2020. január 12., vasárnap

Sítkarí pránájáma

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Sítkarí
Ezt a pránájámát azért nevezik így, mert sziszegő hang jön létre, amikor beszívjuk a levegőt.
Technika:
  1. Üljünk padmászanába. Csak ebben az ászanában végezzük ezt a pránájámát.
  2. Tartsuk egyenesen a fejünket. Finoman nyissuk szét az ajkainkat, vékony rést hagyva az ajkaink között, hogy be tudjuk szívni a levegőt a résen keresztül. A fogainkat is tartsuk résnyire nyitva. A nyelvünk hegye érjen a fogainkhoz belülről. Lassan, egyenletesen és amilyen mélyen csak lehetséges, szívjuk be a levegőt az ajkainkon keresztül, hogy a levegő a nyelvünk felett és alatt tudjon végigáramolni. Végezzük a múla bandhát a pránájáma időtartama alatt.
  3. Amikor befejeztük a belégzést, engedjük le az állunkat a dzsálándhára pozícióba. Az ajkaink legyenek összezárva és tartsuk bent a levegőt az antara kumbhakamban. Tartsuk a nyelvünket a normál pozícióban és ne formázzunk csövet belőle, mint a sítalí esetében.
  4. Amikor befejeztük a kumbhakamot, lassan és egyenletesen lélegezzük ki a levegőt a váltott orrlyukakon keresztül, és ennek szabályozásához használjuk a jobb kezünk ujjait a mrigí múdrában. Kilégzés közben végezzük az uddíjána bandhát.
  5. Ebben a pránájámában nincs báhja kumbhakam. Kilégzés után egyenesítsük vissza a fejünket, mint a második lépésnél, hogy megkezdhessük a pránájáma második körét. A kumbhakam időtartama 5 másodperctől 64 másodpercig terjedhet a képesség és a gyakorlottság függvényében. Óvakodjunk azonban az erőlködéstől.
A nagyobb hatékonyság érdekében a pránájámát előzze meg a kapálabhátí vagy a bhásztriká. Itt megemlíthetjük, hogy a szúrja-bhédana, a nádí sódhana és az uddzsájí kivételével az összes többi pránájámát csupán a testi jólét érdekében vagy gyógyító eljárásként lehet alkalmazni. Akinek az egészsége normális, annak elegendő, ha ismeri ezeket a pránájámákat, de a napi gyakorláshoz a szúrja-bhédanára, nádí sódhanára és az uddzsájíra kell koncentrálni. E három biztosítja a test egészségét, és emellett segítik az elme kontrollját és a magasabb szintek elérését, ami a jóga valódi célja. Így a pránájámák többi fajtája nincs megemlítve Patandzsalí Jóga-szútrájában. Ezek a pránájámák azonban említve vannak a többi jóga-írásban, például a Hatha-jóga Pradípikában, a Gheranda Szamhitában, és egyes Upanisadokban.
Nagy mértékletességet kell követni az étkezés terén. Akik spirituális célból gyakorolják a pránájámát, azoknak különösen körültekintőnek kell lenniük. Teljesen kerülniük kell a húst és az olyan dolgokat, mint a hagyma, aszafoetida, és nem szabad túlzottan fűszeres, vagy túlzottan csípős, savanyú vagy keserű ételeket enniük. Ha lehetséges, néhány szattvikus ételre kell korlátozni magukat – rizs, búza, gyümölcsök, tej, ghí, vaj, nádcukor, méz, gyömbér, kígyótök (cukkini-féleség), padlizsánok és némely zöld leveles növény. Ezek közül válasszunk ki néhányat és csak erre korlátozzuk a diétánkat. Az étel legyen annyira egyszerű, amennyire csak lehetséges, a célunk a nyelv fölötti uralom legyen, ami pedig segíteni fogja az elme fölötti uralmat. Azok esetében, akik főleg a fizikai hatásai miatt gyakorolják a pránájámát, az ételek korlátozását nem kell olyan szigorúan venni. Alkalmanként és mértékkel ehetnek húst is."

-->

Nincsenek megjegyzések: