2011. szeptember 21., szerda

Be the Change

Depressziós lettem. Ebben az országban olyen mértékű közöny uralkodik az embereken, és olyan mértékben mindenkinek minden mindegy, hogy az már engem is kétségbe ejt. És ez sajnos többé-kevésbé a jógás közösségre is igaz, pedig ott tényleg sok jóravaló és jószándékú ember van. Hétfőn reggel jógás flashmobra mentünk, amire több, mint 100 ember regsztrált a Facebookon, ehhez képest reggel öten voltunk, délután pedig huszonöten. De legalább ennyien eljöttek, hogy tudassák a világgal a hírt: Jógafesztivál lesz október 2-án a Millenárison. Érdekes volt az emberek reakcióit is megfigyelni, a legtöbben fásultan, közönyösen elutasították a szórólapot, egyszerűen nem érdekelte őket a lehetőség, hogy végre elkezdjenek emberi módon élni, ahelyett, hogy minden nap mérgeket, vegyszereket és szemetet zabálnának és a tévé előtt vagy éppen a kocsmában tespednének. Mindenesetre a bejegyzés alján érdemes megtekinteni a flashmob videóját.


A Facebook, mint közösségszervező erő is sokat vesztett a hatékonyságából egy év alatt. Míg tavaly pillanatokon belül két-háromezren regisztráltak a Jógafesztivál eseményre, idén alig ötszázan eresvépéztek két hét alatt. Ráadásul manapság az átlagember annyira megbízhatatlan, hogy hiába jelzi egy közösségi portálon, hogy érdekli egy esemény, az utolsó pillanatban képes meggondolni magát, mert éppen nincs kedve. Pláne egy ingyenes esemény esetében.


Pedig idén a budapesti és magyar jógás közösség igazán odatette magát, hogy egy színvonalas ingyenes rendezvényt állítson össze, és az eseményen tulajdonképpen minden fontosabb jógastúdió fel fog vonulni. Több száz jógaóra, bemutató, workshop, és előadás között lehet majd válogatni, és szinte minden jógastílusba belekóstolhatnak a résztvevők. Ennek csak egy ára van: el kell jönni. Nem nagy erőfeszítés, de van, aki erre sem képes. És aki képes rá, az is csak akkor fogja megtenni, ha tud róla. És éppen ezért nem elég az a lelkesedés a budapesti jógaoktatók részéről, hogy eljön a fesztiválra és megtartja az órát, hiszen ahhoz közönség is kell. Anélkül egy rendezvény sem tekinthető sikeresnek. 


A következőkben tehát egy rövid akciótervet szeretnék ismertetni, ami remélhetőleg áttöri a közöny vastag szürke jegét, és képesek leszünk megmutatni a világnak, hogy valóban érdekel minket minden ember szenvedése, és szeretnénk megtanítani őket arra, hogyan küzdhetik le a szenvedést, a betegséget, az öregséget és az érdektelenséget, hogyan találhatnak maguknak értelmes életcélokat, és hogyan kezdhetnek el végre emberi életet élni. Ahogyan Gandhi mondta, nekünk magunknak kell lenni a változásnak, amit a világban szeretnénk látni, arra hiába várunk, hogy majd valaki megjavítja az elrontott dolgokat, mi meg majd örülünk. Szóval akkor azt akcióterv:


1. Ha rajta vagy a Facebook-on, akkor lájkold a Jógafesztivál oldalát, és oszd meg az üzenőfaladon!
2. Rsvp-zz a Jógafesztivál 2011 eseményre, oszd meg az üzenőfaladon, és a legfontosabb: hívd meg rá az összes ismerősödet!
3. Figyeld a Facebook-ot, mert jövő hét elejére szervezünk még egy ébresztő flashmobot a városba, ne maradj ki belőle! Ha szégyelled az utcán jógapózba vágni magad, akkor gyere szórólapozni, az is nagy segítség!
4. Ha van időd, ugorj be a hét bármelyik napján az Atma Pest-be, vegyél magadhoz pár száz szórólapot, és oszd ki az utcán vagy az ismerőseid között! A kinyomtatott szórólapoknak is csak akkor van értéke, ha valaki elolvassa őket még október 2 előtt.
5. Ha van bármilyen sajtó-vagy média-kapcsolatod, akkor tájékoztasd őket a következő flashmobról és a Jógafesztiválról, és küldd el nekik a lentebb található sajtóközleményt! Az ismerőseidnek is elküldheted email-ben!
6. És a legfontosabb, hogy a családoddal, ismerőseiddel együtt gyertek el a Jógafesztiválra, és vegyetek részt minél több programon! Lesznek gyerekprogramok, mindenféle állapotfelmérés és tanácsadás, masszázsok stb. Tegyünk valamit önmagunkért, és másokért, tegyük a Jógafesztivált egy sikeres rendezvénnyé!


Országos Jógafesztivál a Millenáris B épületében, október 2. 9:00


A tavalyi nagysikerű jógafesztivál után, idén ismét megrendezzük a magyarországi jógaélet legnagyobb ingyenes rendezvényét. Idén kétszer akkor területen, még több stúdióval és oktatókkal várunk.


A programban szinte minden Magyarországon ismert jógairányzat helyet kap.
Több mint 100 féle jóga foglakozás közül választhatsz, így biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbb óratípust.


Három színpadon lesznek bemutató órák, jóga show-k, és idén először workshopokat is tartunk, ahol már a gyakorlottabb jógázók bővíthetik tudásukat. Természetesen az elméleti előadások és filozófiai beszélgetések sem fognak hiányozni a Fesztivál programjából.


Kicsiket és nagyobbakat egyaránt várunk gyerekprogramokkal: lesz gyerekjóga, mesesarok, babás jóga, a szülők pedig a gyerekprogramok melletti Relax sarokban pihenhetnek, vagy akár ingyenes masszázst is kaphatnak.


A jóga egyedülálló út és világszemlélet, gyakorlatok és technikák csodálatos eszköztára. A jóga lehet egészségmegőrzés, mozgásterápia, testedzés. Lehet személyiségfejlesztés, önismeret, világszemlélet. Lehet filozófia, vallás, a végső szabadság. Ahány gyakorló, annyi cél, annyi út, annyi megközelítés. Ezt a sokszínűséget kívánjuk megmutatni minden résztvevőnek, aki ellátogat az idei Jógafesztiválra.


Október 2-án találkozunk a Millenárison, addig is kövess minket a Facebookon!


Üdvözlettel:


A Jógafesztivál szervezői


www.jogafesztival.hu
http://facebook.com/jogafesztival

5 megjegyzés:

Dóra írta...

Igazad van, ugyanakkor mégis azt mondom: nem érdemes ennyire a szívedre venni ezt az egészet. Az emberek nem a "jógás szórólapot" nem vették el, általában nem veszik el a szórólapot, hiszen többnyire érdektelen dolog van rajta, és megy az első kukába - lényegében ez valamennyire egy szélesebb látókörű magatartás, nem akarnak szemetelni (mondja az ezek szerint bennem valahol mégis megbúvó optimista). A közöny része persze teljesen igaz, de ez is általános, nem a jógának szól. Az emberek nem tudják, hogy a jóga mennyit segíthetne nekik. Amikor valakinek lelkesen mesélek róla, vagy azt mondják "én ebben nem hiszek" (nem is értem, miben kéne hinni...), vagy azt, hogy "biztos jó, de nekem erre nincs időm".
Azt is gondolom, hogy "reális", hogy 25-en mentek el a flashmobra, hiszen munkaidőben volt. Amiben viszont teljes mértékig együtt tudok érezni, az az, hogy semmit nem ér ma már az emberek adott szava. Amikor rámondják vmire, h ott lesznek, az kb azzal egyenértékű, hogy: "igen, ez érdekes, még az is lehet, hogy odanézek".
Egyébként azt gondolom, hogy az emberek sokkal hamarabb mondják azt, hogy ezt vagy azt miért nem tudják megtenni (nincs időm, nem vagyok alkalmas rá, nincs rá pénzem), mint hogy egyenesen megvallanák, hogy nem akarják megcsinálni. Épp ezért én nem is hívtam el minden ismerősömet erre a rendezvényre sem, mert avval a saját komolyan vehetőségemet kockáztatom, hogy egy idő után majd meg se nézi senki, mire hívom, úgyis "globális". Szóltam azon barátaimnak, akikről úgy gondolom, érdekelheti őket, és még párszor rá is fogok náluk kérdezni, talán így hatékonyabb, mint párszor köremailezni. Meg persze megosztottam a videót, mert vagány lett :) Szerintem fontos, hogy a meghívás is komoly és őszinte legyen, "személyre szabott", talán akkor kevesebben ígérgetnek majd felelőtlenül. Persze nagy léptékben ez nem működik...

Gauranga Das írta...

De igenis a szívemre veszem! You gotta fight for your right to Yooooogaaaa! :-)))

Dóra írta...

Senki nem tiltotta meg! :) Te most mások jogaiért harcolsz, ráadásul a tudtukon kívül. Persze nem azt mondom, hogy hiba (nyilván nem az), de azért legyünk pontosak! :D

Anita írta...

Tőlem fiatal 17-18 éves leányzók nem akarták elvenni a fesztiválos szórólapot. Kezébe nyomtam 'olvasd el', "jaa"... Szóval tényleg csak megszokás, hogy nem szeretik a szórólapot. Mondjuk nálam meg pont az a megszokás, hogy elveszem mindenkitől annyival kevesebb ideig álldogáljon ott. Na mindegy ez már más téma. :)
Egyébként amit nem értek, és számomra hiteltelen az az, hogy 500ft a workshop. Megnéztem a progikat, betábláztam 6ot hogy azon ott leszek, aztán láttam hogy nekem az már 3 ezerbe fájna, az "ingyenes jógafesztiválon". Úgyhogy 1-2-t kivéve maradtam a gerilla jógánál.
Egyébként ez szerintem még hiteltelenebb mondjuk annak, aki tényleg nehezen nyit és mondjuk első alkalommal jógázik.?? Vagy kezébe veszi a szórólapot hümmög egyet hajlik rá, felmegy a honlapra és látja hogy az ingyenes az "ingyenes".
A másik amit nem értettem, hogy a facebookon meg lett hirdetve az ászana fotópályázat, bérletet is lehet nyerni stb. Erre látom, hogy jógaoktatók is pályáznak. Értetlenül néztem, hogy "minek??" :) Aki oktató vagy studiója van az minek pályázik? :)
Egyébként meg nagyon jó lesz, csakhgoy vmi pozitívat is írjak, mert így visszaolvasva elég zsörtölődősnek tűnhet. :) Még a francia barátnőm is jön, meg sokan mások akikkel régóta nem is beszéltem. Küldtem nekik "jóga ingyen gyere", és jön... :) És tényleg jön... :P
Vasárnap!!
Üdv
AnitA

Anita írta...

Ja még annyit, hogy a plázákba egyéb helyeken a parfümösök, lenkei vitamin, stb minden ami egészség, ők megengedték, hogy a szórólapot letegyem a pulton, valamint a plázák kajálda részein is percek alatt elfogy és ott mindenképp megnézik kajálás közben. Jövőre majd lehet hasznosítani a tapasztalatokat :D