2011. szeptember 29., csütörtök

Dzsánusírsászana A

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


Dzsánusírsászana A (fej-a-térdhez póz)


Dristi: lábujjak


A dzsánusírsászana A egyedülálló módon kombinálja az egyes sorozat két fő témáját - az előrehajlítást és a csípőnyitást. E két tevékenység dominánsan a pascsimóttánászanában és a baddhakónászanában nyilvánul meg. Igazából a dzsánusírsászana A azt jelenti, hogy az egyik lábunkkal pascsimóttánászanát végzünk, miközben a másikkal baddhakónászanát. Lehet, hogy vannak egzotikusabb pózok a sorozatban, de a dzsánusírsászana A engedi a legjobban megtapasztalni az egyes sorozat alapjául szolgáló elveket.


Szapta: belégzésre ugorjunk előre dandászanában. Hajlítsuk be a jobb térdünket, és vigyük hátra a jobb combunkat, miközben próbálunk 90 fokos szöget létrehozni a combok között. Ezt a mozdulatot, ami  a comb távolításából, a csípő nyitásából és a comb forgatásából áll, főként a sartorius (szabóizom) hajtja végre. A jobb lábfejet spicceltessük és fordítsuk talppal felfelé, ugyanis ez elősegíti a comb későbbi befelé fordítását. A jobb sarkunkat nyomjuk bele a lágyék jobb oldalába, és teljesen zárjuk le a térdízületet. A jobb sarkat a lágyék jobb oldalába nyomni az ideális pozíció, de a kezdőknek időbe telhet, míg a négygfejű combizom elegendő mértékben megnyúlik ehhez. Az előző póz, a triang-mukha-ékapáda-pascsimóttánászanában tudjuk nyújtani a kvadricepszet. Most ez egész behajlított lábunkat egy darabban tudjuk mozgatni, így minimálisra csökkentve a súrlódást a térdízületben.


Miközben előrenyúlunk, hogy megérintsük a bal lábat, a jobb comb ellentétes irányú mozgásba kezd, befelé, vagyis előre fordul. Ha lehetséges, a bal kézzel fogjuk meg a jobb csuklót a talpunk alatt. Belégzésre emeljük ki a szegycsontot, és a vállakat helyezzük el a bal lábra merőlegesen.  törzs elülső oldalát nyújtsuk meg, miközben a lapockákat engedjük lefelé a hátunkon, és földeljük le az ülőcsontokat. 


Astau: Kilégzésre hajoljunk előre a bal láb belső felszíne fölé. A bal lábra és a törzsre a pascsimóttánászanánál említett utasítások érvényesek. A jobb lábfej spiccel és felfelé fordul. A combot engedjük előrefordulni és kicsúszni oldalra, amíg el nem érjük az egyensúlyi állapotot. Minden mozdulatban benne kell lennie az ellenmozdulatnak. Ebben az esetben a comb befelé fordulását egy ennek megfelelő kifelé fordulás oltja ki, amikor elérjük a semleges állapotot. Ahhoz, hogy elkerüljük a túlzott csavargatást, megfelelő érzékenységgel meg kell találni a nyugvó helyzetet. tartsuk ki öt légzésig a pózt. A vállak legyenek egyforma távolságban a padlótól. 


A dzsánusírsászana A nagyon szépen nyújtja a quadratus lumborumot (négyszögű ágyékizom), ami egy kis gerincfeszítő izom az alsó háti szakaszon. Nyújtsuk meg a derekunkat, az egész törzset próbáljuk meg a lábunkra merőlegesen elhelyezni. A tarkónkat nyújtsuk meg. Ha leszegjük a fejünket és azon erőlködünk, hogy minden áron a sípcsonthoz érintsük, az akadályozza a vér- és idegkeringést az agy felé, a megfeszített nyakizmok pedig a nyakcsigolyák torlódását okozhatják. Ez a törekvés agresszíven eredménycentrikussá teszi az embert, és csökkenti az együttérzést. 


Gyakran segít, ha a tanár egy bizonyos csigolyára helyezi az ujját és megkéri a gyakorlót, hogy nyomja felfelé, leggyakrabban a C7 csigolyát kell emelni. A nyaki húzódásokra hajlamos tanulóknak teljesen egyenesen, egy vonalban kell tartaniuk a gerincet, a nyakat és a tarkót. Nem kell mindenáron a lábujjakra nézni, amíg a nyak meg nem gyógyult és mozgékonnyá nem vált. Tartsuk ki a dzsánusírsászana A-t öt légzésig. 


Nava: Belégzésre továbbra is fogjuk a lábunkat, emeljük ki a törzset és nyújtsuk ki a kezünket. Kilégzésre tegyük le a kezünket és készüljünk fel a kiemelésre. 


Dasa: elmeljük ki magunkat.
Ékádasa: Kilégzésre csaturanga dandászana
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya
Csaturdasa - Vimsatihi: Ismételjük meg a pózt bal oldalra is.  

Nincsenek megjegyzések: