2009. április 7., kedd

Mysore-i körkép


Már több, mint egy hete visszatértünk Indiából, gondolatban mégis még ott kalandozok. A jógatáborról fogunk tartani élménybeszámolót, vetítéssel. Április 24, péntek délután 6 óra, Atma Center Pest (V. Vigyázó Ferenc u. 4.) Ha akartok több képet látni a jógatáborról, addig is: http://picasaweb.google.com/tothsara/.  Többeknek megígértem, hogy írok a Mysore-i jóga lehetőségekről, ha valaki a jövőben tervezné, hogy oda látogat. Nos, személyes tapasztalataim, illetve másodkézből származó információk alapján a következőkkel tudok a Mysore-ba igyekvők rendelkezésére állni:

Az első és elmaradhatatlan természetesen a Main Sala, vagyis a Pattabhi Jois Astanga Yoga Institute, kpjayi.org. Ez a leghíresebb zarándokhely, következésképpen az év hűvösebbik részében tömve van oroszokkal és angolszász nyelvterületről érkezőkkel. Az első és legfontosabb feltétel, ha itt akarsz gyakorolni, az, hogy nagyon sok pénzzel kell rendelkezned. Az első hónapért ugyanis jelenleg 27530 rúpít (szorozd meg öttel, ha forintban akarod látni) kell fizetni. Egyébként az általános gyakorlat minden sálában, hogy minimum egy hónapra kell regisztrálni. Pattabhiéknál az a szabály, hogy 6 hónapnál többet nem maradhatsz egy huzamban, és utána minimum 6 hónap szünet (addig van időd összegyűjteni a lóvét a következő turnusra). A második hónap már barátságosabb, csupán 17416 rúpí. Az így is nagy számú jelentkező miatt minimum 2 hónappal előtte kell írásban jelentkezni. A sala amúgy Gokulamban van, ami köztudottan Mysore gizda negyede. Következésképpen a szállás és étkezés ügyében is fel kell készülnöd a vaskosabb kiadásokra, vagy riksázol, illetve robogózol minden nap. Általában, mivel mindenki 1 vagy több hónapra megy, nem hotelben laknak, hanem szobát bérelnek.

Nos, az órákkal kapcsolatban vannak belső információim két lánytól, akik ott gyakoroltak most tavasszal. A reggeli órákon szezonban (október- február) 150-200-an vannak egyszerre. Van, aki a folyosón, vagy az öltözőben gyakorol. Az év többi részében, mivel nehezebben elviselhető a klíma, kb 40-50 ember van csak reggelente, így már be is férnek a nagyterembe. Pattabhi már nem oktat, állítólag most éppen beteg. 90 fölött megesik az ilyesmi, még a jógiknál is. A lánya, Saraswati és az unokája Sarath vannak bent a teremben. Ennyi embernek persze képtelenség megjegyezni a nevét, így a szőkéket Sweden-nek, a vágottszeműeket Japan-nak hívják. Állítólag nem is nagyon igazgatnak, beszélni meg pláne. Akkor miért jártok oda, faggattam a két lányt. A hely szelleme miatt - mondták. Naja. Az egyik svájci, a másik dán volt. Úgy látszik, nekik telik még a hely szellemére a mai válságos időkben is. A Main Salában nincs Teacher Training, hanem akkor lehetsz Authorized (első széria oktatására jogosít), illetve Certified (további szériák), ha egy csomó időt ott töltesz, és Sarath felajánlja neked. Az általuk hitelesített oktatókat közzéteszik a honlapon. Az oktatás meglehetősen sematikus, vagyis nem lehet hozzátenni, elvenni, egyénileg gyakorolni valamit. Gondolom, így diktálja az intézmény érdeke. Kezdőknek tehát végképp nem ajánlott, legfeljebb ha tudod az első szériát, és nagyjából meg is tudod csinálni. Mert ha pl. elakadsz a kúrmászanánál, akkor leállítanak, és mehetsz a befejezőt csinálni. Állítólag Saraswati délelőtt tart vezetett primary-t, de erről nem tudok részleteket. Még egy adalék, ha itt regisztálsz, állítólag írásban kell adnod, hogy közben nem jársz máshová jógázni, mert ha megtudják, kitesznek. Tudtommal ezt nem mindenki tartja be.

Ha valamivel vékonyabb a pénztárcád, akkor a következő lehetőségek vannak:

BNS Iyengar, ashtanga.org. Ő közvetlenül Thirumalai Krishnamacarya tanítványa, most már 80 fölött jár. Persze nem az az erőteljesen igazítós fajta, de az ászana mellett pránajámát meg filozófiát is oktat. Mondhatni, Pattabhi kortársa, de még aktív. Ugyanazon a helyen tanít, ahol annak idején Krishnamacarya, a Parakala Mutt-ban. Ez egy templom a Mysore-i király palotája, a Jaganmohan Palace mellett. Történelmi hely. Ha magadba akarsz szívni egy kis Astanga-történelmet, akkor érdemes kipróbálni. Nem sokan járnak hozzá, mert manapság az emberek inkább az erőteljes igazításokat, a "testközelibb" jógaoktatást igénylik. 

V. Sheshadri és Harish, a fia. Ők jelenleg saját otthonukban oktatnak, most készül Sheshadri salája. Ötvenes felé járó, szikár alak, nem sokat beszél, annál többet igazít. Mellékelt képen eg jó kis ászanát virít. Sokan szeretik, régebben az Astanga Mandalában oktatott, most kezdett saját pályafutásba. BNS Iyengarnál tanult ő is, és azt mondják, régebben vak gyerekeket oktatott, ott dolgozta ki ezeket az intenzív igazításokat. Honlapjuk jelenleg nincs, de a Facebook-on megtaláltok róluk minden nélkülözhetetlen információt, és komoly képeket. A címe:

Door No. 58/58, Jayanagar First main Road, Pampapathi Road,
Near Bedara Kannappa Tample, Chikka Haradanahally,
Mysore 14.
E-mail: sheshadri_yoga@yahoo.co.in

Laxmipuram: a retrós astangások mekkája. Itt található Pattabhi Jois első Salája, Tehát szintén történelmi hely. Olcsón lehet szobákat bérelni (kb 5000 rúpí egy hónap), és három helyre is járhatsz jógázni: Mandala, Sthalam8 és Prana Vashya Yoga. Van még egy csomó hely, de azok nem ismertek, itt minden sarkon van egy jógasála. A külföldiek jobbára ezt a hármat látogatják.

Astanga Mandala: mandala.ashtanga.org. Ez a hely úgy híresült el, hogy Sheshadri ott oktatott egy pár évig. Aztán idén év elején összekülönböztek a tulajjal, és elváltak útjaik. A honlapon még mindig az ő fotói vannak, ahogy igazít az órán. Úgy tudom, hogy most a reggeli órákat egy Chivananda nevű oktató tartja, és van kezdő hatha, pranayama meg miegymás. Teacher Trainingjük is van, egy hónapos. Persze mióta Sheshadri nincs ott, lecsökkent a népszerűségük, de azért jönnek még az emberek. Van egy kis büféjük, ott szokott reggelente összejönni a Laxmipuram-i jógás közönség. Az ügyintéző, Shantalla viszont főnyeremény. Mindent tud. Ha megérkezel Mysore-ba, először hozzá kell menni. Tud szobát szerezni, pénzt váltani, nekem csináltatott pl. egy Patandzsali-szobrot. Nem tudsz olyat kérni, amiben nem kompetens. 

Sthalam8: yogamysore.com. Ez Ajay Kumar székhelye. Kb 10-15 ember fér be, hangulatos hely. Ajay is lelkes igazító, és innovatív megközelítése van az Astangához. Az első és második sorozatban is tanít egy pár plusz rávezető pózt, és csütörtök reggelente Vinyasa Class-t tart, amiben olyan gyakorlatokat vesz, amelyek a vinyászák megfelelő elsajátítását segítik elő. Vasárnaponként tart back-bending órát is, mintegy elismeréseképpen annak, hogy az első sorozatból hiányoznak a hátrahajlítások. István éppen most készül a Teacher Trainingre nála, ami egy hónapos, és kb 36000 rúpí. Szerintem jó tanár, legalább annyit tanultam tőle, mint Kamaltól Rishikeshben.

Prana Vashya Yoga: pranavashya.com.  Vinay Kumar jógaiskolája. Nem kifejezetten Astanga, bár ő is Shseshadritól meg Iyengartól tanult, mint kollégája, Ajay, és még névrokonok is. Saját rendszert dolgozott ki, reggelente egy dinamikus sorozatot oktat, amolyan 1-2 széria keverék, sok hátrahajlítással. Délutánonként back-bending órát tart, amire sok Astangás is átmegy, akik reggel az elsőt nyomják. Kiegészítésnek éppen jó, de ha az ő rendszere tetszik meg, nála is lehet Teacher Traininget végezni, bár előtte legalább egy hónapig kell vele gyakorolni. A Laxmipuram-i órák meg Sheshadri is kb havi 8000 rúpíba kerülnek. 

Hát ennyi nagyjából, lehet válogatni. 

Nincsenek megjegyzések: