirituális szinten. 


Ehhez mindenkinek más eszközökre lehet szüksége az élete különböző fázisaiban. Éppen ezért a jógaoktatói tanfolyamainkon is először alapozó információkat és ászanákat oktatunk az Agni-jóga oktatói kurzuson, és utána ezekre épülve tudjuk mélységében átadni az astanga rendszerét az ezt követő Astanga-jóga oktatói kurzuson. Mág most is hallok hangokat, hogy "én nem akarok Agni-jóga oktató lenni, engem csak az astanga érdekel." Nos, igazából csak egy jógahagyomány van, a hatha-jóga, amelynek eszköz- vagy ászana-tárából egyik vagy másik irányzat többet vagy kevesebbet használ. 


Az Agni-jóga oktatói tanfolyamon oktatott bandhák, mudrák, pránájáma gyakorlatok, illetve  a hatvannégy alapvető ászana szinte mind megjelennek és fontos szerepet játszanak az astanga vinyásza rendszerében. Éppen ezért, hogy mélységeiben megérthessük az egyes ászanákat és a vinyásza rendszert, az alapoknál kell kezdeni. Úgyhogy nálunk ez a rendszer fog maradni, a 200 órás Agni-jóga oktatói tanfolyam sikeres elvégzése után lehet jelentkezni a 300 órás Astanga-jóga oktatóira, és a kettő együtt fogja kiadni az 500 órás vezető jógaoktatói képzés anyagát és óraszámát. Természetesen szájhagyomány útján is lehet gyakorolni és oktatni az Astangát, de ahhoz, hogy teljesebb értéket tudjunk adni a hozzánk segítségért forduló embereknek, és a sérülések helyett valóban az astanga rendszer terápiás hatását tudjuk előtérbe helyezni, nem árt az alapoktól kezdve megismerni a rendszert.


A jóga gyakorlása és oktatása sohasem egy kőbe vésett, rögzített rendszer. Ilyen értelemben véve nem is létezik olyan, hogy "tradicionális" astanga. A gyakorlás máshogy nézett ki Krishnamacharya Mysore-i éveiben és ugyanő máshogy oktatta különböző tantíványait élete későbbi részében. Pattabhi Jois maga is számtalan változtatást eszközölt azalatt a közel 60 év alatt, amíg az Astanga rendszert oktatta. És ez a változás, fejlődés a jövőben sem fog megállni. Ahány tanár, annyiféle értelmezés, kisebb-nagyobb eltérések a gyakorlásban, az oktatási módszertanban, vagy éppen csak a hangsúlyban. 


Bár kétségtelen, hogy erőteljesen strukturált rendszerről van szó, és úgy érzem, hogy még mindig sok titkot rejtegetnek e rendszer összefüggései, mégis azt gondolom, hogy mindenkinek a saját útját kell végigjárnia, még akkor is, ha ezt a rendszert választja. Egy jó tanár pedig nem konformizálni akarja a tanítványait, hanem felszínre hozni bennük a diverzitást, azt az egyéniséget, ami a jóga gyakorlásában is meg fog mutatkozni, és ami közelebb fogja vinni a gyakorlót a saját egyedi, megismételhetetlen önvalójához. 


Mert végülis a jóga célja, amellett, hogy ragyogó egészséget biztosít, és a társaság is remek, elsődlegesen az, hogy bemutasson bennünket önmagunknak. Ez az oka annak is, hogy a blogom olyan sok mindenről szól, mert az én tudatomban minden összekapcsolódik a jógával és a lelki útkereséssel. Járom az utamat, és ha mellém szegődtök egy kis időre, mert úgy érzitek, a ti utatok is ugyanarra vezet, akkor örülök, mert legalább nem kell egyedül bóklásznom. Az viszont biztos, hogy nem ez az egyedüli üdvözítő út az emberiség számára, és nem is feltétlenül a kiválasztottak útja. Az astangások mindig is külön törzset alkottak Isten állatkertjében, úgyhogy akinek benne van a génjeiben, az ne féljen ezt felvállalni. You're not alone! :-) 

Nincsenek megjegyzések: