2009. április 7., kedd

Hot vs Cool Ashtanga


Hmm. Milyen hőfokon gyakoroljunk? Én személy szerint a meleget kedvelem, de gyakoroltam már különböző hőfokon.

Az Astanga egy dinamikus rendszer, és a vinyászákkal tarkított, uddzsájíval izzított sorozat egyik célja az, hogy az ember elkezdjen izzadni. A belső hő felébresztésével a méreganyagok kiégnek a szövetekből, és az izzadással együtt eltávoznak. Pattabhi Jois a következőt írja:

"Sweat is an important by product of vinyasa, because it is only through sweat that disease leaves the body and purification occurs. In the same way that gold is melted in a pot to remove its impurities, by the virtue of the dirt rising to the surface as the gold boils, and the dirt then being removed, yoga boils the blood and brings all our toxins to the surface, which are removed through sweat. If the method of vinyasa is followed, the body becomes healthy and strong, and pure like gold."

Nos, Indiában a reggeli órákon minimum 25 fok volt, a délutánin még melegebb. A páratartalom általában 60-70%, Udupiban még több, mivel az óceán partján van. A hőmérséklet mellett ugyanis a páratartalom a másik fontos tényező, ami az izzadást (és a hajlékonyságot) befolyásolja. Az ízületekben a váta dósa uralkodik, és a váta hideg és száraz. Ha meleg és nedves szobában jógázol, akkor a váta megnyugszik, az ízület jobban enged a nyújtásnak. Kevesebb a sérülés. Nekem Indiában sikerült izzadni, de a befejező gyakorlatsornál lehűltem, fel kellett öltözni. Itthon télen, egy 20 fokra fűtött, száraz lakásban pár csepp izzadságot sikerül kicsiholni valahol a Kúrmászana felé, és a befejezőnél rám fagy az egész. Közben a kezem és a lábam hideg az egész álló sorozat alatt. Nyilvánvaló, hogy a hajlékonyságom is sokkal kevesebb egy hideg teremben. A hídból például egész India alatt nem sikerült felállnom segítség nélkül, míg itthon most is megy, meg előtte is ment.

A melegben végzett gyakorlás előnyei: Hajlékonyabb vagy, kevésbé sérülsz, többet izzadsz és méregtelenítesz. Hátrányai: Több szívmunkát igényel, meg kell állnod közben inni, mivel az izzadás miatt sok vizet veszítesz, és leesik a vérnyomásod. Összességében többet kivesz a sorozat, mint hidegben, de jobban bele is tudsz menni az ászanákba. A hidegben végzett gyakorlás kevésbé terheli a szívet, könnyebb levegőt venni. Vannak olyan tanítványaim, akik heti egyszer jönnek Hot Ashtangára, míg a többi napon normál szobában gyakorolnak. Ők mondják, hogy ez sokkal nehezebb szívügyileg. Én is észleltem, hogy amikor visszajöttem Indiából, kb egy hét volt, mire a szívem visszaszokott a melegbe. Tehát jobb azonos napszakban és azonos hőmérsékleten gyakorolni. Ha melegben csinálod, lehetőleg mindig csináld abban. Ha hidegben, akkor mindig abban. De én úgy gondolom, ha ebben az életedben el akarsz jutni a 6. sorozatig, és nem vagy olyan hú de hajlékony, akkor sokat segíthet a meleg, éveket tudsz megspórolni. Mindenki próblja ki, döntse el maga. 

Nincsenek megjegyzések: