2009. június 26., péntek

A jóga története 3. rész

Paramahansa Yogananda és a Ghosh-hagyomány

Természetesen nem csak a híres tanítványok, de maguk a guruk is elutaztak Nyugatra, Amerikába, hogy India ősi spirituális kincseit megosszák a világ népeivel. A Krija-jóga hagyományának legismertebb mestere Paramahansa Yogananda (1893-1952), aki 1920-ban Amerikába hajózott és megalapította a Self-realization Fellowship-et, melynek célja a meditáció és a spirituális tanítások terjesztése volt. Yogananda önéletrajza („Autobiography of a Yogi”) szintén a spirituális irodalom egyik klasszikusának számít. Yogananda mesterei visszamenőleg: Yukteshwara Giri (1855-1936), Lahiri Mahasaya (1828-1895), Mahavatar Babaji (19. sz. második fele). Paramahansa Yogananda legifjabb öccse Bishnu Charan Ghosh (1903-1970) volt, aki Kalkuttában testépítőket képzett és jógát oktatott. Bátyjával ellentétben, a jóga fizikai oldalát sem hanyagolta el, és iskolájában 84 klasszikus pózt tanított. 1939-ben utazott el Amerikába, és állítólag ő vezette be a Mr. Universe testépítő-versenyeket. Leghíresebb tanítványa Bikram Choudhury (1946-), aki világszerte elterjesztette a Hot Yoga, vagyis a felfűtött teremben végzett hatha-jóga divatját. Emberek ezrei izzadnak ma is világszerte a Bikram-jóga stúdiókban. Ugyancsak Bikram nevéhez fűződik a nemzetközi jógaversenyek rendezése is.










Swami Sivananda és a himalájai jógaiskolák

Swami Sivananda (1887-1963) Tamil Naduban született, és 1924-ben Rishikesh-ben telepedett le. Itt kapott avatást és merült el a lelki gyakorlatokban. Tanítványai számára a hatha-jóga mellett a pránájámát, a Kundaliní-jógát és a meditációt is hangsúlyozta. 1936-ban hozta létre a Divine Life Society nevű karitatív intézményt. Számos világhírű tanítványa közül kiemelkedik Swami Vishnu-devananda (1927-1993), aki nyugaton maghonosította a Sivananda jógát, Swami Satchidananda (1914-2002), aki az integrál-jóga irányzat megalapítója, valamint Swami Satyananda Saraswati (1923-), a Satyananda jógaiskola megalapítója. Ez az irányzat szintén szorosan követ az alapító, Sivananda tanításait. Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008) a himalájai Brahmananda Saraswati (1870-1953) tanítványa, és a Transzcendentális Meditáció módszer megalkotója. Ebben a rendszerben a Maharishi által adott mantrák segítségével végzett meditáció a lényeg, a jóga más aspektusait annyira nem hangsúlyozzák.

Swami Bhaktivedanta és a bhakti-jóga kultusz

A bhakti-jóga már a Bhagavad-gítában nagy szerepet kap. Az odaadás és szeretet jógáját Krisna a legmagasztosabb jógafolyamatnak tekinti, és a 15. században megjelenő inkarnációja, Csaitánya Maháprabhu ismét felébreszti a bhakti-kultuszt Nyugat-Bengálban. A bhakti lefgontosabb gyakorlatai a Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré mantra közös éneklése és a templomokban Krisna múrtijának, szoborformájának imádata. Sokan ezért a hindu vallás részének vélik a bhakti hagyományt, míg az egyéb jógaiskolák mesterei sikeresen leválasztották a jógát a hozzá kötődő kultikus elemekről. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (1986-1977) volt a bengáli bhakti hagyomány első guruja, aki 1965-ben Amerikába hajózott, és elkezdte oktatni a fiatalokat a szeretet jógájára. Azóta munkájának eredményeképpen több ezer Hare Krisna templom, farmközösség és gyülekezet gyakorolja nap mint nap a bhakti-jóga lélekmelengető gyakorlatait, a közös mantra-éneklést, a szentírások tanulmányozását, a templomi szertartásokat és a főzés jógáját, melynek során az elkészült vegetáriánus ételeket felajánlják Krisnának.

Nincsenek megjegyzések: