2013. január 2., szerda

Agni Flow - ősbemutató

Új óra az Atma Centerben: 80 ászana, 90 perc alatt, 36 fokban!

2006-ban kezdtem el oktatni az Agni-jóga órát az első Atma Centerben. Az óra azóta is töretlen siker, több ezren próbálták már ki, és sokan évek óta gyakorolják hetente többször. Bár én főként az Ashtanga sorozatokat gyakorlom, én is gyakran visszatérek egy-egy Agni-óra erejéig, hogy élvezzem regeneráló, gyógyító, harmonizáló hatásait. 

Azóta sokan nyaggatnak, hogy mikor lesz haladó Agni, "második sorozat", mert ugye az elme olyan, hogy igényli a változatosságot. És valóban, bár nagyon jó az Agni gyakorlatsor, nem harminc ászana a világ, a klasszikus írások is nyolcvannégyet emelnek ki a nyolcmillió-négyszázezerből, amit az Úr Siva kipróbált. Az Agni-jóga oktatói tanfolyamon mi is nyolcvannégy klasszikus pózt szoktunk oktatni, de ezek között azért vannak olyanok amelyeket az átlagember tényleg nem egykönnyen tudna végrehajtani. 

Az Agni Flow sorozattal tehát az volt a célom, hogy egy olyan gyakorlatsort állítsak össze, amely az Agni-jóga alap gyakorlatsor szellemében továbbviszi a gyakorlót újabb kihívások, az erő és a koncentráció újabb dimenziói felé. Az Agni Flow sorozat jóval dinamikusabb és nehezebb is az alap sorozat 21 légzésig kitartott pózaival szemben. Itt csak tíz légzésig tartjuk ki a pózokat, többet mozgunk közben, de az erőnkre itt is szükségünk lesz. Lesz benne egy 45 perces álló blokk, ami jól megerősíti a lábakat és a csípőt, egy-két kartámasszal fűszerezve. 

Az óra második felében talajgyakorlatok lesznek, elsősorban csípőnyitások és hátrahajlítások, egy-két kartámasszal kiegészítve. A mini-sorozatok Krishnamacharya vinyásza krama rendszerére épülnek, és a végén egy-egy vinyászával zárjuk le őlet. Természetesen a kontrapózok sem maradnak ki, így az óra végére a teljes testre kiterjedően átmozgatjuk magunkat, és a légzésre, valamint a bandhákra koncentrálva teljes flow-élményt élhetünk át a kilencven perces gyakorlás alatt, természetesen 36 fokban.

Januártól pénteken, a négy órai Agni-jóga óra helyett próbálhatjátok ki az Agni Flow-t, remélem, hogy mindenki tetszését elnyeri. Természetesen a nehezebb pózok helyett itt is lehet majd helyettesítőket végezni, de érdemes előbb-utóbb ráhangolódni az eredeti pózok végrehajtására. Mindenkinek sikeres kísérletezést kívánok, és lazuljatok bele, ha nem megy minden elsőre, a kitartó gyakorlás csodákra képes!

4 megjegyzés:

Angi írta...

Kedves Guaranga Das!

Gyógyító, regeneráló hatások - felcsillant a szemem. Magam is jógázok, de mostanában fáj a derekam, bal felemre előrefelé nem hajlok jól (túl nagy súlyt emeltem, lesérültem, de gyorsan múlik, már nem korlátoz mindenben, hídak is mennek!). Szeretnék januárban elmenni Pestre jógázni, és ha jól sikerül, havonta visszajárni, vagy ahogy a sors hozza. Az Ashtanga rendszerint túlnyújtja a bal lábamat, a fenék és comb találkozásánál, lehet, hogy a derékra is ennek a résznek a gyengesége tevődött át. Szeretem az Ashtangát, de most hanyagolnám, később azt is kipróbálnám nálatok. Szerinted végezhetném az Agni jógát?

Köszönettel:
Angelocska

Angi írta...

Még valami: érdekelne az Ashtanga jóga tábor, de nem találom a weboldalon.

Üdv,
Angelocska

zsof írta...

Kedves Gauranga!
Remélem hamarosan több ilyen lehetőség is lesz, sajnos munka mellett csak este tudok járni. Még csak két hónapja járok agnira de márnaponta igénylem! :)
Üdvözlettel,
Zsófi

Gauranga Das írta...

Kedves Angelocska!

Természetesen végezheted az Agni-jógát. A táborról az infókat az Események menüpont alatt találod.

Kedves Zsófi!

Elképzelhető, hogy este is lesz, de mivel én csak öttől és négytől tartok Agnit, ha valamelyik oktatónk megtanulja a sorozatot, akkor lesz majd esti időpontban is. Addig is gyakorold az Agnit, mert a Flow-hoz jó erős alapok kellenek!