2010. október 1., péntek

Jógaistenek

Néhányan kifogásolták az utóbbi időben, hogy miért osztok más tanárokat, gurukat a blogomban. Nos, az ember bejár ugye egy életutat. Tapasztalatokat szerez. Ezek alapján kialakít egy értékrendet. Ezt az értékrendet képviseli, hiszen kell, hogy legyen oka annak, amiért azt választotta, és esetleg lemondott vagy elhatárolódott valami mástól. Persze emellett azt gondolni, hogy képesek vagyunk mindenki mást is meggyőzni arról, hogy ugyanúgy gondolkodjanak, mint mi, az már fanatizmus. 


Egyébként szerintem nem is ez a cél, mert valószínűleg eléggé unalmas, sőt, elviselhetetlen hely lenne a világ, ha Gauranga Das-okkal lenne teli. Szerintem belőlem egy is elég, de lehet, hogy sok is. Én mindenesetre a jógának köszönhetően megférek önmagammal, és nem nagyon zavarnak a különböző hangvételű kommentek, bár igyekszem tanulni abból, amiből lehet. 


Amikor pedig a különböző oktatóknál kipróbált órákat minősítem, akkor elsősorban abból a szempontból teszem ezt, hogy mit várok én egy jógaórától, vagy mit értékelek benne, mi inspirál. Mivel általában pénzbe kerül mindegyik, az oktató és a résztvevő között egy áru- vagy szolgáltatáscsere viszonya alakul ki. Na jó, nem csak ez, de ez is benne van. Az ember ugye megnézi, hogy minőséget kap-e a pénzéért, jó-e az ár-érték arány. Ezt nevezik tudatos vásárlónak.


A "No expectations" elv helyett én inkább a "Realistic expectations" elvet szoktam alkalmazni, és nem azt várom el, hogy egy jógaórán megvilágosodás-szerű katartikus élmény érjen, vagy a tanár ujjának érintésére kinyíljon a harmadik szemem, esetlegesen felszökkenjen a Kundalini energiám. De azért természetesen érdekel az, hogy az oktatónak milyen az életmódja, táplálkozása, mennyire követi a jámákat és nijámákat, esetleg milyen spirituális gyakorlatokat végez, illetve milyen filozófiai meggyőződéseket vall. Hiszen mindez, még ha nem is közvetlen módon, de része annak az energiacsomagnak, ami előtt megnyílunk és amivel összekapcsolódunk az órán. Ha ez bejön, akkor oké, ha nem, akkor keresgélni kell tovább.  


És én ismételten különválasztanám a guruk és jógaoktatók szerepkörét. Természetesen lehet átfedés, de én úgy gondolom, hogy teljesen elfogadható az, ha egy oktató az adott diszciplina gyakorlójaként definiálja magát, és azokat az aspektusait oktatja, amikben már van némi jártassága. A jóga és a spiritualitás kapcsolata persze nagyon sokoldalú és összetett, ez még több blogtémát megér. És számomra egy guru az egy spirituális út hiteles képviselője, aminek vagy része a hatha-jóga, vagy nem, hagyománya válogatja.


Az én gurum Srila Sivarama Swami, akinek majd' húsz éve az avatott tanítványa vagyok, és úgy gondolom még most is, hogy 100%-ban beigazolta a hozzá fűzött reményeket és elvárásokat. A hagyományvonalam a Gaudíja vasinavizmus, ezzel is teljesen elégedett vagyok, sőt, a legteljesebb spirituális útnak tartom. Ebből fakad például az, hogy az advaita filozófia hirdetőit (amibe sajnos a jóga-guruk 99%-a beletartozik), fenntartásokkal kezelem. Swami Satyananda vagy Sivananda technikai kérdésekben nagyon hiteles útmutatást nyújtanak, de amikor a bhakti témakörére kerül sor, akkor nem rájuk hagyatkoznék elsősorban. Amikor pedig még mixeltebb filozófiával hozakodik elő valaki, akkor pedig már igen erős kétségeim támadnak az illető hitelességével kapcsolatban.


A hitelesség ugyanis ott kezdődik, hogy az illető a saját mestereitől hallott tanításokat adja át, nem pedig mixel folyamatosan. Én filozófialag próbálok hiteles maradni a vaisnava hagyományhoz, a gyakorlásomban pedig az Astanga nyomvonalát követem, bár nem korlátozom le magamat erre. Az Úr Siva 8 400 000 ászanájába sok minden belefér! Ugyanakkor nem akarok valamiféle saját felcicomázott hagyományvonalat létrehozni, mert nem gyúrok a vallásalapítói státuszra. 


Néhány szempontot azért vegyünk figyelembe egy guru hitelességét illetően. 


1. Ha a guru elkezdi hirdetni vagy sugallni, hogy ő Isten inkarnációja, akkor nálam abban a pillanatban feketelistás! A jezsuiták ezt úgy kezelték, hogy Istenkáromlás vádjával a máglyára küldték az illetőt. A guru ugyanis Isten szolgája, és erre tanít másokat is. 


2. Ha a guru misztikus trükkökkel és megfejthetetlen aforizmákkal bűvészkedik, akkor szintén gyanús. A kettő persze összefügg, mert ha a jógát gyakorlod, és valamiféle misztikus képességekre teszel szert, akkor nagyon könnyen elhiteti veled az egód, hogy különleges vagy, és ha még nem is közvetlenül Isten, de már a jobbkeze vagy.


3. Ha a guru abszolúte semmibe veszi a jámákat és nijámákat, és még meg is ideologizálja (lásd miért eszik húst a Dalai Láma), akkor az meg már végképp gyanús. Ti mondjatok le gyerekek erről, arról, a húsról, alkoholról, kábítószerekről, nemi életről, de nekem már nem kell, mert én fölötte állok mindezeknek, sőt, Jógaisten vagyok, és önnön akaraterőmmel elégetem a karmámat, illetve áldást gyakorlok az állatokkal, akiket megeszem, és a szűz leányokkal, akiket megrontok... Na ez már nekem egy kicsit sok. Az egó győzelme a józan ész fölött. 


Srila Prabhupada azt mondta, hogy a csaló guruk csaló tanítványokat vonzanak, úgyhogy talán ez az oka a közfelháborodásnak, amikor egy "köztiszteletben álló" gurura csalót kiáltok. Van, aki kézzel-lábbal ragaszkodik ahhoz, hogy becsapják, mert fél őszintén szembenézni önmagával, és a lelkiismeretével. Allen Ginsberg például azzal lett népszerű, hogy az LSD-t kikiáltotta isten inkarnációjának. Sokkal jobban esik úgy trippezni, hogy közben jógaistennek gondolod magad, mint hogy egy szerencsétlen, gyenge akaraterejű függőnek. 


Hát én nem az az ember vagyok, akik azt mondja, amit az emberek hallani akarnak. Én azt mondom, amit fontosnak tartok, amiben őszintén hiszek, ha tetszik, ha nem. Lehet, hogy ezáltal elveszítek néhány rajongót, de legalább aki marad, az őszinte lesz. Persze az igazságot is elfogadható módon kell tálalni, és ezt gyakorolgatom folyamatosan. Ezért jó a blog meg a Facebook, mert mindenki szabadon vissza tud reagálni, míg ha mindez egy előadóteremben zajlana, lehet, hogy csak a folyosón mondogatnák egymásnak, és nem nekem. Szóval bánjunk csínján a jógaistenek iránti rajongással, és analizáljuk egy kicsit mélyebben, hogy miért is ragaszkodunk mi ehhez vagy ahhoz a tanhoz, guruhoz, hagyományhoz. Hogyan definiáljuk önmagunkat ennek fényében, és milyen célt jelölünk ki az erőfeszítéseink számára. Persze a bölcs ember az ürülékből is felveszi az aranyat, de utána kezet mos!   

27 megjegyzés:

Durga Devi írta...

Miért eszik húst a Dalai Láma? Olvastam régebben egy pár könyvét, nagyon szép gondolatai vannak. Az egyikben azt írta hogy vegetáriánus az élőlények iránti könyörületből.

Pati írta...

Ki kell ábrándítsalak. Őszentsége már nem vegetáriánus. De ettől függetlenül, valóban nagyon szép "gondolatai" vannak.

Roadman írta...

Az egy dolog szép gondolatokról írni, vagy beszélni, és megint más ezek szerint élni. Ne legyél naív! A nem kicsit gyanús láma kitalált magának egy nem létező epehólyag betegséget, ami szerinte sárgaságot okoz, viszont ha eszik húst, akkor elmúlik. Naggyon gyenge, és ennek ellenére vannak akik ezt bekajálják. Szánalmas.:) Közben a láma meg vigyorog magában a sok hülyén és ezerrel csajozik.
Jó persze azt lehet mondani, hogy a Dalai Láma sosem mondott olyat, hogy ő isten inkarnációja lenne, hanem mindig is csak egy szerzetesnek vallotta magát. De hálistennek azért páran még képben vagyunk és tisztán látjuk, hogy bizony a Dalai Lámát legyőzte a saját egója.

Névtelen írta...

http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/egeszsegugy/20100920-dalai-lama-senkinek-nem-lehet-megtiltani-a-husevest.html

Hoppá! A dalai láma is megalkuvó lett. :))

Érdekes és nagyon is gyakorlatias kérdés, amit felvet: hogyan táplálkozzon az ahimszá elvei szerint teljes értékűen pl. egy északi országban, netán sarkkörön túl élő gyakorló? Vagy hogyan táplálkozzon szattvikusan (tej, gyümölcs, cukor, méz, magvak) egy inzulinfüggő cukorbeteg jógi?

Vy

Gauranga Das írta...

Húú Roadman, te aztán odatetted, hallod-e! Én is beszólogatós vagyok, de sokat kellet finomíytanom már a stílusomon, különben egykettőre széttrancsíroznak a kommentelők! Vannak elvárások ugye, hogy miképpen kommunikál egy erészakmentes jógi!

Vajrának meg üzenem a praktikus tanácsokat: A cukorbeteg jógi bátran rátérhet a vegán kosztra, az teljesen ahimszás. A sarkkörön túl élő gyakorlónak meg azt ajánlom, hogy költözzön melegebb éghajlatra (legszívesebben én is azt tenném), vagy látogassa meg a Polar Tesco zöldségpultját, amit naponta töltenek fel repülővel behozott banánnal meg ananásszal! Azért vannak előnyei is a globalizációnak!

Névtelen írta...

Gratulálok a cukorbetegeknek adott tanácshoz, de ezzel egyrészt kb. semmit nem mondtál, másrészt a vegán táplálkozás önmagában még nem szattvikus. Szóval hogyan oldanád meg, hogy a vércukorszint hosszan egyenletes szinten maradjon (hogy ne kapjon inzulinsokkot, és ne zuhanjon kómába), és lehetőleg szattvikus is legyen, valamint húst/tojást sem fogyaszt az illető? Ja, és jusson elég kalóriához, és hozzájusson valamennyi tápanyaghoz (pl. állati fehérjék). Tejterméket, gyümölcsöt cukorbetegek csak minimálisan ehetnek, gabonával is vigyázni kell.

„vagy látogassa meg a Polar Tesco zöldségpultját, amit naponta töltenek fel repülővel behozott banánnal meg ananásszal!”
Hát kérlek alássan, remélem, ezt már eleve viccnek szántad. :)) Egyrészt mezőgazdasági termékeket jellemzően nem szállítanak repülővel, mert a légi szállítás nagyon drága, és nem lehetne a költségét beépíteni az ananász/banán árába. Másrészt meg szerintem ezekkel az éretlenül leszedett, kitárolás előtt etilénnel kényszerérlelt, meg mindenféle vegyi anyaggal kezelt import zöldség/gyümölcsökkel inkább legyünk óvatosak. (Még az is, aki nem jógi.)

A délre költözés ötlete viszont tényleg praktikus, ezek szerint a jógagyakorlás lehetősége éghajlatfüggő? :)) Mert ugye szerinted ehhez a vega táplálkozás elengedhetetlen.

Vy

Gauranga Das írta...

Nem elengedhetetlen, de erősen ajánlott. A 100% szattvikus táplálkozás nem minden betegségnél ajánlható, de ismétlem, olyan betegséget nem ismerek, ami elkerülhetetlenné teszi a hús fogyasztását. A sarkköri példa dettó, úgyhogy ezeket a kifogásokat inkább kötözködésnek veszem, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ha valakinek fontos a vegetáriánus életmód, az meg tudja oldani. Ha pedig valaki kifogásokat keres, mint a Dalai Láma, akkor bizonyára fog találni. Az embernek van választási lehetősége, tudni kell helyesen élni vele.

Névtelen írta...

Attól, hogy laikusként nem ismersz ilyen betegséget, még létezhet.
A tapasztalatról: van cukorbeteg vegetáriánus ismerősöd? Ő meg tudta oldani?
Ugyan a táplálkozással kapcsolatban konkrétumot most sem mondtál, de nem baj, inkább hagyjuk. Bár szerintem a hárításnál korrektebb lenne, ha nyíltan megmondanád, hogy nem tudod a választ. :)

Vy

Gauranga Das írta...

Nem tudom Vajra, te kinek a blogját olvasod. Ájurvédikus tanácsadóként 15 éve foglalkozom a legkülönbözőbb anyagcsere-betegségekkel. Van vegetáriánus cukorbeteg ismerősöm, és köszöni, jól van. Szóval tudom a választ. A lúgosító étrend teljesen megfelel a cukorbetegeknek, ezen kívül pedig itt egy cikk, amit évekkel ezelőtt írtam: http://atmacenter.hu/index.php?id=99
Ismét nyitott kapukat döngetsz mester! És szerintem nem én szoktam hárítani, hanem te. Ha két ember vitatkozni akar, akkor érdemes előtte egyértelműen tisztázni mindkettőjük álláspontját. Mert ha az egyik vitapartner ezt nem tisztázza, az nem vita, hanem kötözködés.

Névtelen írta...

"Ájurvédikus tanácsadóként 15 éve foglalkozom a legkülönbözőbb anyagcsere-betegségekkel."

Ha orvosként vagy dietetikusként tennéd ugyanezt, azért kicsit komolyabb tekintélye lenne ennek az érvnek. Addig is engedd meg, hogy a betegségek terén laikusként kezeljelek, már csak a hatályos egészségügyi törvény értelmében is. A cikket nem ismertem, köszönöm, elolvastam, egy cukorbetegségekkel foglalkozó orvos lenne kompetens eldönteni, hogy mennyit lehet ebből hasznosítani egy konkrét beteg esetében.
Megjegyzem, én azért az Ajurvéda elméleteit/tapasztalatait a Kr. u. XXI. sz.-ban fenntartásokkal kezelem, a Védák óta azért fejlődött valamennyit az élettani/orvosi ismeretanyag.

Az álláspontom a témában az, hogy a vega táplálkozás (ha eltekintünk a vallásos vonatkozástól)annyiban hasznos, amennyiben segíti a harmonikus életvitelt és a gyakorlást. De lehetőleg ne nyiffantsa ki se magát, se mást az ember az ahimszá jegyében. :)

Vy

Gauranga Das írta...

Komolyan mondon, nem értem, mit kötözködsz Vajra. nem tudtam, hogy buddhistaként ennyire a nevek világában élsz. Miért vennéd komolyabban, amit mondok, ha a nevem előtt lenne egy Dr? A modern civilizáció 150 év alatt több kárt tett az emberiségben és a földben, mint amennyit a védikus tízmillió év alatt tudott! Ezek után számomra sokkal hitelesebb az ájurvéda és a jóga, mint a dietetika, illetve a sportélettan. De ha te a modern tudomány elkötelezett híve vagy, akkor nem is értem, mit keresel egy jógás blogon, amit ráadásul egy krisnás ír, aki fanatikus vega is egyben. Amúgy meg nem nyiffant ki még senki az ahimszától meg a vegetáriánizmustól sem. A pránaevőkről itt most nem beszélek, természetesen mindenhol vannak szélsőségek.

Névtelen írta...

Nem hiszem, hogy nekem kéne kellemetlenül éreznem magam. Bizonyos téren komolyan veszem, amit mondasz, de azért betegségek terén jobb a szakemberekre hallgatni. Vagy te a telejósdát hívnád az ezotévén, ha a kisgyerekednek 40 fokos láza van?
Tetszik ez az érvelés, hogy az orvosi hivatás és tanulmányok csupán két betű. :) Akkor viszont miért nem dobtál össze 15 év alatt egy ilyen jelentéktelen dolgot? Egy szakorvosi képesítés megszerzése, ha nem buksz, max 8 év, a kötelező rezidensi gyakorlattal együtt. :)

A modern civilizáció megítélése szerintem nem ilyen egyértelmű. Ha megnézed, a Védák bölcsőjében, Indiában társadalmi szinten évszázadok óta csak a nyomor, a kirekesztés, a tudatlanság és a szenvedés nőtt a Védák mellett. A csoda Ájurvéda a mai napig nem tud pl. mit kezdeni a XXI. században is pusztító középkori járványokkal Indiában. De az, hogy ma már a gyerekünkre nézve nem életveszélyes egy influenzajárvány vagy egy torokgyulladás, szintén az általad elítélt modern tudományok érdeme. De azért minden civilizáció-ellenességed mellett gondolom szépen használsz benzinüzemű autót, háztartási vegyszereket, mobiltelefont, áramot stb. Vagy ilyenkor van azért lelkiismeret-furdalásod a környezetszennyezés, elektroszmog stb. miatt?

Elnézésedet kérem, hogy - bár tisztelem a Védákat - de nem vagyok hajlandó visszamászni a fára. Azért vagyok itt a blogodon, mert nem digitálisan gondolkodom, szerintem a világ nemcsak fekete-fehér, hanem vannak szürke árnyalatok, sőt - horribile dictu - színek is. Vagy esetleg te úgy gondolod, hogy aki nincs veled, az ellened van? Most már én is megkérdezem, ha nem haragszol: oszd meg és uralkodj?

Vy

Gauranga Das írta...

Na jó, akkor egy kicsit árnyaljuk a képet, ha úgy tetszik, színesítsük. Én a Kelet és a Nyugat találkozásának a híve vagyok, mint ahogy Srila Prabhupada is. A Nyugat materiális fejlődéséhez (már amennyiben az önpusztító tendenciát féken tudjuk tartani benne) érdemes hozzáadni a Kelet spirituális értékeit, mert így lesz teljes az életünk.

Nem vagy-vagy, hanem is-is. De azért az ellentmondások felett nem szabad elsiklani! Nem tudom, te hányszor voltál már Indiában Vajrayogi, én a részemről majd' 20 éve látogatom az országot. Meg kell, hogy mondjam, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságával állunk szemben, ahol az átlagfizetések már lassan meghaladják a magyar színvonalat. A járványügyi helyzet is mítosz, mint ahogyan az éhezés, írástudatlanság stb. Ugyanazt próbálja a nyugat eljátszani, mint 150 éve az angol gyarmatosítás idején.

Az ájurvédához pedig Indiában is általában azok fordulnak, akikről a modern orvostudomány már lemondott. Én sok érdekes dolgot láttam a saját szememmel is, azért csak tudnak valamit azok a füvesemberek! Ami pedig a tanulmányaimat illeti: másfél év volt a természetgyógyász-diploma megszerzése, 4 év vaisnava teológiát végeztem, most pedig a jógamester-szakra járok, úgyhogy összességében kilesz a 8 év nekem is, de úgy érzem, olyan arzenált gyűjtöttem össze, amellyel a modern orvosi képzésnél hatékonyabban tudok segíteni az embereken. Nem tudom, te például ezt hogyan teszed, a csipkelődő kommenteken kívül?

bindhu írta...

Én is Gauranga ismerőse vagyok, 4 éve diagnosztizáltak 1-es típusú diabetessel, és a kezelési naplóm a tanúm, hogy problémamentes az életem a szattvikus étrenddel :-)

Névtelen írta...

Természetesen én is segítek az embereken, megjegyzem, ezért SOHA, SEMMILYEN formában nem kértem és nem is fogadtam el közvetlen anyagi ellenszolgáltatást.

A végzettségeid tiszteletet érdemlőek, de ha visszatérünk az eredeti felvetéshez, a magyar jogszabályok értelmében irrelevánsak abból a szempontból, hogy te kompetens legyél nyilvánosan meghazudtolni egy orvosi diagnózist (dalai láma).

A hozzászólásodból egy dolog ragadott meg igazán: „De ha te a modern tudomány elkötelezett híve vagy, akkor nem is értem, mit keresel egy jógás blogon, amit ráadásul egy krisnás ír”.

A jóga sosem volt ellentétes a modern tudományokkal, érdekes, hogy pl. Satyananda, Maheshwarananda, Rama stb. valahogy nagyon jól együtt tudtak működni a nyugati természettudományokkal, és beépítették azok eredményeit a jógarendszerükbe.
Eddig nem akartam felhozni ezt a témát, de hosszabb távon nézve is úgy tűnik, hogy te egyre inkább egy alig burkolt krisnás vallási propagandát folytatsz jógaoktatás címszó alatt. Oké, tudom, hogy ha nyíltan tennéd, akkor sokkal többen elzárkóznának a gondolataid elől, és kevesebb emberhez jutnának el, és ezen a módon jobban elő tudod segíteni Prabhupáda világuralmi törekvéseit, hehe. DE! Akkor is úgy gondolom, hogy ha valaki a saját vallásának a gondolatait, dogmáit szeretné propagálni (pl. sport-, tudomány-, evolóció-, abortuszellenesség, saját vallási irodalom midenhatósága, más irányzatokkal szembeni intolerancia stb.), akkor tegye ezt nyíltan, ne egy több ezer éves, hiteles, vallás-semleges rendszer farvizein evezgetve. Ugyanezt csináljátok egyébként az Értem fedőszerve alatt is, csak ott a kreacionalizmusra épültetek rá.

Egy jóga blog meg gondolom a jógáról szól, ezen belül is a cím alapján az astangáról. Éppen ezért a jóga-oktató választott vallásának annyi köze van ehhez, mint annak, hogy esténként fütyire/puncira, esetleg a saját jobb kezére gerjed, ha magára zárja otthon a szobaajtót (=SEMENNYI). Tehát csak azt kérném, hogy a krisnásságod legyen már a te magánügyed, vagy ha propagálod, akkor azt nyíltan tedd.

Üdv: Vy.

Gauranga Das írta...

Kedves Vajra!

Ez nem kívánságműsor, hanem az én személyes blogom. Valóban, a téma a jóga, és az Astanga, de az én fejemben ezek a dolgok összekapcsolódnak, és ezért írom le őket így. Nem hiszem, hogy bárki előtt titkoltam volna a krisnásságomat, és számomra a Krisna-tudat, vagy tágabb értelemben véve a vallás összekapcsolódik az élet minden területével. A Krisna-tudat a bhakti-jóga, és mint minden jógafolyamat, az összekapcsolódásról szól. Ha valaki állandóan skatulyákba akar engem betuszkolni, vagy a személyiségem különböző aspektusait szeretné természetellenes módon szétválasztani, akkor az az ember valamitől fél, és nem élte még meg az jóga összekapcsoló erejét. Én biztos vagyok abban, hogy a blogomat olvasók jelentős része nyílt gondolkodásmódú ember, és önmagukban is értéknek tekintik akár a vegetáriánizmus, akár az erőszakmentesség eszméjét. Nagyon sok olyan dolgot a számba adsz, amivel én nem értek egyet, és ez azt sugallja nekem, hogy mégsem vagy annyira nyílt gondolkodású, mint amennyire hirdetted magadról az elején. Sőt, még csak az sem akar kibontakozni, hogy mit is képviselsz igazából, csupán hadonászol ide-oda, és minduntalan belém akarsz kötni. Ez, sajnos, nem elég a boldogsághoz. Én olyan dolgokat teszek az emberek elé, amiknek önálló értéke van, és nem erőltetem rájuk, hogy fogadják el. Úgy érzem viszont, hogy kötekedő megjegyzéseidet elsősorban az irigység motiválja, és nem az, hogy másként gondolkodsz, mint én, vagy éppenséggel a végső igazság megismerésére törekednél. Ha mégis tévednék, akkor ismételten kérlek, hozakodj elő az értékes gondolataiddal, lássuk, hol a te blogod, hol a te gondolat-kiállításod? Ha akarod, véleményezem én is szívesen, mint ahogy te szoktad az enyémeket, bár az igazat megvallva, nem érzek olyan erős késztetést rá, mint te. Én inkább teszem a dolgomat. A kutyák ugatnak, a karaván meg halad - ezt mondta Prabhupada. Persze ne vedd magadra, de azért a jövőben valamivel konstuktívabb szintre is emelhetnéd a hozzászólásaidat :-).

Névtelen írta...

Kedves Gauranga!

Elnézést, ha következetlennek tűnök néha, de nehéz veled úgy kommunikálni, hogy folyamatosan mellébeszélsz, csúsztatsz és terelsz, ha felvetődik valami probléma.

Nem hinném, hogy bármi olyan gondolatot adtam volna a szádba, ami nem tőled származott volna, ha igen, akkor kérlek írj konkrétumot.

A buta személyeskedéseidre inkább nem térnék ki, ennél azért többet vártam tőled, bár úgy tapasztaltam, hogy ilyenekre főleg akkor vetemedsz, ha kényes kérdés merül fel, hát végül is ez is egy kommunikációs stratégia.

Örömmel látom, hogy sokadszor is azt hozod fel a munkásságod legitimitására, hogy csak felkínálod, és van igény rá. Ha már a közmondásoknál tartunk, egy marketinges ismerősöm mondta, hogy amíg szar van, addig légy is lesz. Természetesen ezt most nem a te jógádra értem, csak arra, hogy ez nagyon fals érvelés.

A legértékesebb gondolatom pedig most számodra: nyugodtan hirdesd és propagáld a törvényes keretek között a vallásodat, de ne takarózz ehhez a rádzsa/hatha jógával. Ez így korrekt, nem?

Vy

Névtelen írta...

Lehet itt csűrni-csavarni a szavakat vj, de mi a te hozzáadott értéked mondjuk csak akár ehhez a bloghoz is?

Névtelen írta...

Kedves Névtelen,

Sokadszor írom le, ez a blog nem rólam szól.

Egyébként szerintem adtam hozzá ehhez a bloghoz, azért ha megnézed, Gauranga stílusa is - szerintem előnyére - változott időközben (jó, mondjuk még mindig könnyű kihozni a sodrából), arról nem is beszélve, hogy kezdett beindulni az interaktivitás a blogon, vagy éppen amikor G. egyes felvetéseimre reagált, saját bevallása szerint 20%-kal nőtt a blog olvasottsága... Ez azért némi hozzáadott érték, legalábbis szerintem. :D
(Tudom, most jön az, h valójában a haverja vagyok stb. ...)

Vy

Gauranga Das írta...

Na jó, ebben igazat adok Vajrának, valóban növekszik a blog nézettsége a kekeckedésének köszönhetően. Ki is tettem egy kommentablakot jobb oldalra, nehogy valaki lemaradjon a kis gyöngyszemeiről. Amúgy az bosszant fel néha, hogy folyamatos elvárásokat támaszt velem szemben, amiknek nem akarok megfelelni, és ez engem mondjuk nem zavar, de őt valamiért igen. Pont arra tanítom az embereket, hogy ne annak próbáljanak megfelelni, amit elvárnak tőlük, hanem találják meg a saját énjüket, és ne korlátozzák önmagukat.
Sport- és tudományellenesnek nem tartom magam, csak ezek tökéletlenségeire hívom fel a figyelmet. A baj mindig ott van, amikor valaki mindenhatónak hiszi a tudományt, amibe az "edzéselmélet" is beletartozik. Ezeket az embereket (a tudósokat) a pénz motiválja, nem az igazság keresése. Az evolúció hülyeség, és tudománytalan, az abortusz meg gyilkosság. Punktum. Ha nem tetszik, végezzetek ki, akkor is ezt fogom mondani.
A védikus szentírásokat, meg a jógairodalmat pedig természetesen tökéletesnek fogadom el, másképp nem ezt követném. Logikus, nem?

Névtelen írta...

Kedves Gauranga!

ANNYISZOR megfogadtam már, hogy inkább nem reagálok a véleményeidre, hogy ne legyen vita, de amikor már azt hiszem, nincs tovább, mindig kiderül, hogy tudod fokozni, ezt mondjuk határozottan kedvelem benned. :))

Egyetlen megállapításodhoz szólnék csak hozzá: „Ezeket az embereket (a tudósokat) a pénz motiválja, nem az igazság keresése.”
Rengeteg negatívumot el lehet mondani a nyugati tudományokról, de az, hogy a tudósok munkássága csak a pénzről szólna, az nagyon fal szöveg. Giordano Brunot sem pénzért ment a máglyára, és Kopernikusz sem a tudományokból élt meg, hanem (már akkor is) a horoszkópgyártásból. Ha pedig napjainkat nézzük, gondolom, te sem vitatod, hogy a tudományellenes, ezobiöko mozgalomban és a „normális” természetgyógyászati szcénában is elég szép pénzösszegek mozognak. Arról nem is beszélve, hogy ezen bevételek jelentős része okosba’ megy, és az ebből származó jövedelmek adózatlanul gyarapítják egyesek vagyonát.

Vajrayogi

Névtelen írta...

Gauranga pr, don't feed the troll!!!

Névtelen írta...

Kedves Névtelen,

nem trollkodás az, ha valaki leírja a véleményét egy adott témában, még ha az nem is mindig egyezik a bloggerével.

Vy

Névtelen írta...

A trollok is a véleményüket szokták leírni.

Névtelen írta...

Ne erőltesd már ezt a troll témát, mert kezd már unalmas lenni. Ráadásul névtelenül fröcsögsz! Nem unod még?Vy legalább ÉRVEL normálisan, és nem minősít. Angolul beirt mondatod meg szánalmas…
Zsolti

Névtelen írta...

Névtelen Zsolti,

Itt egyedül Gauranga nem névtelen. Itt van a telefonszáma, elérhetősége, mindenki tudja hol találja meg, hol tart órákat stb.

Te hol nevesíted meg magad? Vy hol nevesíti meg magát? Az, hogy aláírod, hogy Zsolti, az mennyiben személyes kommunikáció, és mennyiben névtelen? Szerinted? Interneten név nélkül írod a kommentedet, miközben azzal vádolsz másokat, hogy éppen ugyanezt teszik...

Elolvasva a 2 névtelen bejegyezést a trollkodásról, nekem nem éppen a "fröcsögés" jut róla éppen eszembe, ellentétben a te hozzászólásoddal.

Géza

Névtelen írta...

„Géza”, nyugodtan aláírhattad volna a lelki nevedet is, senki nem sértődött volna meg. Tudod a facebookos szennyáradat után („állat, köcsög, elmebeteg”), meg hogy gyakorlatilag IP-nyomozással és veréssel fenyegettétek meg Vy-t az eltérő véleménye miatt, nagyon gennyes, hogy számonkéred rajta azt, miért nem írta be a nevét. Mindenesetre sikerült elüldözni őt, pedig azon kevés komoly magyar jógásokhoz tartozott, akik egyáltalán szóba álltak G-val. (Szerintem amúgy nem egy embert takart a nick, hanem többen írtak ezen a néven, valszeg oktatók.)

Gauranga, te meg nem felejtettél el valamit? Esetleg elnézést kérni a történtek miatt? Szerintem nem megoldás az a sunnyogás, amit csinálsz az üggyel kapcsolatban.