2009. május 19., kedd

Srí Krisna Pattabhi Jois

Srí Krisna Pattabhi Jois (1915-2009)

1915 júliusának teliholdas napján (26-án), Guru-púrnima napján született. Kis falujában, Kowshikában kb 500 ember lakott, egy Visnu, egy Siva és egy Ganésa-templom van benne. Apja asztrológus és pap volt, akinek irányítása alatt már kis korától a Védákat és a hindu szertartásokat tanulmányozta. 12 éves korában (1927-ben) látta először Krisnamácsárja jógabemutatóját az iskolájában. Másnap elment hozzá, és a következő két évben minden nap leckéket vett tőle. 14 éves korában, szent zsinór-szertartását követően Mysore-ba ment Krisnamácsárja után.

A Mysore-i szanszkrit egyetemre szeretett volna járni, és két évig koldult, hogy az órákat látogathassa. 1930-ban újra találkozott gurujával egy jógabemutatón, és folytatta tanulmányait. A Mysore-i Majaraja, Krishnaraja Wodeyar a jóga és Krisnamácsárja nagy rajongója volt, mivel Krisnamácsárja kezelte ki a betegségéből. A királyi udvarban nyitottak egy jógasálát, amelyet 1937-től Pattabhi Jois vezetett, egészen 1973-ig. Közben a Maharaja támogatásával a szanszkrit nyelv  professzora lett belőle.

1937-ben megházasodott, felesége, Savitramma szintén tanult papi családból származott. 1948-ban költöztek Laxmipuramba, a régi sálába. Három gyerekük volt, Manju, Ramesh és Saraswathi. Saraswathi nevű lányának van egy fia, Sharath (jelenleg ő a Mysore Shala vezetője), és egy lánya Sharmilla, aki Bangalore-ban tanítja az Astanga jógát. Manju Jois Amerikába házasodott, ott él, és a világot járva tanít. Rameshről úgy tudom, hogy már nem él.   

1964-ben talált rá az első nyugati tanítványa, egy Andre van Lysbeth nevű belga ember (1919-2004), és két hónapig tanulta nála az első és második sorozatot. 1972-ben David Williams és Norman Allen, Pattabhi következő nyugati tanítványai találkoztak Manjuval egy jógabemutatón, Pondicherry-ben. 1973-tól kezdve tanultak Nancy Gilgoffal együtt Pattabhinál Mysore-ban. 1975-ben Pattabhi és Manju életükben először Amerikába utaztak. Utána többször utaztak Amerikába és máshová is workshopokat tartani, és egyre több tanítvány érkezett Mysore-ba is. 2002-ben nyitották meg az új sálát, melyet most K. Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute-nak neveznek. Gokulamban, Mysore előkelő negyedében található, és egyszerre 150 ember fér be a terembe. 2009 májusában Guruji már hetek óta nem evett, és elhívta az összes fő tanítványát, hogy végső búcsút vegyen tőlük. 2009. május 18-án délután 2.30-kor hagyta el a testét, egy igaz jógi módjára készülve a végső utazásra. Lelkiismeretes, komoly tudású mester volt, aki nagyon sokat tett azért, hogy az Astanga vinyásza jógát megmentse az utókor számára. Remélhetőleg képzett tanítványai és követői folytatják az általa kijelölt utat, és  még több ember számára teszik elérhetővé az Astanga jóga ősi művészetét.

Nincsenek megjegyzések: