2013. január 23., szerda

Titkos tanok 2. rész


Újabb részletek a khecsarí mudráról:
Alább felsoroljuk az agyalapi mirigy által termelt hormonokat:
Tireotróp vagy pajzsmirigy hormon (TSH) - ahogy a neve is utal rá, a pajzsmirigy hormontermelését serkenti. A pajzsmirigy-hormonok szabályozzák az alapanyagcserénk mértékét, és fontos szerepet játszanak a növekedés és érés folyamatában. A pajzsmirigy hormonjai testünk szinte minden szervét befolyásolják.
Növekedési hormon (GH) - az az alapvető hormon, mely sok más funkciója mellett a növekedést és az anyagcserét is szabályozza.
Adrenokortikotróp hormon (ACTH) - ez a hormon szabályozza a mellékvese kortizol-termelését. A kortizol pedig a szénhidrát, zsír és fehérje emésztését szabályozza.
Antidiuretikus hormon (ADH) - növeli a víz visszaáramoltatását a vérbe a vesék által, és így csökkenti a vizelet termelődését.
Luteinizáló hormon (LH) és follikulusz stimuláló hormon (FSH) - ezek a nemi hormonok (ösztrogén és tesztoszteron) termelését irányítják, valamint a sperma és a petesejt érését és kibocsájtását.
Melanocita-stimuláló hormon (MSH) - a bőr barnulását szabályozza.
Oxitocin - stimulálja a méhösszehúzódásokat vajúdás közben, és a tejelválasztást szoptatáskor.
Prolaktin (PRL) - ez a hormon szabályozza a tejelválasztást. 
A fejlett jógik és jóginik folyamatosan alkalmazzák a khecsarít az ülő gyakorlatok közben, és gyakran napközben is, amikor éppen nem beszélgetnek. Más szavakkal, a khecsarí a fejlett jógik és jóginík szokása. Nem is tudjuk róluk, hogy khecsaríban vannak. Csak az isteni fény finom ragyogása árulja el őket. Belül az isteni szerelem folyamatos játékát élik át.
A khecsarí négy szintjét fogjuk megvizsgálni, melyek mindegyike a nyelv helyzetével van összefüggésben. 
1. szint - addig tart, amíg a szájpadlás lágy és kemény részének találkozását el nem érjük a nyelvünkkel. Ezt a határvonalat mindenkinek el kell érnie, mielőtt a második szintre léphet.
2. szint - a lágy szájpadlás mögött, az orrüregig bezárólag. Rövid út, de annál emlékezetesebb. Eleinte a nyelvünket hátratolhatjuk az ujjunk segítségével, az ínyvitorla jobb vagy bal oldalán behatolva, ahol könnyebb. Ehhez esetleg "át kell szakítani a nyelvredő szűzhártyáját", lásd később.
3. szint - fokozatosan az orrgarat és orrüreg tetejéig kell nyújtani a nyelvet. Ezzel elérünk a csontüregig, amelyben az agyalapi mirigy található.
4. szint - behatolunk az orrüreg belsejébe, és továbbhaladunk az orrgarat tetejétől a két szemöldök közötti pontig. Ez nem olyan nagy távolság a nyelv számára, amilyennek látszik. Helyezzük a hüvelykujjunkat az állkapocs ízületéhez, és érintsük a mutatóujjunkat az előre kinyújtott nyelvünk hegyéhez. Most mérjük oda a kát ujj közötti távolságot az állkapocs-orrnyereg távolsághoz. Láthatjuk, hogy nem olyan messzire kell nyújtóznia a nyelvünknek a tövétől.
Sok év telhet el az első és a negyedik szint között. A khecsarí egy hosszú távú evolúció, nem egyik napról a másikra történik meg, bár bizonyára magvannak a drámai fordulópontok, főleg az első és második, valamint a harmadik és negyedik szintek találkozásánál. Most vizsgáljuk meg részletesebben a négy szintet!
Az első szinten kapcsolatba kerülünk a garat aljával a szájpadláson keresztül. Ezt a célt már javasoltuk a jóni-mudra kumbhaka gyakorlásánál. Bizonyos eksztatikus reakciókat tapasztalhatunk, amikor a kemény és lágy szájpadlás találkozási pontjához ér a nyelvünk, ha az idegrendszer nagyon tiszta. Az első szint nem könnyű, mivel a legtöbb ember számára némi erőfeszítésbe kerül, hogy a szájpadlásához nyomva tartsa a nyelvét, és fokozatosan tolja hátrafelé. idővel ez szokássá válik. Amikor a nyelv túljutott a kemény és lágy szájpadlás találkozási pontján, és a lágy szájpadlást fel tudjuk nyomni a nyelvünkkel, akkor már közel járunk a második szinthez. (Folyt.köv.)

Nincsenek megjegyzések: