2013. január 8., kedd

Önmegtartóztatás

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"2.38. brahmacsarja-pratisthájám vírja-lábhah
brahmacsarja – szexuális önmegtartóztatás; pratisthájám – megszilárdulva; vírja – vitalitás; lábhah – szert tesz.

A jógi, megszilárdulván a szexuális önmegtartóztatásban, vitalitásra tesz szert.

Az indiai elképzelés az, hogy a szex által elpazarolt energiát át lehet alakítani és magasabb célok elérésére lehet használni. A szexuális energiát olyan tőkének tekintik, ami az isteni birodalomba emelhet bennünket, ha helyesen használjuk. A szexuális önmegtartóztatásról úgy tartják, hogy növeli az intelligenciát és a memória képességeit.

A valódi szexuális önmagtartóztatás azonban ritka. Azt mondják, hogy minden korban csak egyvalaki lehet, aki mesteri fokra viszi. A Trétá-jugában (abban a korszakban, amikor Ráma megjelent) Hanumán volt az, a Dvápara-jugában (abban a korszakban, amikor Krisna megjelent) pedig Bhísma, Ardzsúna fogadott nagyapja. Az ősi rishik nem gyakoroltak teljes szexuális önmegtartóztatást, mert mind sok gyerek apja volt.

A kulcs az átalakítás és felhasználás képessége. Ha szexuális energiát egyszerűen elnyomjuk és felhalmozzuk, akkor gyűlöletté válhat, és nagyon veszélyes lesz. Egyes politikai vezetők tudtak erről, és a tudásokat a céljaik elérésére használták. Így tudtak a nácik hihetetlen erőre szert tenni, ahogy Wilhelm Reich magyarázza „The Mass Psychology of Fascism” című könyvében. A szexualitás puszta elnyomása sehová nem vezet, ha valaki nem tudja, mit kezdjen ezzel az energiával."

Nincsenek megjegyzések: