2020. január 26., vasárnap

A jóní-múdrá hatásai

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Megjegyzés: Az első héten gyakoroljuk egy percig, a második héten két percig, és lassan emeljük a gyakorlást legfeljebb öt percig. Több, mint öt percig csak a szerzetesek tudják gyakorolni, nem azok, akik hétköznapi életet élnek. Van olyan változata is a múdrának, melyben nem használjuk az ujjainkat arra, hogy elzárjuk az érzékszerveinket a külső stimulációtól, de azt csak haladó gyakorlóknak érdemes végezniük. Az is nagyon hasznos, ha a gyakorlat előtt kiöblítjük a szemeinket langyos vízből és egy kis kámforból készült folyadékkal.
  1. Az ujjainkat fordított sorrendben távolítsuk el. Először a kisujjainkat, majd a gyűrűs ujjainkat, majd a középső és mutatóujjunkat, és végül a hüvelykujjunkat. Lassan nyissuk ki a szemeinket, és a homlokra irányuló tekintetet hozzuk le az orrhegyre, majd lassan emeljük fel az orrunk közepére, és végül szemmagasságba, ahogy kinyitjuk a szemünket. Ahogy a második megjegyzésben említettük a második lépés után, lehetőleg oldjuk meg, hogy a hűvös szellő simogassa a szemeinket, amikor kinyitjuk őket. Fontos, hogy ne nyissuk ki hirtelen a szemeinket, mivel az nagyon káros lehet.
Megjegyzés: Aki asztmában szenved, az ne gyakorolja ezt a múdrát. Az átmenetnek a belső koncentrációból a múdrá végzése közben a külső tudatosságra fokozatosnak kell lennie; és ez nem fog sikerülni annak, aki asztmában szenved. Gyakoroljuk a tádászanát és a vadzsrászanát e múdrá előtt.
(Megjegyzés: Ha nagyon mély tudatállapotot sikerül elérnünk a múdrá gyakorálsa közben, és ezért nehéznek érezzük a szemek kinyitását és a külső tudatosság elérését, akkor pár másodpercig masszírozhatjuk a fülkagylóinkat és a fülcimpáinkat a múdrá befejeztével, mielőtt kinyitnánk a szemeinket.)
Hatásai: Az összes gjána indrija betegségeire jó hatással van, különösen a szemekre. Körülbelül két napig kell gyakorolni, mielőtt észrevehetőek lesznek a hatásai, de utána a haladás gyors. Még fejfájás, szédülés stb. esetében is gyakorolható. A jóga szerint az összes betegség eredete a gjána indiriják gyengeségében keresendő, és mivel ez a múdrá gyorsan megerősíti ezeket az indrijákat, elmúlnak a betegségek és az általános egészségünk is javul. Nagyon jó gyakorlat azok számára, akik szembetegségektől szenvednek, ha délben derékig vízbe állnak, amikor a nap a fejük fölött van, csípőből előrehajolnak, az arcukat a vízre helyezik, és lassan pislognak a szemükkel a víz alatt, hogy a tiszta víz átmossa a szemeket. Néhány nap gyakorlás után a tarkójukat hűvösnek fogják érezni, és ez a szemek állapotjavulását jelzi.
(Megjegyzés: Ezt a gyakorlatot csak tiszta természetes vízben, pl. folyóban, patakban, forrásban ajánlott végezni. Ha a víz fertőzött, állott, bűzös stb., akkor jobban járunk, ha egy tálkába helyezünk tiszta forrásvizet vagy forralt vizet, és abban öblögetjük a szemeinket, de ezt is érdemes nyáron a napsütésben gyakorolni.)
Ahogy haladunk a jóní múdrá gyakorlásában, kifejlődik a koncentráció, az elme visszavonul a külső stimulusoktól és megnyilvánulnak a belső hangok, illatok, fények. Akinek nagyon rossz a szeme, vagy akinek gennyes váladék képződik a szemében, fülében, orrában vagy a szájában, annak számára a kájakalpa szemcseppek használata nagyon hasznos.
(Megjegyzés: A kájakalpa szemcsepp klasszikus ájurvédikus recept alapján, gyógynövényekből és természetes összetevőkből készülő elixír, melynek rendszeres alkalmazása megfiatalítja és megerősíti a szemeket és a látást.)

Nincsenek megjegyzések: