2009. május 5., kedd

I. Krisnamácsárja Jóga Ászana Bajnokság


I. Krisnamácsárja Jóga ászana bajnokság az Atma Center és a wellonline.hu rendezésében

2009. november 14, szombat 10-18 óra

Budapest, Építők Sportcentrum, Népliget, Vajda Péter u. 38.

Srí Thirumalai Krishnamacarya (1888-1989) a 20. század egyik legjelentősebb jógamestere, a modern jóga atyja. Emlékének és hagyományainak ápolása céljából szeretnénk évente megrendezni ezt az ászana-bajnokságot, születésnapjának évfordulója körül.

A jóga ászana bajnokságoknak nagy hagyománya van Indiában, és ezt szeretnénk itthon is meghonosítani (lásd pl. www.worldyogachampionship.com) . Bár a jóga nem versenysport, hanem az egyéni, belső fejlődést helyezi a középpontba, az ászana-verseny egy jó lehetőség arra, hogy a résztvevők és a közönség újabb tapasztalatokat szerezzenek, tanuljanak és inspirációt kapjanak a gyakorlásra. A különböző jógaiskolák oktatói és tanulói itt összemérhetik tudásukat egy vegyes tagokból álló zsüri előtt. A szakmai bírók értékelése mellett közönségdíjak átadására is sor kerül. A férfiak és a nők külön kategóriákban versenyeznek, nemeken belül egymással összemérve tudásukat. A verseny három számból áll, az erőgyakorlatokból, a kötelező gyakorlatokból és a szabadon választott gyakorlatokból. Mindegyik versenyzőnek mindhárom számban indulnia kell. A sorrend az egyes számokban elért pontszámok alapján alakul ki, és az összesített pontszám alapján dől el a győztesek sorrendje. A versenyszámok értékeléséről:

1. Erőgyakorlatok: Az erőgyakorlatoknál három szempontot vesz figyelembe a zsüri: a gyakorlat kitartásának időtartamát, a gyakorlat kivitelezésének helyességét és a kivitelezés könnyedségét.

2. Kötelező gyakorlatok: A kötelező gyakorlatok végrehajtásánál a következő szempontokat értékeljük: A gyakorlat végrehajtásának helyessége, a kivitelezés összehangoltsága és az esztétikai összkép.

3. Szabadon választott gyakorlatok: A szabadon választott gyakorlatoknál a következő szempontok játszanak szerepet: A gyakorlatok nehézségi foka, a gyakorlatsor struktúrája, esztétikája; illetve a gyakorlatok kivitelezésének technikai helyessége.

1. Erőgyakorlatok

Az erőgyakorlatokat a résztvevők közösen vagy 5 fős csoportokban hajtják végre, és a gyakorlat kivitelezésének helyessége mellett a kitartás időtartama is számít az értékelésben. A gyakorlatokat minél tovább kell kitartani az alább részletezett feltételekkel:

Utkatászana (székpóz)

A karok vízszintesek, a hát függőleges, a sarkak a levegőben vannak. A lábak párhuzamosak, nem érnek össze. A comb nem lehet lejjebb a vízszintesnél. A gyakorlat addig érvényes, amíg a sarkak a levegőben vannak, és a comb nem megy lejjebb a vízszintesnél.

Tippek a helyes végrehajtáshoz: Az ujjakat nyújtsuk ki, a nyak legyen hosszú. A vállakat vigyük egy kicsit hátra, de a derekat ne toljuk előre. A lábak legyenek végig párhuzamosak. Lélegezzünk mélyen, teljes tüdőből. Mosolyogjunk minden gyakorlatnál.

Bakászana (gólyapóz)

A lábszárakat a felkaron támasztjuk meg, a nagylábujjak összeérnek. A tekintet előre irányul. A gyakorlat addig érvényes, amíg a tenyereken kívül nem ér más a földhöz.

Tippek a helyes végrehajtáshoz: A térdek legyenek minél közelebb a hónaljhoz. A fejünket emeljük minél jobban föl, és a hátat egyenesítsük ki, amennyire tudjuk. A lábfejek spiccelnek. A felkar legyen minél kevésbé behajlítva az alkarhoz képest.

Úrdhva-dhanurászana (jógahíd)

A tenyereken és a talpakon támaszkodunk, a saroknak lent kell lennie a földön. A fej vagy a test egyéb része nem érhet e földhöz. A gyakorlat mindaddig érvényes, amíg csak a tenyér és a talp van a földön.

Tippek a helyes végrehajtáshoz: A tenyereket vigyük minél közelebb a talpakhoz. A tenyerek vállszálességben, a talpak a csípőnél egy kicsit szélesebben lehetnek. A térdet és könyököt minél jobban nyújtsuk ki. A csípőt emeljük minél magasabbra. A fejünket engedjük le.

Dhanurászana (íjpóz)

A térdek összezárva, a kezünkkel kívülről fogjuk a bokákat. A tekintet előre vagy felfelé irányul. A térdek a levegőben vannak. A gyakorlat addig érvényes, amíg a térdek és a mellkas is a levegőben vannak.

Tippek a helyes végrehajtáshoz: A vállakat minél jobban lazítsuk be, és az alsó hátizom, illetve a combizmos segítségével emeljük magasra a lábainkat. A térd legyen minél egyenesebb, a mellkas minél íveltebb. A lábfejek spiccelnek. A térdeket ne nyissuk szét. A fejünket emeljük fel, ne lógassuk.

Majúrászana (pávapóz)

A tenyereken támaszkodunk, hátrafelé mutató ujjakkal, hassal lefelé. A törzs és a lábak vízszintesek. A gyakorlat addig érvényes, amíg csak a két tenyér ér a földhöz.

Tippek a helyes végrehajtáshoz: A fejünket emeljük fel, és nézzünk előre. A gerincet kicsit homorítsuk ki, hogy ne legyen púpos. A térdet nyújtsuk, a lábfejet spicceltessük. A lábakat vízszintesig, vagy egy kicsit följebb lehet emelni, de a felsőtest ne lógjon le.

2. Kötelező gyakorlatok

A kötelező gyakorlatokat egymás után kell végrehajtania a versenyzőnek, mindegyiket 15-30 másodpercig kitartva. Egyszerre egy versenyző mutatja be a gyakorlatokat.

Uttánászana (Előrehajlítás állva)

A lábak összezárva, a térd nyújtva. Tetszőleges kéztartás választható. A felsőtestnek minél egyenesebbnek kell lennie, a fejnek minél lejjebb a lábakhoz érnie.

Tippek a helyes végrehajtáshoz: Az ülőcsontokat forgassuk fölfelé, és a hasunkat próbáljuk minél közelebb hozni a combokhoz. A gerinc és a nyak legyen minél hosszabb, nyújtottabb. A vállakat ne szorítsuk a fülünkhöz. A bokát megfoghatjuk hátulról, és a karokat szorítsuk a lábak két oldalához.

Ékapáda-dhanurászana (Egylábas álló íjpóz)

Jobb lábunkat hátul megfogjuk a jobb kezünkkel a bokánál, úgy, hogy a könyök befelé, a hüvelykujj felfelé álljon. Hátrafelé emeljük a lábunkat, és mindkét térdet kinyújtjuk. A bal kéz vízszintesen előrenyújtva, tekintet előre. (Tetszés szerint bal lábbal is végezhető.)

Tippek a helyes végrehajtáshoz: A csípőt lazítsuk be, a két csípőt tartsuk egy magasságban. A hasunk lefelé néz, a vállakat is próbáljuk merőlegesen tartani a test hosszanti tengelyére. Ne hajoljunk bele túl mélyen, mert akkor nehezebb lesz a lábunkat magasra emelni. A térdet hátrafelé és fölfelé vigyük, és ne engedjük ki oldalra. Inkábba bokát fogjuk, mint a lábfejet, mert így a lábunkat magasabbra tudjuk emelni. Ne fogjuk a lábunkat kívülről, illetve a könyökünket ne fordítsuk ki.

Pádángusthászana (lábujjhegy-póz)

Féllótusz-állásban leguggolunk, és a sarkunkra ülünk. A tenyereket üdvözlő-tartásban összetesszük a mellkas előtt. A sarkunkon egyensúlyozunk egyenes gerinccel.

Tippek a helyes végrehajtáshoz: A két csípő és a kér térd legyen egy vízszintes síkban, a koke legyen bent a csípőhajlatban. A sarkunknak a farkcsont alatt kell lennie, és nem az egyik ülőcsont alatt. A gerincet tartsuk teljesen függőlegesen, előlről és oldalról nézve is. Húzzuk ki a derekunkat, és a vállakat vigyük hátra, tartsuk egy magasságban. A tekintet előre irányul, egy pontra.

Túladandászana (mérlegpóz)

Felemelt karokkal előrehajolunk vízszintesig, és a jobb lábunkat hátrafelé kinyújtjuk. A felsőtest és a láb vízszintesek, egyenesek, a karok nyújtva. A tekintet lefelé irányul. A két csípő egy magasságban van, a jobb lábfej spiccel. (Tetszés szerint bal lábbal is végezhető.)

Tippek a helyes végrehajtáshoz: A karokat nyújtsuk ki, a könyökünket zárjuk össze. Karjainkkal érintsük meg a két fülünket. A karok és gerinc között 180 fokos szög legyen, csakúgy, mint a gerinc és a jobb láb között. Egyenesítsük ki a hajlatokat vállban és csípőben. Mindkét térdet nyújtsuk ki egyenesre. A jobb lábfej spiccel, a bal legyen párhuzamos a gerinccel.

Sírsászana (fejenállás)

Tetszőleges kéztartás választható. A lábak nyújtva, összezárva, az egész törzs függőleges. A fejtető van a földön, a gerinc egyenes és függőleges.

Tippek a helyes végrehajtáshoz: A klasszikus kéztartásnál (kezek a tarkón összekulcsolva, alkarok a földön) törekedjünk arra, hogy a testsúly java része a karokra essen, de a test ne dőljön meg a könyökök irányába. A gerincet ne homorítsuk hátra, hanem legyen teljesen egyenes. A láb vagy a törzs ne dőljön oldalra, az egész testet nyújtsuk ki minél jobban.

3. Szabadon választott gyakorlatsor

A szabadon választott gyakorlatsor tetszőleges ászanákat és vinyászákat (összekötő mozdulatokat) tartalmazhat. A gyakorlatsoron belül az egyes pózokat tetszőleges ideig, de legfeljebb 30 másodpercig lehet kitartani. A gyakorlatsor hossza legfeljebb 5 perc. A gyakorlatsornak legalább 10 ászanát kell tartalmaznia.

Tippek a gyakorlatsor összeállításához: A gyakorlatok legyenek minél változatosabbak, ugyanakkor a sorrendnél figyeljünk arra, hogy egymásra épüljenek, egymásból következzenek. A nehézségi foknál vegyük figyelembe a képességeinket, és helyezzük előtérbe az olyan ászanákat, amelyek jobban mennek. Nem szerencsés, ha olyan gyakorlatot választunk, amelyik nem megy jól. A nehezebb gyakorlatokat gyakoroljunk minden nap, hoyg termézsetessé váljanak, sé könnyedén végre tudjuk hajtani őket.

Jelentkezési feltételek:

Alsó korhatár: 12 év. Felső korhatár: nincs.

Nevezési díj: 5000 Ft. A díjat a nevezés visszavonásakor nem áll módunkban visszatéríteni. Jelentkezési határidő: 2009. szeptember 1.

Előkészítő foglalkozások („selejtező”): 2009. szeptember.

Jelentkezés emailben a gauranga(kukac)brihaspati.net címen.

További info: Gauranga Das 06309140839

Nevezési lap:

Név:……………………………………………………………………………..

Születési dátum:………………………………..

Levelezési cím:……………………………………………………………

Email:………………………………………………………………..

Telefon:………………………………………………………………….

Mióta jógázik:………………………….

Milyen stílusban:…………………………………………………………

Oktató(k) neve:…………………………………………………

Jógastúdió neve, címe: ……………………………………………………

Nincsenek megjegyzések: