2022. július 1., péntek

Mapacho - mérgez vagy gyógyít?

A Mapachoról, mint mesternövényről szóló cikk második rélszét olvashatjátok itt.

A dohonyzást általában káros szenvedélynek tekintik, és ha valaki minden nap szívja a dohányt (akár a Nicotiana tabacumot, akár a Nicotiana rusticát), az valóban egyrészt rendszeresen nikotint visz be a szervezetébe, amitől függőség alakul ki, másrészt a tüdejét is károsítja a kátrány és egyéb anyagok által. Ez kisebb mértékben a Rapéra is igaz, mert bár ott kevesebb nikotin jut a vérbe, mégis, ha napi szinte használjuk, akkor ott is elképzelhető a függőség kialakulása. Az indián őslakos kultúrákban azonban hagyományosan mindig szertartásos céllal alkalmazzák a Mapacho-t, tehát nem alakítanak ki függőséget tőle (mivel ritkán füstölik) és nem jutalmazó vagy szabadidős tevékenységként űzik, hanem a szertartás közben kapcsolódnak a dohány szelleméhez.

Ha bármiből sokat és rendszeresen fogyasztunk, akkor nyilván kialakulhat a függőség, viszont ha a megfelelő tisztelettel közelítünk hozzá, akkor megtapasztalhatjuk a dohány szellemének gyógyító hatását. A betegségeket általában a kaotikus energia, vagy a kaotikus, pusztító gondolatok idézik elő. Ezt az energiát az Andokban hucsának, az Amazonasi törzsknél pedig panémának nevezik. A gyógító eljárások és szertartások általában a hucsa kitisztítására és az energiaibuborékunk számíval (harmonikus, természeti gyógyító energia) való feltöltésére irányulnak. A Mapacho szellemét, vagyis a Dohány nagyapát is megkérhetjük arra, hogy szabadítson meg a belső feszültségektől, tisztítson meg és újítson meg. 

Minél inkább azt érzed, hogy nem vagy harmonikus kapcsolatban a Természet törvényeivel és a szeretettel, annál betegebbnek érezheted magadat. Ilyenkor összegyűlik a betegség-energia és tüneteket produkál. Amikor összegyűlik benned a betegség-energia, akkor egyre rosszabbul fogod érezni magadat, de amikor szertartást végzel az erőnövényekkel, például a Mapachoval, a Sanangával vagy a kakaóval, akkor megtapasztalhatod, ahogy a növény szelleme megtisztít, meggyógyít, és méregtelenít, mintha újjászületnél. Ha a növényeket szertartásosan használod, de mégsem érzed a gyógyító hatásukat, akkor ne erőltesd a használatát, mert a mesternövényekkel való munka nem mindenkinek való, és nem mindenkit támogat a szelemük.

Milyen módokon szokták használni a Mapacho-t a perui kultúrában?

Az egyik legelterjedtebb alkalmazási módszer a Rapé, melyet az amazonasi dzsungel törzseinek tagjai készítenek tradicinális módszerekkel, szertartásos keretek között. A Rapé nagyon finomra őrölt dohány-porból áll, amit a típusától függően különböző gyógynövények hamujával kevernek össze. A  Rapét egy tepi nevű cső segítségével fújja be a sámán a kezelendő személy bal, majd jobb orrnyílásába, illetve önmagadnak is be tudod fújni a kuripe nevű, kisebb applikátor segítségével. 

A Rapé szertartásról fogok majd még külön részleteket közölni. A dohány leveléből sűrű főzetet is szoktak készíteni. Ezt a főzetet szembe csepegtetik, a Sanangához hasonlóan, illetve meg is lehet inni (maximum fél-egy deci mennyiséget, mert erősen tisztító, hánytató hatása is lehet). A Mapacho főzet méregtelenít, víziókat okoz, és a szertartás végére újjászületés-élménnyel ajándékoz meg. Az orrba nem csak a Mapacho vizes főzetét, hanem alkoholos tinktúrjáját is szokták csöpögtetni. Ez a Rapéhoz hasonló módon hat. A dohány-főzetet fülbe is cseppentik, illetve a bőrt is be lehet dörzsölni vele. 

A Mapacho-t természetesen szertartás-pipában vagy kis cigarettába sodorva is szokták használni. Ilyenkor a füstöt nem tüdőzik le, hanem a hét irány felé fújják, és úgy küldik az imákat a szellemvilágba a dohány füstjének szárnyain. A Mapacho-sámán a teret, helyiségeket és a szertartás résztvevőit is a dohány füstjének fújásával tisztítja. 

A dohány nagyon sűrű, pasztához hasonló főzetét sóval szokták összekeverni, és a kapott pasztát, amit Ambilnak neveznek, szintén használják szertartás közben. A kisujjadra tehetsz belőle egy kicsit, és az ínyed, valamint az alsó ajkad belső oldala közé bedörzsölve hagyhatod, hogy lassan felszívódjon. Ettől kissé lezsibbad a szád, és hányingered is lehet, de elindul a kapcsolódás a dohány szellemével. A Mapacho különböző formáit tehát mindig érdemes tisztelettel, szertartásos keretek között, a szándék megfogalmazásával használni. A következő cikkben a Rapé szertartás menetét fogom ismertetni, ahogyan én szoktam vezetni. 

Nincsenek megjegyzések: