2009. június 10., szerda

The Journey Home - kötelező olvasmány!

Nemrégiben jelent meg Radhanath Swami önéletrajzi könyve, melynek címe: The Journey Home - Autobiography of an American Swami. Most kaptam kézhez én is, izgalmas olvasmánynak ígérkezik. Radhanath Swami (születési nevén Richard Slavin) 1970-ben, 19 éves egyetemistaként (vagy inkább hippiként, ha úgy jobban esik) Chicago külvárosából elindult egy európai vakációra barátjával, Garyvel, amiből az kerekedett ki, hogy elstoppoltak Indiáig. Több, mint tíz éven keresztül bejárta India szinte összes szent helyét, és találkozott az összes ismert guruval és jógival. Jógikánt élt a Himalája barlangjaiban.

Olyan híres mesterekkel élt együtt, mint Swami Rama, Swami Satchidananda, Jiddu Krishnamurti, Swami Chidananda Saraswati, Maharishi Mahesh, Anandamayee Ma, Tat Walle Baba (a képen), Teréza anya, Swami Muktananda vagy éppen a Dalai Láma. Hosszas lelki keresése végül Vrindávanában, Krisna szülőföldjén ért véget, ahol találkozott azzal a szenttel, akit teljes szívéből el tudott fogadni gurujának, Srila A.C.Bhaktivedanta Swami Prabhupadával.


Részlet a fülszövegből: "Ebben a rendkívüli memoárban, Radhanath Swami színes szövetbe szövi a kalandot, misztikumot és szeretetet. Az olvasók nyomon követhetik Richard Slavin útját Chicago külvárosából a Himalája barlangjaiba, miközben fiatal keresőből elismert lelki vezetővé válik. Az Utazás haza az öntudatosság ébredésének lépéseiről szóló bensőséges beszámoló, és ugyanakkor átható bepillantás a misztikus hagyományok szívébe, és azokba a kihívásokba, melyekkel minden léleknek szembe kell néznie a belső harmónia és Istennel való összekapcsolódás felé vezető úton.

Halál-közeli élményeken, fejlett jógik melletti inaskodáson, és a zarándokutak éveken keresztül tartó bejárásán keresztül, Radhanath Swami végül megérkezik India misztikus kultúrájának belső szentélyébe, és rátalál a szeretetre, amit keresett. Ritka őszinteséggel elmondott mese, melynek során az olvasó belemerül az egyszerre izgalmas, humoros és szívmelengető utazásba."

Radhanath Swami szavai:
"Van egy hely, a legfelsőbb hajlék. Ha valaki eljut oda, az soha többé nem tér vissza ebbe a halandó világba" - Bhagavad-gítá

"Kora reggel, éppen napkelte előtt, amint belenéztem a soha nem nyugvó folyó áramába, Gangesz anya ezer mérföldnyi utazásán merengtem. Hív a tenger, és minden egyes vízcsepp türelmesen folyik az ár mentén az oly távol lévő végcélja felé. Gangesz anya azt tanította nekem, hogy türelemre és kitartásra lesz szükségem, ha el akarom érni a célomat.
Igazából sohasem hagytam abba a töprengést azon, hogy miért hagytam hátra a világi ígéreteket, hogy egyedül egy sziklán üldögéljek a Gangesz közepén, és szigorú böjtöt kényszerítsek magamra. Miért cselekedtem ilyen extrém módokon, mint egy megszállott? Akkoriban nem úgy éreztem, hogy az én választásom volt, inkább úgy, hogy a sors titokzatos keze vezetett utamon ..."

(A képen a szerző 19 éves korában, Indiában)

Amikor nézegettem a könyv képeit, nekem is emlékeimbe villantak a szent helyek, amelyeket bejártunk Rishikesh környékén, a Gangesz forrásánál, a Himalájában. Lehet, hogy egyszer szervezünk majd egy jógatáboros Ganga-safarit, vagyis a Gangesz forrásához felkapaszkodva elindulunk lefelé, és végigkísérjük Gangesz anya útját az óceánig. A hajókázás közben megismerhetjük India sokszínű kultúráját és fontos szent helyeit.

A könyv kapható angol nyelven, korlátozott példányszámban az Atma Center Pest shopjában.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Megvettem én is, ezt a könyvet.
Esetleg valaki már elszánta magát, hogy lefordítsa magyarra? Van erre terv esetleg?
Magyar nyelven azt hiszem el lehetne adni jó sokat.
srini