2010. szeptember 5., vasárnap

Vírabhadrászana adalékok

Gregor Maehle könyvének folytatása: 


"Gluteus maximus (nagy farizom): Az utkatászana mély guggoló póza fejleszti a nagy farizmot. Ez az izom a csípó kiegyenesítésé végzi a hamstring (lábbicepsz) izmokkal együtt. A hamstring a fő csípőegyenesítő izom, amikor a csípőt kevesebb, mint 15 fokos szögben hajlítjuk be, és a lábak ki vannak nyújtva. Ez történik például járás közben. Ha több, mint 15 fokos szögben hajlítjuk be, akkor a hamstring már nem tud funkcionálni, mivel két ízülethez 8csípő és térd) kapcsolódó izomról van szó. Ez azt jelenti, hogy mélyen le kell guggolnunk, ha a gluteus maximust akarjuk erősíteni."


Egy kis rövid hozzáfűzés, ami korábban kimaradt: annak érdekében, hogy biztosítsuk a megfelelő mélységet a pózban, A szamaszthitiből kiindulva lefelé és hátrafelé mozgatjuk a kezeinket, mint az úszók a beugrás előtt, és az ujjainkkal oldalt végigsúroljuk a földet, majd hátrafelé és oldalra emelve a karokat, a fejünk fölött összeérintjük a tenyereket. A csípőt azonban nem szabad visszaemelni abból a magasságból, ahová a tenyerek földhöz érintésekor leeresztjük.


" Jóga-perspektíva: a helyes lábtartás fontossága


Az összes álló póznál megadott lábpozíció a térd irányát tükrözi a póz végső formájában. A vírabhadrászanában a csípőt merőleges helyzetbe törekszünk hozni az elülső lábhoz képest. Végeredményben a térd körülbelül 45 fokban előrefelé fog nézni. Ha például a hátulsó lábunkat kifordítanánk 90 fokban, akkor a térdnek kellene áthidalnia a befelé forduló combcsont és a kifelé forduló lábszárcsont által bezárt szöget. Ezért szükséges a 45 fokban előreforduló hátsó láb ahhoz, hogy a csípőt megfelelően előre tudjuk hozni. Ha a lábfej ugyanabba az irányba van fordítva, mint a térd, akkor a térdet meg tudjuk védeni a túlzott mértékű csavaró erőtől." 



Nincsenek megjegyzések: