2011. szeptember 23., péntek

A szív forradalma

Egyre inkább olyan időket élünk, amikor úgy érzem, hogy forradalomra van szükség. A forradalom nem egy olyan dolog, ami egy vagy két ember elhatározásából születik. A forradalom egy elkerülhetetlen szükségszerűség, egy örvény, amely magába szippant mindent, ami feszültséget okoz egy korban, egy világban, egy társadalmi rendszerben. Összetöri és megsemmisíti azt, ami elavult, irreleváns és hátráltatja az emberiség fejlődését.  Olvastam néhány forradalomról a történelem-könyvekben, és át is éltem egyet saját magam. 


Bár utólag nézve nem biztos, hogy az ember úgy ítélné meg, hogy a kommunista rendszerben rosszabbul éltünk, mint a mai világban, de vége kellett, hogy legyen, és semmi nem tudta megmenteni. És mindez az egyik pillanatról a másikra történt, viszonylag kevés vérrel. Az utóbbi napok, hetek, hónapok eseményei is arra ultanak, hogy komoly változásoknak nézünk elébe, és én úgy gondolom, hogy nagyon fontos ilyenkor megőrizni a nyugalmunkat, megérezni a változás szelét, és eldönteni magunkban, hogy mi az, ami értékes, amiért küzdeni szeretnénk, és mi az, amit el kell engedni, amin változtatni kell. 


Én nagyon szeretném, ha ez a következő forradalom vértelen lenne, bár erre semmi garancia nincs. Mindig is Mahatma Gandhi volt a nagy példaképem a politikában, aki az önzetlen szeretettel, mások szolgálatával, nemes egyszerűségével és a nem-ártás politikájával elérte azt, amit mások fegyverrel és harccal sem voltak képesek. Egy olyan indiai nációt hozott létre, amelynek gazdasága máig fejlődik, amely képes volt megőrizni vallásos, etnikai és kulturális sokszínűségét, és klasszikus értékeit befecskendezni a modern társadalom eszméi közé.


Számtalan idézetet tudnék hozni Gandhitól, de jobban tesszük, ha utánaolvasunk egy kicsit, és elmeditálgatunk néhány gondolatán. Ezek közül egy megvalósítása is messze sikeressé tenné az életünket, egyéni és társadalmi szinten is. Most maradjunk egy idézetnél:


"Nem tudom, hogy egyszer az emberiség tudatosan követni fogja-e a szeretet törvényét. De ez nem kell, hogy zavarjon. A törvény működni fog, ahogy a gravitáció is működik, akár elfogadjuk, akár nem. Az, aki felfedezte a szeretet törvényét, sokkalta nagyobb tudós volt, mint korunk tudósai. Egyelőre a kutatásaink nem olyan fejlettek, ezért nem lehetséges mindenki számára ennek a megértése."


Az, hogy felfedezzük és engedjük működni az életünkben a szeretet törvényét, nem függ attól, hogy mások hogyan gondolkodnak vagy milyen értékrendet tűznek a zászlajukra. Ez a szív forradalma, amit önmagunkban kell elkezdeni, és amíg nem vittük győzelemre ezt a forradalmat a szívünkben, addig nincs értelme bármiért is küzdeni a világban. Amikor elengedjük az ellenségeskedést, az irigységet, és megtanuljuk egymásban szeretni és tisztelni az értékeket, akkor többet fogunk kapni embertársainktól, mint amennyiben valaha is reménykedtünk, anélkül, hogy elvárnánk, hiszen nem a kapásra fogunk koncentrálni, hanem az adásra. 


Én sok jógást ismerek Magyarországon és a világon, és azt látom, hogy pozitív, segítőkész emberek, akik némi győzködés után hajlandók túllépni a személyes ambíción, a szűklátókörűségen, és tenni az emberiségért. Az utóbbi években számos lépés történt ennek érdekében, és az idei jógafesztivál még egy nagy lépés lesz az összefogás felé. Share the Love! Örülök, hogy ennek a közösségnek a része lehetek, és tehetek valamit azért, hogy a jóga ősi, maradandó értékei egyre több ember szívében otthonra találjanak.


Nem szeretem a hangzatos ezó túlkapásokat, mint például "tízezren meditálnak az emberiség rezgésszintjének megemeléséért" stb., de hiszek abban, hogy minden pozitív szándék és tett, ami egy jógi vagy bármely, a lelki értékeket tisztelő ember szívében megnyilvánul, igenis megmenti az emberiséget a szakadékba zuhanástól. A szív forradalma az egyetlen esélyünk, különben nagyon sötét idők várnak ránk, amikor a szív és a szeretet helyett a töltények száma fogja eldönteni, hogy kinek van igaza. Befejezésképpen még egy idézet Gandhitól, hiszen a szív forradalma nem bukhat el: "Megkötözhettek, megkínozhattok, elpusztíthatjátok ezt a testet, de az elmém szabad lesz."

Nincsenek megjegyzések: