2010. szeptember 9., csütörtök

Office jóga

Ha eleged van már a számítógép előtti gubbasztásból és blogposztjaim reggeli olvasgatásából a munkahelyeden, akkor pattanj fel, és tolj egy kis office jógát! Csak tíz-tizenöt perc, és máris fel vagy dobódva! Na nem kell valami extra gyakorlatokra gondolni, elég az Agni első 4-5 gyakorlatát végigcsinálni. De esetleg hídba is vághatod magadat, csak nehogy közben megjelenjen a főnök!

Egész nap a monitor előtt ülsz? Tárgyalásról tárgyalásra rohansz, vagy éppen az autóban ülsz a dugóban? Próbáld ki ezt a néhány jógagyakorlatot, amelyek csupán tizenöt percet vesznek igénybe! Ezáltal felfrissülhetsz, és elűzheted a fájdalmat a derekadból, nyakadból és a vállaidból.


1. Állj fel a székről, és állj háttal a falnak, úgy, hogy a sarkaid falhoz érjenek! Ha magas sarkú cipőben vagy, akkor lépj ki belőle, és végezd úgy a gyakorlatokat! A belső talpéleket összeérintve nyomd a talpaidat a talajba, miközben a fejtetőddel teljes erőből nyújtózkodj fölfelé! Vegyél tíz mély levegőt, az egész tüdődet megtöltve, majd kiürítve, anélkül, hogy a gerinced bármely szakasza eltávolodna a faltól! (tádászana)
2. Lépj egy nagy lépést előre, és állj az előbbi helyzetbe! Belégzésre oldalt emeld fel a karjaidat, és kulcsold össze az ujjaidat, a mutatóujjakat pedig tartsd nyújtva! Nyújtózkodj meg fölfelé az egész törzzsel, majd kilégzésre döntsd a töruzset oldalra, anélkül, hogy elfordítanád! Nyújtózkodj tíz légzésig! Belégzésre gyere fel függőleges helyzetbe, majd kilégzésre nyújtózkodj és döntsd a törzsedet bal oldalra.
3. Tíz légzés múlva belégzésre egyenesedj fel, majd kilégzésre döntsd a törzsedet hátra. Nyomd össze a tenyereket, a könyököt nyújtsd, vállból nyisd a karokat hátrafelé. Belégzésre emeld a mellkast, kilégzésre pedig a csípődet told előre. A comb- és a farizmok megfeszítése által vezesd el a terhelést a derekadról. (Ardhacsandrászana)
4. Tíz légzés múlva belégzésre egyenesedj fel, és kilégzésre egyenes derékkal döntsd előre a törzset, amilyen mélyre csak tudod. Fogd meg a bokáidat hátulról, és a könyököket a vádli mögé húzva, nyújtózkodj bele az előrehajlításba. Próbáld az álladat és a szegycsontodat előrevinni, hogy a hátad minél egyenesebb legyen. Az ülőcsontokat forgasd fölfelé, a medencét pedig billentsd függőleges irányba. (Pádahasztászana)
5. Tíz légzés múlva belégzésre egyenesedj fel nyújtott derékkal, miközben a karokkal nyújtózz fölfelé, majd kilégzésre engedd le a karokat. Állj csípőszélességű terpeszbe, párhuzamos talpakkal. Belégzésre emeld a karokat a fejed fölé, majd hajlítsd be a térdedet, és guggolj le, mintha egy képzeletbeli székre ülnél. Emeld meg a sarkadat, és állj lábujjhegyekre. A gerinc függőleges, a karok vízszintesek, ideális esetben a comb is vízszintes, a talp pedig függőleges. Eleinte csak olyan mélyre ereszkedj, amit meg bírsz tartani, és ügyelj arra, hogy ne dőljön előre a törzsed! (utkatászana)
6. Tíz légzés múlva belégzésre emelkedj fel, emeld a karokat, majd kilégzésre engedd le oldalt. Belégzésre helyezd át a testsúlyodat a bal talpadra, és a jobb lábadat elölről keresztezd a bal felett, majd a lábfejedet hátul akaszd be a vádlid mögé. Következő belégzésre emeld a karokat oldalra, majd kilégzésre keresztezd a könyököket, és a jobb könyöködet vidd át a bal alatt. Kulcsold a karokat, és a tenyereket tapaszd össze, a hüvelykujjak az orrod felé nézzenek. Ülj bele a pózba, de ne dőlj előre, és a csípők-vállak legyenek párhuzamosak és vízszintesek. (garudászana). Tíz légzés múlva emelkedj fel, bontsd a pózt, és hajtsd végre bal lábbal is.


A fenti gyakorlatok az Agni-jóga sorozat első gyakorlatai. A törzshajlítások segítségével átnyújtjuk a törzs izmait és a gerincet, amelyek egyoldalú terhelést kapnak az ülőmunka következtében. Az előrehajlítás során a test hátsó oldalán található összes izmot nyújtjuk. A székpóz erősíti a lábizmokat és a láb ízületeit, és felpezsdíti a vérkeringést. A saspóz egyensúlyozó gyakorlat, amely oldja a stresszt, nyugtatja az idegrendszert, éberré és koncentrálttá tesz. Ugyanakkor masszírozza a belső elválasztású mirigyeket és a nyirokmirigyeket is. Ha napi tizenöt percet rászánunk e gyakorlatok végzésére, akkor a munkahelyünkön is frissek és fittek tudunk maradni, készen állva az élet kihívásaira.

Nincsenek megjegyzések: