2011. szeptember 22., csütörtök

A Végső Fegyver

A minap a Jógafesztivál helyszínének bejárásakor beszélgettem egy másik stúdió vezetőjével, és arra a következtetésre jutottunk, hogy egyelőre elmaradt a szeptemberi jógabumm, amire számítottunk. Általában az augusztus az év leggyengébb hónapja a jógaórák látogatottságát tekintve, de ez érthető, hisz mindenki nyaral, meleg van, satöbbi satöbbi. Szeptemberben azonban az emberek visszatérnek a munkahelyükre, bejön az ősz, és végre megint rájönnek, hogy jógázni kéne, mert az az élet forrása. 


Idén szeptemberben azonban én is azt tapasztalom, hogy még azok is eltűntek hirtelen, akik a nyári nagy melegben is rendületlenül kitartottak és lelkesen jártak az órákra. Oktató kollégám azt mondta, hogy sokan hivatkoznak arra, hogy nincs pénzük, ezért ők elkezdték bevezetni az adományos órákat. Evvel kapcsolatban korábban kifejtettem már a véleményemet. Egyébként nem is vagyok meggyőződve róla, hogy a legtöbb embernél valóban ez az akadály, amiért nem jön jógára. Ez inkább csak egy kifogás, a valódi ok a tegnapi bejegyzésben is emlegetett érdektelenség, fásultság, közöny, lustaság, vegetatív életforma, amelybe egyre többen belesüppednek. Igenis, meg kell küzdeni a jogunkért, hogy jógázzunk!


Mindegy, maradjunk a témánál. Tételezzük fel, hogy valóban valakinek hirtelen szeptemberben lettek szűkösebbek az anyagi lehetőségei, és valóban csak ezen múlik, hogy nem tud jógázni jönni, mert egyébként repesne az örömtől. Nyilván eleve van egy csomó lehetősége, például az ingyenes órák, az adományos órák, az otthoni gyakorlás, de természetesen nekem, mint jógaoktatónak elsősorban az az érdekem, hogy az emberek a jógaórákra járjanak. Összegyűjtöttem pár ötletet, hogy honnan lehet pénzt keríteni jógabérletre. A korlátlan jógabérlet nálunk 17 ezer Ft, ezt harminccal osztva 566 forint napi kiadás a jógaóra. Honnan szerezzünk ennyi pénzt?


1. Ha dohányzol, alkoholt iszol, vagy kávézol, akkor azonnal szokj le róla, válaszd inkább helyette a jógát. A drogot nem is említettem, pedig az a legköltségesebb és a legveszélyesebb. Az astanga jóga tudományosan bizonyított módon segít a függőségek leküzdésében. A feladott káros szenvedély költségei azon nyomban fedezik a jógabérleted árát, és még egészségesebb és boldogabb is leszel.


2. Tegyük fel, hogy nincsenek káros szenvedélyeid. Min spórolhatsz még? Például a kábeltévé-előfizetésen, a mozijegyeken, a diszkó-belépőkön és általában minden szórakozási lehetőségen, ha komolyan gondolod a jógát. Azt nem mondom, hogy mondd le az internet-előfizetésedet, mert akkor nem fogod tudni olvasni lelkesítő blogbejegyzéseimet, de amúgy számtalan helyen van most már ingyen wifi (például az Atma mindkát stúdiójában is), és a legtöbb ember amúgy is a munkaheylén facebookol meg olvasgatja a blogokat. Szóval igazából az otthoni internet-előfizetés sem létszükséglet. Az internetről viszont (ha nem is teljesen legálisan) szerezhetsz egy csomó jó könyvet, filmet, zenét stb. így a művelődésedet is letudtad olcsóér. Társas programnak pedig ott van a kirándulás, flashmob, és egy csomó ingyenes rendezvény, hiszen egyre több rendezvény-szervező is felismeri, hogy csóróskodnak az emberek.


3. Az élelmiszeren is tudsz valamennyit spórolni, csak több munkát kell belefektetni. Ha alapanyagokat vásárolsz, sé főzöl, akkor olcsóbban kijössz, sé egészségesebb leszel, mintha készteleket ennél, vagy étteremben étkeznél (persze aki az Atma környékén dolgozik, az ebédidőben kénytelen kitenni magát egy jó kis vegetáriánus gasztronómiai élménynek, én is ezt teszem :-). De ha a bevásárlólistádról kihúzod az összes csokit, édességet, csipszet, kekszet, cukrozott üdítőt, amiknek ráadásul szetembertől meg is emelték az adóját, akkor nem csak olcsóbban kijössz, hanem egészségesebb is leszel. És a legjobb dolog az, ha megtermeled önmagadnak! Ha nincs telked, akkor a balkonládában, az ablakban, a csíráztató-edényben lehet kertészkedni, mert örömmel tölti el a lelket. Ha pedig kövér vagy, akkor egyél fele annyit, és jógázz minden nap! nem kell külön fogyókúrás készítményekre költeni.


4. Közlekedés! Ha autód van, azonnal add el! Annak a fenntartási kölségéből havi 4-5 jógabérlet is kijön, és még parkolójegyet sem kell venned. Ha a BKV-bérletet is soknak találod, akkor válassz egyet a jógik közlekedési módszerei közül: bicikli, longboard, görkori, gyaloglás, esetleg levitáció, amelyik szipmatikus. Ezek mind ingyen vannak, és még egészségesek is!


5. Ha frankhiteled van, az tényleg fogas kérdés, mert a törlesztőrészlet már lassan a duplája annak, amennyi öt éve volt. Viktor atyánk jóvoltából persze most lehet kedvezményesen előtörleszteni, már akinek van miből. De ha nincs, és a rokonaid sem hajlandóak jófejségből hozzád vágni egy pár milliót, akkor add el a lakásodat, cseréld kisebbre, vagy költözz albérletbe. A jógik egy fa alatt laktak, vagy egy barlagban. Persze ezt itthon azért nem ajánlom, mert télen hideg van, és nem biztos, hogy tudsz annyi tumó-hőt fejleszteni, hogy ne fagyj meg. Mellesleg arról is meg vagyok győződve, hogy a legtöbb hajléktalannak lenne lehetősége az életkörülményei javítására, csak nem érdekli, túl lusta hozzá. Ha én hajléktalan lenék, biztos akkor is jógáznék minden nap. Kitennék egy kis kalapot, hátha beledobnak egy pár forintot a járókelők :-).


5. Ha a fenti lehetőségeket mind kimerítetted, akkor kénytelen leszel többet dolgozni. Ebben az országban még mindig van azért munka annak, aki szeretne dolgozni. Havi 17 ezret megkeresni egy másodállással vagy alkalmi munkával nem nagy kunszt, és ha nem jársz szórakozni, és jógázol is, akkor napi 4-5 óra alvással is be fogod érni. De ha van internet elérésed, akkor nemzetközi szinten is tudsz dolgozni, van egy csomó pay-per-click meg egyéb internetes munkalehetőség. Ha pedig valamihez értesz, akkor foglalkozhatsz oktatással vagy szolgáltatással. Ismerek olyan jógaoktatókat, akik óratartással keresik meg az atmás jógabérletre vagy workshopokra valót. 


Több ötlet most hirtelen nem jut eszembe, de például egyes egészségpénztárak meg is térítik a jógabérletek árát, szóval az értelmesebb pénzintézeteknél ezt eleve az élethez tartozó juttatásnak tekintik. Az orvosi ellátás, a gyógyszerek és kezelések sokkal többe kerülnek, mint az, hogy a rendszeres jógázással megóvjuk az egészségünket. Egyet biztosra mondhatok, hogy azt, aki fanatikus, még maga Isten sem fogja megakadályozni abban, hogy jógázzon. Egy jógi elhatározása olyan erős, mint egy Hattori Hanzo szamuráj-kard, amellyel a kezében az ember bátran szembenézhet még az Istenekkel is. Természetesen Isten sohasem fog megakadályozni abban, hogy jógázz, úgyhogy az eltökéltséged kardjával legfeljebb a saját kétségeid csomóját kell keresztülvágnod. Vesd be a Végső Fegyvert, az eltökéltség kardját, és találkozunk az órákon :-)))

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Augusztus-szeptemberben minden eddiginél durvábban nőtt a frankhitel törlesztőrészlete.

Az Atma Center lelkes látogatója vagyok, két éve folyamatosan minden hónapban vettem bérletet. Idén májusig meg tudtam venni a korlátlant is minden hónapban, és hetente négyszer-ötször biztos, hogy az órákon voltam. Viszont a gazdasági helyzet miatt át kellett térnem a tíz alkalmas bérletre és a gazdaság romlásával párhuzamosan a heti egy Atma Centeres órára, így két hónapig kitart az egy bérlet. És két hónap alatt össze tudom spórolni a következő árát. A hét többi napján pedig otthon tudok gyakorolni, szépen végigcsinálom lelkiismeretesen az egyes sorozatot vagy az agnit, kedvemtől és a napi stressztől függően. Nem vagyok ezzel egyedül, sajnos.

(Nincs káros szenvedélyem, nincs tévénk, nem járok szórakozni, nem nassolok, nem vásároltam magamnak ruhát, cipőt kb. egy éve, még csak nem is sminkelek. Biciklivel járok, napi 10-12 órát dolgozok a házimunkán kívül, ha többet vállalnék, nem jutna időm jógára sem, azt pedig semmi pénzért nem hagynám ki a napirendemből. A lakásom kiadva, de eladni is próbálom, egy éve nézegetik vevőjelöltek. Albérletben élek, melyet a párom fizet. Az én feladatom csak a rezsi. És a fizetésem fele így is elmegy a törlesztőrészletre, kamatokra, kezelési költségre, stb.)

Nem panaszként írom ezt, csupán tényeket közlök, én szerencsés vagyok, hogy nekem ennyi lehetőségem van, másoknak sokkal rosszabb a helyzete, így nem csoda, hogy például a jógán spórolnak az emberek. És még többen fogják például itt visszafogni a kiadásokat, hiszen a válság neheze még most következik. Hidd el, teljesen átérzem a problémát, egy női magazin főszerkesztője vagyok, és a példányszámon ugyanúgy érződik a spórolás, mint nálatok az Atmában. De én jógázom rendületlenül, ha az Atmában sajnos egyre kevesebbet is, otthon biztosan, hogy az egészségem és lelki békém megőrizzem ebben a bolond világban.

Zsófi

Névtelen írta...

Górici, ha valaki a fa vagy a híd alá, barlangba költözik anyagi okokból, vagy azért mert már annyira nem kötődik az anyagi világhoz hogy ilyen igényei sincsenek, akkor annak vlszleg jógabérletre se lesz igénye:) meg az ilyen típusú ember eljógázik egyedül is. Persze tudom hogy hülyéskedtél, de csak arra próbálok utalni hogy egymás fogyasztására vagyunk utalva: nem is értem amikor szidják a fogyasztói társadalmat. A legtöbb ember a másik igényéből él. A jógatudás továbbéltetése egy stúdióval persze nemes ügy, de akkor sem tartozik a létfenntartás legfontosabbjai közé, főleg hogy ezt egyedül is gyakorolhatja az ember, sokszor élvezetesebb mint stúdióban, bár tény hogy a stúdióba járásnak is megvannak a maga előnyei: motiváció fenntartása, társaság, ált. nincsenek ordibáló szomszédok, max a szomszéd terem tanárjának hangja, ha bemész egy terembe, az az 1-1,5 óra biztos a tiéd, nem fog becsöngetni hozzád vki amitől megszakadna a folyamat, stb. Az, hogy az ember azt egyen amit szeret (az egészséges étel is egyre többe kerül, főzni szeretek, de főzésnél ne csak az alapanyag árát számold meg hanem a közben felhasznált áram, gáz, víz, mosószer, az időd, munkád árát is, így már sokszor drágább főzni mint megvenni, főleg ha vki egyedül él, ált egy embernek nem éri meg főzni) az hogy legyen hol lakni, a rezsi kifizetése fontosabb a jógabérletnél. Albérlet? Nem vagyok biztos benne hogy a nyugdíjamból fogom tudni fizetni a lakbért, sokan a rezsit se tudják fizetni nyugdíjasként, úgyhogy addig jó lenne ha meglenne a lakás, és hát nem mindenki olyan szerencsés hogy megdobják egy hellyel ahol lakhat, akkor viszont a hitelt fizetni kell/vagy mégis az albérletet de annak a kifizetése is fontosabb a jógabérletnél és az albérlet se pár forint. Közlekedés: régen BKVs voltam de már azon is spórolok, évek óta gyalog járok, ált havi 1-2 veszek jegyet ha hirtelen kell elugranom vhova vagy nagyon rossz az idő, úgyhogy már ezen se tudok többet spórolni, nyaraláson szintén nem mert 10 éve nem nyaraltam a szó klasszikus értelmében, ami azt jelenti hogy max a szülőket látogatom meg félévente egyszer…. Sokszor a szabadnap kivevését is aszerint időzítem hogy mikor van plusz munkalehetőség amit elvállalhatok. Ruha: régen gyakran vettem, de mostanában ritkán veszek, viszont megmondom őszintén, mostanában szívesebben költenék ruhára vagy akár egy mozira mint jógára, hiszen évek óta sokat költök jógára, s ruhára, más szórakozásra meg nagyon ritkán és egy idő után az ember vmi más szabadidős tevékenységre is vágyik, szerintem félévente 2-3 mozi normális dolog kéne hogy legyen, nem olyan dolog amiért szégyellni kéne magamat, hogy az általam keresett pénzemből arra költök amire akarok. Szóval nem minden a jógabérlet, de még a jóga sem, van élet azon kívül is. Mellékállás: persze, van, bár ad hoc de azt is látni kell hogy a mellékállás kevesebb időt jelent a magánéletre (és azt megintcsak szintén fontosabb fenntartani, ápolni mint jógabérletre pluszgürizni): a szeretteidre, az otthon rendben tartására, jógára stb., azért ezek sem hülye dolgok. Én most azt tervezem hogy minimum fél de inkább 1 évig nem fogok járni hozzátok, max „csak” WSra, azt épp elég kifizetnem, mostanában egyébként is jobban esik egyedül gyakorolni, ha el is megyek vhova, akkor olcsóbb helyre. Félreértés ne essék, nem a ti áraitokkal van a baj hanem azzal hogy lassan a lakáshitel, rezsi, étel kifizetése luxusnak számít munka mellett is, gyerek nélkül is. „Die Fetten Jahre sind vorbei”, a bőség éveinek vége, nem mintha valaha is luxuscica lettem volna.

Névtelen írta...

ja bocs, aláírás az előzőből: Éva

Gauranga Das írta...

Akkor úgy látszik valós a probléma. Annyit tudok kívánni, hogy az Univerzum adja meg nektek mindig, amire szükségetek van. Ha fenn tudjátok tartani a lelkesedéseteket úgy, hogy egyedül gyakoroltok, én annak csak örülök, és ha lehetőségetek van jönni, annak még jobban. Valóban a fogyasztói társadalom alapelve az, hogy mindenkinek legyen lehetősége az alapvető igényeinek a fedezésére, és ebbe bele kée tartoznia a jógának is. Sohasem azzal volt a gond ebben a világban, hogy valamiből kevés van, hanem inkább az emberek kapzsiságával és lustaságával volt a gond. Ez főleg akkor bosszantó, amikor egy társadalom tagjainak a feje fölött születnek olyan döntések, amelyek az egész társadalom életminőségét befolyásolják, még akkor is, ha mindannyian tehetnénk egy kicsit azért, hogy máshogy működjön a világ. De nem adjuk fel, éljen a szív forradalma!

Névtelen írta...

Igen, igen jól mondod, az Univerzum adja meg nekem amire szükségem van.:) Éva

Névtelen írta...

Először is köszönet a blogban található rengeteg inspirációért,nagyon sok hasznos dolgot találtam . Van itt olvasnivaló bőven.
Ez a bejegyzés napokig kattogott a fejemben,többször el is olvastam,még a hozzászólásokat is.
Szeptember az iskolakezdés ideje,ilyenkor a legtöbb család eléggé legatyásodik,főleg ha több gyermeket nevelnek.Nálunk három kamasz fiú van,tapasztalatból mondom,hogy szeptember és október a megszorítások ideje.Nehezen tudnék kifizetni 17 ezer forintot bármilyen bérletre.
Persze a testmozgást nem szabad elhanyagolni,mert ahhoz ,hogy helyt tudjon állni az ember a mindennapi életben, ahhoz kétségkívül kell a jó fizikum.Én heti háromszor járok tornára,ebből egy TRX edzés. Ez heti 2300 forint,amit még ki tudok fizetni. Nyáron biciklizni járok és futni.
A mi környékünkön nem nagyon van jógalehetőség,főleg nem olyan magas szinten, mint az Atma Centerben. Néhányszor voltam gerincjógán, de ez nem az a mozgás,ami nekem hiányzik.(Talán erre is lesz egyszer Atma Center:-))) )
Jómagam 9-17 óráig dolgozom,mellette háztartást vezetek és gyereket nevelek. Komoly szervezést igényel még az is, hogy heti háromszor edzőterembe menjek este,nemhogy plussz munkát vállaljak. Ez nem a motiváció hiánya vagy lustaság részemről.
Bár el lehet menni öt óra után még máshova dolgozni,utána meg edzeni vagy fordítva és a házimunkát éjjel megcsinálni. A család pedig majd megérti,hogy anyának vannak más fontos dolgok is az életében.
Hidd el,nagyon sok hasonló sorsú ember van,akiknek nem adatott meg, hogy napi szinten jógázzanak ( vagy csináljanak bármilyen testmozgást),ennek ellenére azért szakítanak időt arra,hogy mozogjanak, ha plussz melót nem is tudnak vállalni egy 17 ezer forintos bérlet kifizetésére.
Szerintem nagy kihívás munka és család mellett odafigyelni a testkultúrára és a lelki fejlődésre is.
Egyébként én is elnézést kérnék az edzőmtől, ha nem mennék el az órára.
Tisztelettel: Krisztina