2013. január 28., hétfő

Titkos tanok 4. rész

A khecsarí mudráról szóló értekezés utolsó részlete következik:


A negyedik szint egy másik dramatikus lépés. Előfordulhat, hogy több évvel a második és harmadik szint után következik be. Mindenki másképpen fogja megközelíteni. Van viszont egy trükkje. Az orrjáratok magasak és keskenyek, a nyelv pedig vékony és széles, szóval csak úgy tudjuk a nyelvünket bedugni az orrjáratba, ha oldalra fordítjuk. De melyik oldalra? Általában az egyik módszer jobban működik, mint a másik. Természetesen be tudjuk fordítani a nyelvünk tetejét középre, ha követjük az Eustach-kürtök kijárata fölötti csatornát az orrüregbe. Ezáltal a nyelv hegye természetesen befordul középre, és így fel tud csúszni az orrsövény mellett az orrüregbe. Csak úgy tudjuk bedugni a nyelvünket az orrüregbe, ha befordítjuk középre. A negyedik szintre történő belépés olyan drámai, mint a második szintre való belépés, mivel az orrjáratok szövetei nagyon érzékenyek, és ha a fent leírt módon csatlakozunk hozzájuk, akkor az idegrendszer egy magasabb állapotba kerül. A negyedik szint kiterjedten stimulálja a szusumná, ídá és pingalá felső végződéseit, és ez az egész idegrendszerre nagyon erőteljes hatással van, különösen, ha kombináljuk a pránájáma-gyakorlatunkkal, és a hozzá kapcsolódó bandhákkal és múdrákkal.
A negyedik szintre lépés természetes, ha a második és harmadik szinteket már tökéletesen elsajátítottuk, és a természetünkké vált a gyakorlásuk. Azelőtt nem annyira vonzó a dolog az orrüregek érzékenysége miatt. A megnyíló idegrendszer és az ébredő bhakti visz a negyedik szintre, amikor készen álluk rá.
Ha sikerült belépni az orrüregekbe, akkor a nyelve használhatjuk a "váltott orrlyukas" légzéshez a pránájáma és a jóní mudrá kumbhaka közben. Ezáltal váltogatni tudjuk az orrjáratok stimulációját, ami mág jobban tisztítja a szusumnát, ídát és pingalát. A pránájámánk és a kumbhakánk szuperhatékony lesz a negyedik szintű khecsarí közben.
A khecsarí négy szintje elősegíti az idegrendszer megnyílását a fejünkben és az egész testünkben. A khecsarí az egyik legélvezetesebb és leghatékonyabb haladó jóga-gyakorlat. A khecsarí lényeges lépést jelent a haladó jóga-gyakorlásunkban egy sokkal magasabb szint eléréséhez. 
Most pedig beszéljünk a nyelv alatt található nyelvredőről.
Legtöbbünk számára a nyelvredő korlátozó tényező lesz a khecsarí szintjein keresztüli haladásban. Vitatkoznak azon, hogy át kell-e metszeni a nyelvredőt, vagy nem. Egyesek szerint az, hogy milyen a nyelvredőnk, azt mutatja, hogy megérdemeljük-e a khecsarít vagy nem, és hogy a khecsarí egyetlen módja a nyelvredő nyújtása. Ha nem tudjuk eléggé megnyújtani ahhoz, hogy végrehajtsuk a khecsarít, akkor ez "Isten akarata".
Ebben a leírásban nem osztjuk ezt a korlátozott nézőpontot, inkább azt képviseljük, hogy "segíts magadon, Isten is megsegít". Ebben a leírásban úgy tekintünk a nyelvredőre, mint egy pórázra, amit el lehet vágni, amikor itt az ideje. Olyasmi, mint a szűzhártya. Amikor a nő készen áll a szexuális aktusra, akkor a szűzhártya megsemmisül. Addig pedig védelmet biztosít. A szűzhártya átszakítása stresszel és fájdalommal járhat, ha erőltetjük. Előbb vagy utóbb a nyelvredőt is át kell szakítani, mert a khecsarí mudrá végrehajtása ugyanolyan természetes, mint a szexuális aktus. Biológiai elrendeltetés. Akkor következik be, amikor az idegrendszer megfelelően érett. A haladó jóga-gyakorlatok minden nappal közelebb hoznak ehhez az átalakuláshoz.
A khecsarí a második pubertásunkkor, a spirituális pubertás idején következik be. Ahogy az idegrendszerünk megtisztul, a bhaktink felébred. minden másnál inkább a bhakti teszi lehetővé a khecsarít. Amikor a lényünk minden porcikájával Istent akarjuk, akkor fogjuk elvégezni. Hátragördül a nyelvünk, és felmegy, csak így.
Amikor a bhaktink hátraforgatja a nyelvünket a khecsaríba, a nyelvredő szűzhártyájának átszakadása nem kell, hogy fájdalommal járjon. nagyon könnyen és gyengéden is bekövetkezhet. Mindenek felett, fokozatosnak kell lennie. nagyon kis vágásokkal végezzük. Minden egyes vágás olyan parányi, mint egy hajszál vagy vékony cérna. Egy steril, éles bőrvágó ollót használhatunk ennek fokozatos végrehajtására. Amikor felemelük a nyelvünket, akkor egyből látjuk, hol van a nyelvredő legjobban feszülő pontja. ha egy kicsit bemetsszük, nem mélyebben, mint egy hajszálat, akkor lehet, hogy nem is fog vérezni, vagy legfeljebb egy-két cseppet. Ha jobban vérzik, akkor túlzottan bevágtuk. A kis bemetszés egy-két nap alatt beforr. A száj szövetei nagyon gyosran begyógyulnak. Egy héttel vagy hónappal utána, amelyik kényelmes, újra megismételhetjük. Egy hét vagy több idő múlva megint. Ha érzékeny a nyelvredő, akkor egy kis jéggel le lehet érzésteleníteni, és nem is fogjuk érezni a kis csípést, amikor bevágjuk. Ne használjuk azonban a jeget arra, hogy nagyot vágjunk be egyszerre. Az már túl sok, és a fertőzés veszélyét hordozza. Nem szabad olyankor bemetszést csinálni, amikor a testünkben valamilyen fertőzés van. Ha kis vágásokkal haladunk, akkor a nyelvredő rövid időn belül lehetővé teszi a nyelv hátratolását, és nagyon hamar már az ujjunkkal fogjuk hátratolni a nyelvünket a lágy szájpadlás mögé. 
Folytathatjuk a kis bevágásokat, amikor a khecsarí második szintjére érkeztünk, mert ez segít a harmadik szint elérésében. utána folytathatjuk a kis bevágásokkal, amikor eljutottunk az orrüreg tetejéig, ez pedig segít a negyedik szint elérésében. Ez évekbe telik, de nem sietünk sehová. Lehet, hogy hónapokig vagy évekig nem is vágjuk be, mert elégedettek vagyunk a khecsarí azon szintjével, amit elértünk, és a vele együtt járó stabil spirituális fejlődéssel. utána inspirációt kaphatunk, hogy feljebb menjünk a nyelvükkel, és mág tovább vágjuk.
Amint a bevágással elértünk a második szintre, nagyon könnyűvé válik. Ahogy a nyelvredő lassan enged, az éle olyan lesz, mint egy bőrkeményedés, amiikor megnyújtjuk. Nem fog fájni a bemetszése, és nem fog vérezni. Nem nehéz visszavágni, hogy a nyelv feljebb emelkedhessen a khecsarí haladóbb szintjei felé. Időben hosszú az út, de nagyon örömteli. Több évtizedig is eltarthat, amíg az első szintről a negyedikre érünk. Nem kell sietni. Az idegrendszer tudja, hogy minek kell történnie. Hogy mikor tudja, azt a bhaktinkon keresztül fogjuk érezni.
Mindenkinek másmilyen a nyelvredője. Egyesek úgy fogják felvenni a khecsarít, hogy nem is kell átvágni. Másoknak sokat kell bevágniuk. A többiek a kettő közé esnek. Bármelyik esetbe tartozunk is, tudni fogjuk, hogy mit kell tenni, amikor a bhaktink felébred. Senki más nem mondhatja meg, hogy mit tegyünk, és mikor. Minden, ami ebben a leírásban szerepelt, csupán információ, hogy jobban tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, amikor a bhaktink felébred.
Egyeseknek orvosi aggályai lesznek a nyelvredő bemetszésével kapcsolatban. A legtöbb orvos nem fog rajongani érte. Van kockázata? Mindig van kockázat, amikor új dolgokat próbálunk ki, ilyen az élet! A nyelvredő bemetszésének gyakorlata a khecsarí mudrához évezredek óta létezik - legalább olyan régen, mint a körülmetélés, a testékszerek és a tetoválás. Persze ez a többi testmódosító gyakorlat azért nem ugyanabba a kategóriába esik, mint a khecsarí. A khecsarí az egyik leghaladóbb jóga-gyakorlat a bolygón. Amikor tudjuk, hogy készen állunk rá, akkor hajlandóak leszünk minden kockázatot vállalni, ami vele jár. Mindenki a maga útját követi, a szívében megjelenő érzelmeknek megfelelően.
Ez a leírás nem azt a célt szolgálja, hogy mindenkit bíztassunk a khecsarí második és magasabb szintjeinek elérésére. Inkább azok számára biztosít hasznos információkat, akik tapasztalják a khecsarí szimptómáit, és azon találják magukat, hogy természetesen nyújtogatják a nyelvüket az első szinten túlra. Mindenki a saját belátása szerint használhatja ezt az információt. Ne feledjük, hogy mindig a képességeinknek és tapasztalatainknak megfelelő ütemben kell haladni.
Figyelmeztetés: Konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt e gyakorlatok bármelyikét elvégeznénk. Mindez az információ oktatási célokat szolgál, és ha valaki elég ostoba ahhoz, hogy kipróbálja, akkor ne hibáztasson másokat, ha megsérül a folyamat közben. A figyelmeztetés elhangzott.

Nincsenek megjegyzések: