2009. június 23., kedd

Virancsjászana


A képen egy Virancsjászana variáció látható, de kezdjük az elején. A harmadik sorozatban van egy csomó póz, amelyikben a lábadat a nyakad mögé kell tenni, és utána végre az ember áttérhet a karegyensúlyozásokra, ami az én kedvencem. De utána ismét felbukkan egy lábat-a-nyakba-rakós póz, méghozzá a Virancsjászana A.

Ennek három változata van, amiből az elsőt tudom pillanatnyilag félig megcsinálni. Az első változatnál a bal lábadat berakod féllótuszba, majd a jobbat a nyakad mögé. Ha ott marad, és nem dőlsz el, akkor üdvözlőtartásba teheted a kezedet. A második változatban a bal kezedet felemeled, és hátul a jobbal kulcsolod, amit a jobb oldalad mellett tolsz fel hátra, mint a Gómukhászanában. Tehát a kezeddel átkulcsoltad a nyakad mögött levő lábadat. 5 légzés, és elengedheted. De azért még ne roskadj össze, hanem tedd le a két kezedet a csípőd mellé, és emeld ki magadat. Ha tudsz, előre is dőlhetsz egy kicsit, persze csak annyira, hogy a lábad azért ott maradjon a fejed mögött. Mindezek után jöhet a vinyásza, majd ugyanezt váltott lábbal. Ha már nekem is menni fog, felveszem videóra, mert nagyon szép.

A fekvő változat, amit én csináltam, a szúpta-virancsjászana. Virancsi egyébként az Úr Brahmá neve, biztosan ő is a nyaka mögé tette a lábát, úgy meditált, miközben az univerzumot megteremtette. Ezen is lehet még fejleszteni, például a tenyereket beljebb húzni az állam alá. Van még egy hasonló póz, az a neve, hogy Krisnászana. Annyi a különbség, hogy a nyakad mögött lévő lábad talpát teljesen leteszed a földre, és a másikat (ami most féllótuszban van), behúzod az állad alá. Azt mondják ugyanis, hogy Krisna, amikor az univerzumot elpusztító árvízen egy banyanfa levelén újszülöttként úszott (a nyakad mögött lévő láb olyan, mint a falevél-bölcső), a lábujját a szájába vette, és megízlelte, hogy milyen édes. Megpróbálta megérteni, hogy miért vonzódnak annyira hozzá a jógik, és miért meditálnak évezredeken keresztül a lótuszlábának a körmén. Ha sikerül a póz, megpihenhetsz benne egy kicsit, és elmeditálhatsz ezeken a dolgokon.

Nincsenek megjegyzések: