2016. június 22., szerda

A szabad akarat fokozatai 2. rész

A cikk első részét itt olvashatjátok.

Térjünk vissza azonban Vaszistha kijelentéséhez: annak tettei, akik őszinte erőfeszítést tesznek az önvalóval, nincsenek korlátozva a karma által. Ez egy egyetemes kijelentés, hiszen bárki, bármikor elérkezhet egy őszinte pillanathoz, amikor keresi önmagát, keresi Istent, keresi a válaszokat a végső kérdésekre. Az önvaló őszinteségének fejlesztése nem könnyű feladat, de mindenkinek a szabad döntésére van bízva. Így történhetett meg a világtörténelem során, hogy számos szent jutott el Isten közelébe, különböző helyeken, időkben, különböző hitrendszereket és vallási vagy jógikus eszközöket használva. A siker nem az eszköztől vagy a kapott útmutatástól függ, hanem a gyakorló őszinteségétől.

Sok spirituális hagyományban a mevilágosodás vagy felszabadulás elérését Isteni kegyelemnek, ajándéknak tekintik, és néha azt is mondják, hogy indokolatlan, vagyis nem a gyakorló erőfeszítéseitől függ, hogy eléri-e a tökéletességet vagy nem. Ezt valamilyen szinten Patandzsalí is elismeri, például amikor kijelenti, hogy azok, akik az Ísvara-pranidhánát gyakorolják, vagyis meghódolnak Isten előtt, nagyon gyorsan elérhetik a szamádhit. Ettől eltekintve azonban Patandzsalí a jógi személyes erőfeszítésére, intenzív gyakorlására helyezi a hagnsúlyt, aminek fenntartása nyilvánvalóan a szabad akarat tudatos felhasználásának függvénye. 

A szabad akarat magasabb fokozatának megszerzése tehát nem választható külön attól, hogy a gyakorló egyre tudatosabban felelősséget vállal minden egyes tettéért, döntéséért és annak következményeiért. Amikor a jógi minden egyes lélgezetvételének és gondolatai minden rezdülésének urává válik, akkor a karmájának és a szabad akaratának a mesterévé is válik egyben.

A spirituális út bármelyik szintjén vannak azonban buktatók, és abban a pillanatban, hogy a jógi letér az önvaló őszinte erőfeszítésének útjáról, ismét a karma „karmai” közé kerül. Ez történt számtalan jógival, akik az elért misztikus képességeket az egójuk vagy a hatalmuk növelésére fordították. Vaszistha és Visvámitra konfliktusa is önmagában hasonló esetre ad példát, de azt majd máskor elmesélem.


Nincsenek megjegyzések: