2013. január 14., hétfő

Gyümölcskoktél

Itt a tél, vitaminra van szüksége a szervezetnek. Persze nyáron is, csak akkor valahogy természetsebben ül neki az ember a hűsítő gyümölcsöknek, míg télen sokan még folyadékhiányosabbak, jobban kiszáradnak, mint nyáron. Amikor pedig jönnek jógára, akkor csodálkoznak, hogy fáj a fejük. Szóval együnk, de legfőképpen igyunk gyümölcsöket! 

A green juice-ról már írtam, vagyis aki zöldségeket akar facsarni, az persze ne fogja vissza magát, van jó cékla, spenót, káposzta, répa, uborka, petrezselyem, zellerszár, zöldalma (bár én goldent szoktam tenni bele). Ha van egy jó erős juicerünk, az a gyümölcsfacsarásban is segíthet, mert a gyengébb gépek azok bizony hamar kimúlnak. Szóval ha az ember már beruház egy ilyen szerkezetre, akkor érdemes legalább 1000 wattosat venni, az mindet elvisz. 

Ha pedig gyümölcsről van szó, akkor mehet bele minden, de főleg az alma, körte, szőlő, kivi, gránátalma, áfonya nagyon jó, legalábbis hogy a szezonális kínálatnál maradjunk. A lédúsabb gyümölcsöket viszont sima turmixgépben érdemes letekerni, és rostostul,mindenestül meginni. Próbáljátok ki a banánt, körtét (ha puha), datolyaszilvát, ananászt, esetleg egy-két narancs is mehet bele. Van, aki fűszerezi is, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, szerecsendióval. Ezek egyébként az emésztést is segítik. Ha van friss mentalevél, azt is lehet dobni bele. Sőt, van, aki sütőtököt is darál bele, de azzal sem követünk el szentségtörést, ha egy tasak kiolvasztott mirelit erdei gyümölcs-keveréket is belezúdítunk a juicerbe vagy a turmixgépbe.

A turmixos koktél sűrűbb állagú, kanalazni is lehet, smoothie-nak nevezik angolul. A juicerben letekert lé viszont kevesebb rostot tartalmaz, hígabb. Ilyenkor a sűrűje, a szárazanyag a juicer tálcájában végzi, amit a legtöbben ki is dobnak a kukába, pedig abban is vannak értékes tápanyagok.

Egyesek szerint a citrusféléket a többi gyümölcstől elkülönítve kell fogyasztani, csakúgy, mint a dinnyeféléket. A legjobban akkor járunk, ha a citrusokat citrusfacsaróban tekerjük le. A mandarin, narancs, grépfrút tuti keverék. A pomelót én inkább megpucolva megeszem, de lehet juicerbe is tenni. Citromot nem szoktam tenni bele, ugyanis én nem cukrozom a friss gyümölcsleveket. A citrom inkább az almához, répához illik, a többi gyümölcs túl savanyú lesz tőle. Persze semmi bűnt nem követünk el azzal sem, ha az elkészült préselményt/turmixot felhígítjuk egy kis vízzel, úgyis szükségünk van arra is. 

Ezzel az eljárással az ember akár napi több kiló gyümölcsöt is el tud fogyasztani, ami szerintem jobbat tesz, mint az anitibiotikum és a Neocitran. Kellemes juice-olást mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: