2020. augusztus 28., péntek

Vaknut - a halott hősök jele

Az utóbbi időben sűrű volt az életem, így nem igazán tudtam szellemileg koncentrálni arra, hogy megkapjam a további szimbólumokat Odintól. 59 szimbólum lesz összesen, melyeket sejtésem szerint többféle módon lehet majd alkalmazni, illetve sokukat már alkalmazom is: gyógyítás vagy szellemi munka közben, jóslásra, illetve révülésre is lehet majd alkalmazni azokat a testhelyzeteket, melyek a legjobban hasonlítanak az adott szimbólumra. A legutóbbi néhány szimbólumot olyan kontextusban kaptam meg, hogy éppen valakivel foglalkoztam, valamilyen gyógyítás vagy egyéb probléma kapcsán, és akkor kaptam egy olyan szimbólumot, mely éppen az adott kérdésben segített. A legutóbbi, amit itt a blogban ismertettem, Heimdallr kürtje volt. A következő pedig a Valknut, vagyis Odin csomója. Ez a szimbólum három, egymásban fűzött háromszögből áll, melyek a csúcsukkal felfelé állnak. 

Egy vendég volt nálam, aki évekkel ezelőtt meghalt apjától és bátyjától nem tudott megfelelően elbúcsúzni, és amikor a halott elbúcsúztatása, átkísérése a Holtak Birodalmába és az itt maradott rokonok gyászfolyamata nem zajlott le megfelelően, előfordulhat, hogy a lélekrészeik is ott maradnak egymásnál, vagy a halott lelke nem tud megfelelően tovább menni, vagy az itt maradott rokon nem tudja teljesen elereszteni. Ez persze zavart okoz, mivel nem természetes állapot. 

Ekkor láttam meg, ahogy Odin ismét egy fekete rúna-követ nyújt felém, és rajta volt vörös vonalakkal az alábbi szimbólum. A három háromszög metszi egymást, a közepén van egy pont, és az egész egy körrel van körbevéve. Odin a mellkasom bal oldalára, a szívem fölé rajzolta a szimbólumot, és az utazás közben megjelent a vendégem apja és bátyja is egy fénylény formájában, hogy megfelelően el tudjanak búcsúzni egymástól. A halott rokonok elmondták, hogy megbocsátanak neki mindenért, ami miatt nehezteltek rá, és ő is moegbocsátott nekik, majd mindnyájan bocsánatot kértek egymástól. 

Odin elmondta, hogy ez a szimbólum a hősi halottak szimbóluma, és aki méltósággal élte az életét és méltósággal halt meg, azt segíti, hogy a lelke biztonsággal eljusson a Valhallába, vagy az ő hitrendszerének megfelelő, üdvözült állapotba, legyen az a Paradicsom, a Mennyország, a lelki világ, a Nirvána, vagy a Holtak Birodalma, ahol korában eltávozott rokonai élik világukat. Abban is segít a szimbólum, hogy a halott megértse azt, hogy meghalt, és el tudja engedni itt maradt rokonait, és ne féljen a túlvilági utazás közben, illetve védelmet kapjon az ártó szellemek ellen. Az egymásba ágyazott háromszögek kilenc csúcsa a viking mitológia kilenc világát jelképezi, a középső pont a halott lelkét, a kör pedig Odin védelmét.

Az eredeti Valknut szimbólum számos rúnakövön és domborművön megtalálható (pl. Gotlandban vagy az Oseberg hajósírban), de a történészek nem tudják egyérteműen azonosítani a jelentéstartalmát. 

A régészeti leletekben ez a szimbólum mindig a halotti kultuszokkal kapcsolatos, és Odinhoz is köthető. A viking mitológiában Odin sok más archetipikus szerepe mellett pszichopomposz (lélekkísérő) is volt, valamint a legerősebb mágus és sámán archetípusát is magába foglalja. Odin és valkűrjei képesek voltak megkötni a harcosok elméjét az ütközetben, aminek következtében megbénította őket a félelem vagy elveszítették ítélőképességüket; illetve az is megtörtént, hogy elűzték a halálfélelmet és a harcosok mámorban rontottak rá az ellenségre, hogy halálra kaszabolják őket. A Valknut (a Hősök csomója) nem csak a szabadság és az erő, bátorság ilyen jellegő megkötését és feloldozását szimbolizálja, hanem a Sors fonalának megkötését és oldását is, mely a viking mitológiában és mágiában (seidr) gyakorta megjelenő szimbolika. A halál, az átlépés az itteni világunkból egy másikba, fontos sors-esemény, és az is fontos, hogy a szükségtelen csomókat és akadályokat el tudjuk oldozni a halott lelkének útján. 

A Valknut szimbólum jelentése tehát valószínűleg történelmileg is a halállal, az átlépéssel, a halálból történő visszatéréssel vagy újjászületéssel, és a léleknek a halál utáni útjával volt kapcsolatos. Egyesek úgy tartják, hogy ha valaki magára tetováltatja a Valknut szimbólumot, akkor a lelkét Odin oltalmába ajánlja, de megeshet, hogy idejekorán, és nem természetes, hanem erőszakos halállal fog meghalni. 

Nincsenek megjegyzések: