2011. szeptember 16., péntek

Hajlékonyság - 3 nap alatt?

Jól van, most már eleget lelkiztünk, vissza a kajához és a hajlékonysághoz, mert végül is ez az élet célja! :-))) Nem mellesleg az ókori bölcsek azt mondták, hogy "Az vagy, amit eszel", vagyis hogy a táplálékaink minősége jelentősen befolyásolja a tudatunk állapotát. Úgyhogy érdemes elgondolkodni ezeken az összefüggéseken. Az alábbi blogbejegyzés nagyon megtetszett, úgyhogy egy az egyben lefordítom nektek: 


"Hogyan növeld meg a hajlékoynságodat három nap alatt - Michael De’Lara


Van itt egy dolog, amit ki kell próbálnod, hogy elhidd - "A megfelelő ételek azonnal növelhetik a hajlékonyságodat!" 


Őrülten hangzik, nem? Mégis igaz! Ez nem tudomány vagy elmélet, ez a valódi életben, a tanítványaimon tesztelt tény. Ha magas víztartalmú, növényi alapú étrendet követsz, amelyben sok a szuperkaja, akkor három nap alatt jelentős előrelépést fogsz tapasztalni a hajlékonyságodban. Ne hidd el nekem becsszóra, hanem próbáld ki! Itt következik a kedvenc Szuperkajáim rövid listája. Vásároljunk belőlük frisset vagy alacsony hőfokon szárítottat, és ha lehet, akkor biominősítésűt.


Sötétzöldek!


A sötétzöld zöldségek a legmagasabb ásványi anyag-tartalommal rendelkező ételek a bolygónkon, és a vízi zöldek vagy a csírák még jobbak (a víziekben általában 2-10-szer több az ásványi anyag). A kedveceim: Spirulina, Chlorella, zöldárpafű-lé, búzafű, kelkáposzta, petrezselyem, az összes alga és tengeri zöldség, mángold és spenót. 


Őskori magfélék


Manapság a tápanyagokban leggazdagabb ételek azok, amiket történelem előtti növényeknek nevezek, általában csúnya, barna, félelmetesen kinéző szárazáru, amit műanyag bödönökben lehet látni a bioboltok polcain. Ezek haszonnövények, de tápanyagtartalom szempontjából közelebb állnak az őseikhez. Egy kicsit több ideig tart az elkészítésük (a főzés vagy a csíráztatás), de nagyon megéri. Shopping lista: köles, quinoa, amarant, vadrizs, bulgur, szezámmag, és a csírák: lóhere, brokkoli, mungóbab és retek.


Omegák


A legtöbb ember silányabb, állati eredetű ételekből szerzi be a zsírokat, mint a tej, ghí, sajt, vaj és a hús. Az állatok testében (és a miénkben is) felgyülemlenek az olyan toxinok, mint a növényvédőszerek, gyomirtók, antibiotikumok és a nehézfémek, amelyek legfőképpen a zsírsavakban raktározódnak. Sőt, ami még rosszabb, az állati zsiradékokban ott van a hírhedt LDL (rossz) koleszterin, ami tönkre teheti az ereket és szívbetegségeket okozhat. Nem csoda, hogy ennyire szidják a zsírokat! 


A legtöbb ember manapság ostobán próbálja teljes egészében elkerülni a zsírokat, amikor a valóságban az állati zsírokat kellene kerülniük. A növényi zsírok nem csak hasznosak, hanem elengedhetetlenek az egészséghez és a jó közérzethet, és rendszeresen kell őket fogyasztani. A megfelelő zsírbevitel fenntartja az energiádat, gyógyítja a testedet és kiegyensúlyozza a hormonokat. Shopping lista: nyers mandula, szezámmag, napraforgó-mag, kendermag, lenmag, tökmag, dió, paradió, kesu, makadámia dió, avokádó, kókusz, durián, és a hidegen sajtolt olajok (olíva, kókusz, kender, lenmag és a szezámmag-olaj mind nagyon jók). 


Miért kellenek a szuperkaják? A jógások komoly igénybevételnek teszik ki a szervezetüket, és gyakran elhanyagaloják a feltöltését tápanyagban gazdag, természetes gyümölcsökkel, amelyek egészségesen és jó erőben tarják őket. Érdemes ezt megemészteni...


Maradj hajlékony,


Michael De’Lara (http://www.Alithea.orghttp://www.YogaDublin.org)"


Néhány plusz gondolat: Én nem vagyok vegán, de a túl sok tejtermék (és fehérjepor) fogyasztásának valóban vannak reális veszélyei, erről majd írok egyszer külön. Ha valaki csak jógázik, akkor elméletileg a fenti vegán ételek hangsúlyozása elegendő lehet a maradéktalan táplálék-bevitelhez. Ehhez még lehet egy-két növényi alapú kiegészítőt, vitamint szedni, is egyből a toppon leszünk erő, hajlékonyság, regeneráció és közérzet szempontjából is. Érdemes kipróbálni, az autósok is tudják, mennyit számít a minőségi üzemanyag. Három na nyers vegán étrend még egy durván lesavasodott, méreganyagokkal telített ember életében is nagy változást okozhat, sőt, pláne nekik kellene ezt kipróbálni! 


Ha valaki más sportot is űz, akkor esetleg indokoltabb lehet a több fehérje-bevitel, tejtermékekből, vagy nagyon gondosan összeválogatott növényi alapanyagokból. Sajnos a fehérje-készítmények között csak szója-alapú vegán verzió van, és ez nem nagy választék. A legolcsóbb a tejsavó-fehérje, ezért mindenki azt nyomatja. A nyers zöld ételekről és levekről már korábban is írtam, tényleg érdemes kipróbálni, mert az ember nem hiszi el, amíg nem tapasztalja meg. Az Omega 3-6-9 és a zsírban oldódó vitaminok titkaira pedig én is most kezdek ráébredni, a modern sporttáplálkozás-kutatók szerint ugyanis ezek az alapjai az egyenletes jó teljesítménynek. 

Nincsenek megjegyzések: