2011. augusztus 10., szerda

Jóga vagy nem jóga - az itt a kérdés!

Az utóbbi hónapokban rajtam úrrá lett "ájlávjúóll" ultraliberális hangulatomba is be-becsap olykor azért a villám. Nem a saját igazam védelmezése miatt ragadtam most ismét billentyűzetet, mert azon már sok védenivaló nincsen. A Gauranga-jelenség immáron visszavonhatatlanul beleivódott a magyar jógás közéletbe, és ezt mindenki úgy reagálja le, ahogyan akarja, nothing can stop me baby!

Na mindegy, térjünk a tárgyra. Újdonsült felháborodásom tárgya egy cikk, amit önmagam tollából még a legvadabb véresszájú korszakomban sem nagyon tudtam volna elképzelni, pedig én is szerettem odamondogatni ennek-annak. Ám szerzőnk ezúttal mintegy szélmalomharcot próbál folytatni az uralkodó jóga-trendekkel, és közben alaposan félre is informálja a nagyérdemű köznöséget. Nos, akkor lássuk a medvét! A cikk a hgv.hu oldalon jelent meg, "Megvilágosodás vagy maradandó sérülés - melyik jóga az igazi" címmel, szerzője Lukács Andrea. Már maga a cím is meglehetősen bulvárosra sikerült, a tartalom nem kevésbé. Én azért a HVG-t ennél komolyabb lapnak gondoltam, legalább annyira, hogy megpróbálja tárgyilagosan és teljes körűen tájékoztatni a közönséget, főleg egy olyan sportról (vagy mozgási rendszerről vagy nevezzük, aminek akarjuk), amit Magyarországon is több ezren oktatnak, és több tízezren gyakorolnak rendszeresen.

Először vegyük szemügyre a cikk állításait, és nézzük, mennyire megalapozottak szakmailag. Úgy látszik, akadt egy újabb prókátor, nevezetesen Baktai Ádám, aki sokat utazgatott Indiában (nem tudom, hogy ott hány jógaórán vett részt, illetve, milyen mestereknél, arról meg főleg nincs tudomásom, hogy egyáltalán valahol végzett-e jógaoktatói tanfolyamot, illetőleg a honlapján felsorolt különböző területek bármelyikében van-e valamilyen hivatalos végzettsége, vagy pedig mindegyikben autodidakta módon szerzett-e jártasságot. Ez utóbbi persze nem feltétlenül baj, ám akkor már bajom van vele, ha bárminemű papír nélküli ember állítja fel a mércét azt illetően, hogy mi jóga és mi nem az.

Kezdő felsorolásában a nevekbe köt bele: Acro, Antigravity, Power, Bikram, Hot. Az astanga szerencsére kimaradt, meg az Agni is, de tudjuk, hogy ezekre is gondolt :-). Hát nem tudom, Ádám mit látott Indiában, és mit nem, de valószínűleg nem látta Krishnamacharya 1938-as videóját, ahol a lányaival akrózik, és a Mysore-i palota Sri Tattva-nidhi című kéziratához sem volt szerencséje, ahol az antigravity hintához hasonló szerkezeteken mutatnak be jóga-gyakorlatokat.

Utána rögtön Stingre és Madonnára hivatkozik, akik mindketten évekig astangáztak, sőt, Madonna a Bikramba is belekóstolt. Öngól no. 1... Nekik úgy látszik tetszett és nem rokkantak bele. Ez a riogatás, hogy a jóga maradandó sérüléseket okozhat (kivéve, ha Ádámkánál gyakoroljuk persze) komolyan mondom, hogy az agyamra megy. A negyven fokon most ne vitatkozzunk, egyrészt, mert arról már rengeteget írtam, másrészt mert én magam is maximum 36 fokos gyakorlási hőmérséklettel értek egyet. Viszont a következő mondat az tényleg viszi a pálmát:

„Az amerikai ortopédusok már rámutattak, hogy csípőficamot okozhat az a - a mintegy nyolcszáz jógaászanából kiszakított - 26 állandó gyakorlat, melyek oly mértékben terhelik comb bicepszét és közben lazítják a comb kvadricepszét, hogy egy idő után óhatatlanul helytelen irányban kompenzál a csípő - magyarázza Baktai, és nincs egyedül a kritikával."

Ha valaki ilyet leír, arról lesír, hogy halvány lila gőze nincs az anatómiához. Az előrehajlítások ugyanis nyújtják a hamstringet, és párhuzamosan erősítik a kvadricepszet. Mindez semmivel sem nagyobb terhelés a lábra és a csípőre nézve, mint napi negyven perc futás, sőt, a futóknak sokkal kötöttebb a csípőjük és az ízvápájuk is hamarabb kikophat. Ennek ellenére nem kötelező ráírni a futócipőkre, hogy "A futás árthat az ön egészségének." Ennyi. Óvoda. Nem tudom, hogy mit is csinálnak Ádám jógaóráján a delikvensek, hogy ne terheljék a kvadricepszüket, talán savászanában fekszenek másfél órán keresztül? Mert ezzel az erővel az elfekvőben is tarthatná nyugodtan a jógaórákat.

A jógának sokféle célja van. Az egyik célja szerintem, hogy a gyakorlóját jobban felkészítse a mindennapok pszichés és fizikai kihívásaira, és ha valaki az Agni vagy a Bikram után érzi újjászületve magát, akkor szíve joga oda járni, Ádámkának pedig semmilyen alapja nincs riogatni senkit. A cikk szerzője a New York Times-ra is hivatkozik, az örökzöld slágert idézve: a nagy melegben túlnyúlnak az ízületek, és ez sérüléshez vezethet.

Hát én továbbra is csak azt tudom mondani a saját tapasztalataim alapján, hogy a melegben kevesebb a sérülés, és rövidebb a regenerációs idő. Ma például Manju Jois Teacher Trainingjén gyakoroltam, normál teremben, és úgy érzem magamat, mint két Thaibox edzés után. Egy meleg gyakorlás után pár órával már tökéletesen regeneráltnak érzem magam. Persze mindenki úgy szenved, ahogy akar, de azért a demagógiát nem szeretem. Elavult.

A végére még egyszer előveszi az akro-jógát, amelynek oktatói szerinte nem járatosak a jóga ezoterikus tanaiban, csak a gimnasztikában. Hát én ezt azért erőteljes általánosításnak tartom. Megint felsejlik bennem az a gyanú, hogy ha egy oktatónak nem mennek a komplikáltabb, nagyobb hajlékonyságot vagy erőnlétet igénylő haladó ászanák, akkor legyárt hozzá egy ideológiát, hogy az miért káros. Én erre nem vagyok vevő. Én már olyanokat láttam Indiában, amikhez még nekem is további tíz-tizenöt éves gyakorlás kell, és nem csak egyéni, hanem páros, sőt, csoportos gyakorlatokat is számtalanszor láttam. Baktai szerint természetesen mindez a cirkusz kategóriába tartozik, mint ahogyan az Antigravity is, de sajnos ez továbbra sem fogja megállítani ezen irányzatok rohamos terjedését. És még mindig szívesebben látom az Antigravity hintán lógni az embereket, mint a step-padon vagy a kangoo-cipőben pattogni.

A végére pedig térjünk vissza még egyszer a kezdő gondolathoz: Én nagyon sok oktatót ismerek Magyarországon, aki éveken keresztül gyűjtögette az ismereteit, és folyamatosan gyakorol, fejlődik, és el tudja fogadni azt, ha valaki másképp gondol valamit. Azt azonban még nem láttam, hogy Ádám mit tett le az asztalra, milyen végzettséggel rendelkezik, és hogy mit tud valójában azon túl, hogy szóban képes eladni magát, mint Indiát járt tudósféleség. Szerencsére tizennégy éves kora óta ismerem, és tudom, hogy mindenhez ért egy kicsit. Csak sajnos az Mekk Mesternek sem volt elég a boldogsághoz. Öngól no. 2.

Természetesen három a magyar igazság, úgyhogy süssük el azért a slusszpoént is, hogy meglegyen az öngól no. 3.: A Baktai Ádám vezette Bhakti Kutirban több, mint egy éven keresztül mentek a Hot Yoga-órák, és valahogy ezalatt Ádámban nem lázongott a "tradicionális" vér. Következetlenség? Enyhe kifejezés. Inkább frusztráció. Sajnos az igazság az, hogy manapság egyre többen keresik az extrém jóga-órákat. Semmi baj nincsen azzal, ha valaki a húsz évvel ezelőtti, klasszikus hatha-jóga vonulatot akarja tovább csépelni, de akkor legyen hajlandó emelt fővel bevállalni a sikertelenséget, és ne azon hőzöngjön, hogy mások órái miért vannak tömve. Ádám kérésére lecseréltem a fényképét egy jógira :-) Azárt ez sem rossz kép, nem?

11 megjegyzés:

András írta...

Gauranga, nem akarod ezt a választ kommentben bekopizni a HGV cikke alá, hogy azok is olvassák, akik nem látják a blogot?

Szerintem hasznos lenne, maximum az első bekezdést lehetne elhagyni vagy kicsit átírni.

Névtelen írta...

A cikk szerzői szerintem csak egy jelenségre – teljesítménycentrikus látványgyakorlás, profitorientált oktatás, veszélyek - hívták fel a figyelmet, anélkül, hogy személyében támadtak volna bárkit is. Várhatóak voltak a felháborodott reagálások a cikkre, hiszen amit leírt, azok komoly üzleti érdekeket sértenek.

Kíváncsian vártam pl. Gauranga válaszát, hogy megismerhessük a másik oldal álláspontját is. Sajnálom, hogy a sértődött önfényezésen, és a személyeskedő visszavágásokon túl Gauranga most sem ment bele mélyebben a témába. Engem pl. érdekelt volna, hogy a „személyes tapasztalatokon” túl készültek-e erről nagyobb mintán elfogulatlan kutatások, vizsgálatok, hogy valóban jót tesz-e hosszabb távon is a szélsőséges körülmények között történő jógagyakorlás.

Ami viszont szomorú, hogy én gyakran már úgy érzem, nem is arra megy ki az egész, hogy mi „a jóga”, hanem egyszerűen csak a jógát pénzszerzésre használó oktatók marakodnak egymás között az üzleti koncon. Bocsi, de ez a véleményem, meggyőzhető vagyok az ellenkezőjéről.

Üdv: Péter

Névtelen írta...

Csodálom, hogy pont a lényeg nem jön le senkinek: ez is, és a múltkori dívány.hu-s, kockahas-jógás „riport” is egy fizetett és/vagy haveri alapon készült, „gerillamarketinges” PR-cikk. A lényeg, hogy minél szélsőségesebb érzelmeket váltson ki, nagy port kavarjon, mindenütt reagáljanak rá, és ezáltal mémként terjedjen el. A bikramosok, hot jógások pedig köszönjék meg, mert legalább olyan jó gerillakampány volt nekik is ez a hvg-s cikk, mint Ádám stúdiójának. :p

Tibor

Gauranga Das írta...

Kedves Péter,

Nekem nincs tudomásom konkrét kutatósokról a meleg élettani hatásait illetően, ha esetleg valaki tud róla, az kopizza be, engem is érdekelne. De azért azt is vegyük figyelembe, hogy a legtöbb tudományos kutatást is pénzeli valaki, aki egy bizonyos eredményt vár el az egésztől, szóval messze nem mindig pártatlanok az eredmények. A jóga élettani hatásait szerintem azért is nehéz vizsgálni, mert az ember életében tucatnyi más tényező is szerepet játszik párhuzamosan, például a táplálkozás, stressz, genetika, pszichés tényezők stb stb. Ezért nehéz olyan pártatlan kutatást végezni, amelyből kiderülne, hogy önmagában a Hot jóga például hogyan befolyásolja az egészséget. Szóval én egyelőre maradok a szubjektív tapasztalatoknál, mivel a jóga egy tapasztalati dolog, mindenki kipróbálhatja mindegyik változatát, aztán eldönti, hogy melyik mit adott neki. Amúgy nem éreztem kényszeres késztetést a kirohanásra, dehát a nézettséget időnként érdemes megdobni valamivel :-).

Névtelen írta...

irtam a facebookon, olvasd el. en nem igen akarok szemelyeskedni, nem az en stilusom, azzal a gerincmokusos levelezesbol is ki maradtam, mert nekem erre nincs idom. lecci vedd le a kepem az oldaladrol, mert nem akarok mas oldalan keppel szerepelni. egyebkent nagy otlet lett volna nekem irni eloszor es nem azonnal fikazni, nem baj lehet, hogy mostantol nem kell majd nekem sem takintattel lenni rad. adam

Gauranga Das írta...

Kedves Gaura-Narayan prabhu, kép levéve. Elolvastam a FB kommentjeidet, de nem lettem sokkal okosabb. A csípőficamos témát továbbra sem értem, a melegben való jógázás káros hatásairól pedig szintén nem lettem meggyőzve. Az nem elfogadható kifogás a részedről, hogy nem olvastad a cikket, amit a hvg újságírója kanyarított a nyilatkozatodból. Ha pedig ezt vállaltad és jóváhagytad, akkor nekem ennyi volt a nyilvános reakcióm. Persze ettől még szeretlek, csak arra szerettem vonal felhívni a figyelmedet, hogy túlléped a kompetencia-határaidat. Én továbbra sem tekintem magamat az ellenségednek jóga-fronton, de el tudom képzelni, hogy most szereztél egy párat. U get what u ask for...

Szeretettel, Gauranga

NinjutsuBudapest.com írta...

Én ezt gondolom erről a cikkről és erről a helyzetről.

http://harciszerzi.hu/archives/2011/08/11/Miert_is_nem_vagyok_Krisnas/

És csak azért, mert szerikézlek benneteket cukormókusjógacicákok. :D

Névtelen írta...

Gondolom ezt a "minden tiszteletet megadni másoknak" jegyében írtad...

isztusz írta...

Szerintem tök fölöslege ezen "vitázni". Haladjatok erősen a saját utatokon, mert ez a lényeg. És még mindig jobb -ha igaz, ha nem- a jóga közben egy kicsit lesérülni, mint 50 évesen belehalni a mozgásszegény, tv előtt töltött életmódba! Hajrá fiúk! Éljen a jóga! :D

Névtelen írta...

Kedves Gauranga Dász! Az ezt követő bejegyzésből arra következtettem, hogy beismerted felindultságod és a nyilvánvaló nem igazságokat, mint pl. azt, hogy a Baktai Ádám azért élt Indiában, amit nagyjából mindenki tud. :)Ezt talátam mostanság a neten, gondoltam elküldöm, hogy megnyugtassalak. http://www.bhaktikutir.net/baktai-adam/hatha-joga-oktatas

Jobban írta...

Olvastam Ádám honlapját! Amit önéletrajzként leír, az egy szép mese, de önéletrajznak nagyon komolytalan és "átlátszó"! "1999-ben Professzor Lee-től Taoista Jógát és Tai Chit tanultam fél éven át." A másik oldalon azt írja, hogy a szakterülete többek között a Tai Chi. Hosszú évek, évtizedek folyamatos gyakorlásával jut el az ember odáig…! Nem úgy, hogy közben mindenbe, tízfélébe is belekap! Jó, hogy elmondása szerint mindenhez ért, és mindenben szakértő, dehát százötven évesen miért ne. Ja, hogy még 40 sincs?? Bocsi!