2022. augusztus 26., péntek

Wim Hof légzés

Régóta törekedtem arra, hogy beleillesszem az életritmusomba a napi légzés-gyakorlást. Ezt tavaly szeptemberben, a válásom után sikerült elérni. Azóta gyakorlom a Wim Hof-légzést reggelente, illetve a hideg vizes zuhanyzást is. A természetes vizekben is szoktam merülni a hidegebb hónapokban. Sőt, nemrég Czettele Győző barátomnál kipróbáltam a fagyasztóládában előre "behűtött" fürdőt is. Az alábbiakban szeretnék közreadni egy leírást a Wim Hof légzésről, valamint a bejegyzés vágáre beillesztem az egyik kedvenc videómat is, amire gyakorolni szoktam. Természetesen számos másik videót is találhattok, hosszabb-rövidebb légzésszünetekkel, így mindig ki tudjátok választani azt, ami az aktuális szinteteknek megfelelően gyakorolható, 

Wim Hof légzés

A változat – szájon át

  1. Intenzív légzésciklus: 30-40 gyors, intenzív, teljes tüdős ki- és belégzés szünet nélkül. A ki- és belégzések időtartama 2-2 mp, de gyorsítható az utolsó körökben. Törekedjünk a mélységre. Belégzésnél lentről fölfelé töltsük meg a tüdőt, kilégzésnél az összes levegőt fújjuk ki. Ne gyorsítsuk a légzést a légzéstérfogat csökkentése árán! Az intenzív szakasz kb 2 perc vagy 2:30 időtartamú.

  2. Légzésvisszatartások: Utolsó belégzésre töltsük meg teljesen a tüdőt, majd fújjunk ki minden levegőt. Tartsuk vissza a légzést (külső légzésszünet) 1 percig. Majd szívjuk tele a tüdőt levegővel, és tartsuk bent a levegőt 15 másodpercig.

  3. Ismételjük meg a kört 3 vagy 4 alkalommal. A külső légzésszünetet tarthatjuk ugyanilyen hosszúságban, vagy növelhetjük is (pl 1'; 1:30; 2'; 2:30). De kezdhetjük 30 másodperccel is. A belső légzésszünet minden körben 15 másodperces. Akár 8 kört is végezhetünk naponta. Ülve vagy fekve is végezhető a gyakorlat.

B változat – orron keresztül

A szájon keresztül történő gyakori légzőgyakorlatok során vagy felső légúti hurutok (nátha) esetén észrevehetjük, hogy az orrnyílások esetleg nem annyira átjárhatóak, nehezünkre esik az orron keresztül történő légzés. Éppen ezért ajánlott az orron keresztül történő gyakorlás az alábbi formátumban:

  1. Minden belégzést és kilégzést csak orron keresztül (mindkét orrnyílást használva egyszerre) végezzünk.

  2. Intenzív szakasz: 30 légzésciklus, 2 mp belégzés, 4 mp kilégzés.

  3. Külső légzésvisszatartás 90 mp, belső légzésvisszatartás 15 mp. Az elsőnek a hossza tetszés szerint növelhető.

  4. 4 körrel kezdjünk, igény szerint lehet növelni a körök számát.

Nincsenek megjegyzések: