2021. augusztus 30., hétfő

Rapé szertartás-élmény

Múlt hétvégén elvonulást tartottunk, és első este Rapé szertartást vezetett Laura. Én közben hangfürdőt tartottam, amíg ő egyenként odaült a résztvevőkhöz, és befújta az orrukba az amazonasi gyógynövényekkel kevert dohányt. Magáról a szertartásról fogok itt írni bővebben, majd a saját élményemet is leírom. A résztvevők megkapták a Rapét az orrukba, amit Laura egy kis csövecskén keresztül fújt be. Mindenkiben más érzéseket, élményeket hozott elő a Rapé, illetve a dohány szelleme, amihez kapcsolódni tudunk a segítségével. Amikor lement a kör, akkor én jártam körbe a Sananga cseppel, ami a Tabernaemontana undulata nevű dél-amerikai növény kérgéből készül, és szintén számos gyógyító hatása van. A csepp eleinte csípős hatást vált ki, de ez pár perc alatt oldódik, és a szemünk fokozatosan hozzászokik, a látásunk kitisztul, és a fej csakrái is tisztulnak. Erről is írok majd részleteket, több személyes tapasztalat után.

A Sananga-cseppet egy-két résztvevő nem vállalta be, de a többieknél jól működött. E két szertartás célja a tisztítás volt, mellyel felkészültünk a következő napok szertartásaira és folyamataira. Viszont ahogy körbeértem és mindenkinél megvártam, míg lezajlanak a kezdeti reakciók, nekem és Laurának már nem is jutott a cseppekből, mert elfogyott. Legközelebb bepótolom, úgyis jó, használni, hogyha az ember 60 napig csepegteti a szemét folyamatosan. Addigra a Sananga szelleme bejárja a poqpo-ját, és mindent kitisztít belőle, ami nem odavaló. 

Visszatérve a Rapé-ra, alapvető összetevője a Nicotiana rustica, vagyis a mapacho nevű dohány, mely különbözik a cigarettákban használt dohánytól, mivel majdnem 9-szer magasabb a nikotin-tartalma. Ezen kívül még az amazonasi törzsi varázslók mindenféle gyógynövényeket és lveleket szoktak keverni hozzá. Ezeket megszárítják, finomra őrlik, és egy ruhán keresztül szűrve finom, barnás port kapunk. A szertartás végzője egy tepinek nevezett Rapé-applikátorba tesz kb egy borsónyi Rapét, majd azt befújja a résztvevő bal orrnyílásába. Kisvártatva következik a jobb orrnyílás. 

Milyen hatásai vannak a Rapénak?

A dohánykeveréket ajánlott mindenképpen szertartásos, szakrális körülmények között befogadni, egy szándékot megfogalmazva a szertartás előtt. A por hatóanyagai gyorsan felszívódnak az orr nyálkahártyáján keresztül, majd hozzákapcsolódnak a nikotin-receptorokhoz, és a dopamin, acetilkolin és epinefrin hormonok megnövekedett kiválasztódását idézik elő. Ennek következtében azt érezhetjük, hogy nyugodtak és csendesek vagyunk, ugyanakkor nagyon éberré is válik a tudatunk. A Rapé hatásai eléggé gyorsan jelentkeznek, különféle testi érzeteket és érzelmi hullámokat is előidézhetnek. A sírás vagy könnyezés, tüsszentés, orrfolyás, nyálképződés, esetleg hányinger vagy hasmenés is természetes tünetek, és a Rapé tisztító hatására mutatnak rá.

A Rapé mentális hatásai között a tudatosság és a koncentrált figyelem, az elme lecsendesedése, a negatív gondolatok elengedése és az érzelmi feszültségek ellazulása is bekövetkezhet. Sokan azt érzik a szertartás közben, hogy leföldelődnek, és igy a feltett témával kapcsolatos zavar és diszkomfort is alábbhagy. A Rapé tehát az elengedést is segíti, illetve rámutathat a megoldásra, vagy megélheted azt a metális, érzelmi állapotot, mely kivezet, kigyógyít a benned zajló problémából.

Néhányszor már kaptam Rapét, és most az elvonulás első estéjén nem is került rám sor, mert mindketten inkább arra koncentráltunk, hogy a résztvevők számára tartsuk a teret. A harmadik nap estéjén tartottunk tűz-szertartást és transztáncot, és amikor annak vége lett, akkor végre rám került a sor. Laura egy erősebb, brazil Rapét fújt be az orromba, miután elmondta a megfelelő imákat és behangolásokat. A bal oldalammal a tűz felé ültem, és úgy éreztem, mintha a fejem bal fele felizzott volna a Rapé befúvása után. Kisvártatva érkezett a jobb orrnyílásba is a por, a jobb oldalamban pedig a víz elemet éreztem meg. Utána arccal a tűz felé fordultam, és azt éreztem, hogy az egész testemet átjárja a tűz izzása, az ujjaim végétől a lábujjaimig. Miközben néhányat köptem oldalra, érzelem-hullámok is átmentek rajtam, meghatódás, szeretet, bánat, elengedés. Utána azt éreztem, hogy még jobban kapcsolódnom kell a tűz elemhez, és elvégeztem az erőállatok táplálása rítust, melynek során tűzzel etetjük az erőállatokat és archetípusokat a hét csakrában. Nagyon hálás vagyok Laurának ezért a szertartásért, mert úgy éreztem, hogy beavatott módon, biztonsággal hozott kapcsolatba a dohány szellemével. Az Út folytatódik...

Nincsenek megjegyzések: