2013. január 6., vasárnap

Siva és Sakti egyesülése

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A szamádhi megértése az indiai spiritualitás segítségével

A határtalan tudat örök állapotát, és a valóság legmélyebb rétegét Brahmannak nevezik. A brahman két pólussal rendelkezik: Siva és Sakti. Siva, amelyet a férfi pólusnak nevezhetünk, a tiszta tudat. Siva örökre elkülönült marad, a Méru (Kailása) hegyről szemlélve a világot, de nem úgy, mint egy távoli apa, aki döbbenten nézi a feleségét, aki egy hat gyerekből, két macskából és egy kutyából álló háztartást vezet. A Méru hegyet az egyén mikrokozmoszában a koronacsakra képviseli. Egyéni szinten, Siva képviseli a tudatot, ami a koronacsakrából (az egyéni Méru-hegy) néz lefelé szemtanúként, és tudatos a gondolatainkról és tetteinkről. Az Úr Sivát azonban nem tudjuk lekorlátozni erre a metaforikus jelentésre. Ő minden, aminek képzeljük, minden, amit nem tudunk elképzelni, és a kettő együtt, ugyanakkor ő egyik sem, és minden, ami ezen túl van.

Az Úr Siva felesége, Sakti istennő más temperamentummal rendelkezik. Ő teremti, fenntartja, és újra befogadja az egész teremtést a különböző cselekedetei által. A teremtés folyamata az ő alászállása a tudatból az anyagba, amit evolúciónak nevezünk. A tudatból (Sakti egyesülése Sivával) alászáll az intellektusba (buddhi), amit a testben az ágjá csakra (harmadik szem) képvisel. Onnan alászáll az űr/éter elembe, ami a torokcsakrában (visuddhi) helyezkedik el. Innen kikristályosodik a levegő, tűz, víz és föld elemek formájában, amelyek az egyén mikrokozmoszában sorrendben a szív (anáhata), köldök (manipúra),alhas (szvádhisthána) és a gát (múládhára).

Amikor feloszlatja és újra magába fogadja a teremtést, a Saktit Kundalinínek nevezik, és felemelkedését involúciónak nevezik. A jógi engedi, hogy a Kundaliní felemelkedjen a koronacsakrába, ahol eredetileg megtapasztaljuk Siva és Sakti egyesülését, ami a szamádhi eksztatikus állapotát eredményezi.

Amikor az Istennő alászáll, egy bizonyos nyomot hagy, amelyen visszakövethetjük őt haza. Ezt úgy teszi, hogy az előző csakra lényegét (tanmátra) használja a következő, alsóbb csakra létrehozásához. Ezt e lényeget vissza áramoltatva a magasabb csakrába, csakráról csakrára emeljük a Saktit. Ezt a folyamatot bhúta-suddhinak (az elemek megtisztításának) nevezik az írások. Kétféle módon lehet végrehajtani: meditációban vagy szamádhiban. A meditatív bhúta-suddhi egy tipikus napi rituálé, amit még ma is végez sok odaadó indiai. Ha egy szamádhiban lévő elme végzi, amely képessé vált arra, hogy valóságot teremtsen, az elemek megtisztítása a csakrákon keresztüli involúciót eredményezi, ami isteni megnyilvánuláshoz – a tiszta tudat megvalósításához vezet a szahaszrára (korona) csakrában. Amikor ezt az állapotot végre sikerül megszilárdítani az ismételt alkalmazás által, akkor kaivaljának (felszabadulásnak) nevezik. Azért nevezik így, mert megszabadít a feltételekhez kötött lét rabságából, és lehetővé teszi, hogy a elmerüljünk a végtelen tudat határtalan eksztázisában.

Csak akkor mondunk le a nyolc ágról és szüntetünk meg minden erőfeszítést, amikor mind a nyolc ágat mesteri fokon elsajátítottuk azok párhuzamos alkalmazása által. Ahogy korábban említettük, Patandzsali pará-vairágjának, vagyis teljes lemondásnak nevezi ezt a folyamatot. Ezt a folyamatot a Bhagavad-gítában is megtaláljuk, ahol az Úr Krisna azt mondja, hogy ha megismerjük a Legfelsőbb Brahmant, azzal minden kötelességünknek eleget tettünk. Ha megkaptuk az isteni látásmódot, akkor nincs további terv vagy struktúra. Innentől kezdve az élet végtelen szabadság és határtalan spontaneitás.

Addig a pontig azonban az erőfeszítés és az akaraterő a haladás záloga. Ez azt jelenti, hogy az etikai előírásokat (jama és nijama) betartva, felvesszük a padmászanát vagy más hasonlóan megfelelő pózokat (ászana) technikailag megfelelő módon, elérjük a kumbhakát (pránájáma), befelé fordítjuk az érzékeinket (pratjáhára), a meditációnk tárgyára koncentrálunk (dháraná), folyamatosan áramlik az információ hozzánk a meditáció tárgyáról (dhjána), és végül az elménkben létrehozzuk a tárgy hiteles másolatát (objektív vagy kognitív szamádhi). Ezt a tradicionális módszert gyakorolták a jógik sok ezer éven keresztül. Csak manapság hiszik az emberek azt, hogy ki lehet hagyni vagy le lehet rövidíteni a hosszadalmas előkészületeket."

Nincsenek megjegyzések: