2022. július 11., hétfő

Copaiba olaj - az Amazonas CBD-je

Mivel előszeretettel alkalmazom a Copaiba olajat a Rapé szertartások közben, gondoltam, hogy megosztok veletek pár információt erről a különleges medicinától, mely sok tekintetben a CBD olajhoz hasonlóan hat, persze a tudatmódosító hatás nélkül, amit a THC alkaloida szokott előidézni. 

Botanikai név: Copaifera officinalis
Származási ország: Brazília
Kivonási módszer: fa lecsapolása
Növényi rész: fanedv
Aroma erőssége: enyhe
Illata: Finom, édes és sima, krémes-fás aromával
Kémiai csoport: szeszkviterpének

A Copaiba az egyik legértékesebb esszenciális olaj, számos jótékony hatása van, mivel a Copaibának van a legnagyobb béta-kariofillén tartalma. Ezt azt jelenti, hogy sérülés vagy egyéb irritáció esetén, segít a test természetes immunválaszában.

A béta-kariofillén a kenderen kívül, más növények esszenciális olajában is megtalálható, mint például a fekete borsban, az orvosi citromfűben, az ylang ylangban, a szegfűszegben, a szalmagyopárban, a borókabogyóban, na meg persze a Copaibában.

Mindegyik felsorolt olajban jelen van a béta-kariofillén kisebb-nagyobb arányban, de a legmagasabb béta-kariofillén tartalma a Copaibának van, kb. 45-65%. Ez a magas béta-karioffilén arány képessé teszi a Copaibát, hogy közvetlen kapcsolódjon a szervezet CB2 receptoraihoz, mely által jótékonyan hat az ideg- és immunrendszerre.

Ugyanakkor nem kapcsolódik a CB1 receptorokhoz, amelynek aktiválása nem kívánatos, mivel ez pszichoaktív hatást fejt ki a szervezetben.

A Copaiba olajat a Copaiba fa gyantájából nyerik ki, vízgőz desztillációval. Dél-Amerikában őshönos és több mint 30 méter magasra megnő. Bár nem tartalmaz cannabinoidokat, magas béta-karioffilén tartalmának köszönhetően az egyik legjobb fájdalomcsillapító, valamint idegregeneráló, erőteljes antioxidáns és immunrendszer erősítő.

Évszázadokkal ezelőtt, pontosan a 16. század óta Brazília bennszülöttjei használták a hagyományos gyógyítás során. Ma már széles körben használt a Copaiba olaj, főleg kozmetikai termékekben, szappanokban, krémekben, testápolókban és parfümökben.

A kutatások egyre inkább azt igazolják, hogy a béta-kariofillén tartalmú esszenciális olajok, tisztaságuknak és terápiás minőségüknek köszönhetően, direkt hatást fejtenek ki a szervezet endokrin- és immunrendszerére. Kb. 5-6-szor nagyobb mennyiségű természetes hatóanyagot tartalmaznak, mint a többi kender-cannabis olaj.

Elsődleges felhasználása: szorongás, alvási zavar, bőrhibák, öregedő bőr, ekcéma, pikkelysömör, gyulladás, izomfájdalom, hűlés, szorulás, hasmenés, aranyér, influenza, ödéma, idegrendszeri kimerültség, fejfájás, migrén, ínygyulladás, mandulagyulladás, köszvény, arthritisz, bélfertőzés, kólika, hányinger, hasi puffadás, magas vérnyomás, légzőszervi problémák, érelmeszedés, endeometrózis, PMS, kollagén termelés, hányinger, hasi puffadás, húgyúti- és hüvelyi fertőzés, bélfertőzés, daganatterápia, vizelet visszatartási probléma, megfázás, torokfájás, rák, sebek.

Legfőbb előnyei:

  • gyulladáscsökkentő
  • antioxidáns
  • antibakteriális
  • antivirális
  • gombaellenes
  • antiszeptikus
  • fájdalomcsillapító
  • májregeneráló
  • immunerősítő

Jótékony hatásai:

  • elősegíti a tiszta, sima, egészséges bőrápolást
  • segíti a sejtek közti egészséges kommunikációt
  • rák és autoimmun betegségek esetén kiválóan hat
  • ideg-, immun-, légző-, szív- és érrendszer regeneráló
  • csökkenti a bőrfelületen megjelenő foltokat
  • megerőltető fizikai tevékenység után, relaxálja az izmokat és enyhíti az izületi fájdalmakat
  • segít fenntartani az egészséges légzőrendszert
  • javítja az emésztést és orvosolja az emésztés okozta panaszokat
  • fürdővízben használva, bőrfiatalító hatással van a szervezetre
  • pozitívan emeli a hangulatot, kedélyjavító
  • támogatja az idegrendszer megfelelő működését
  • stressz-, feszültség- és szorongás csökkentő
  • erősen pihentet, segít megnyugtatni az érzelmeket
  • kiválóan hat a gombás-, bakteriális-, vírusos fertőzés ellen
  • orvosolja a húgyuti- és hüvelyi fertőzést, illetve segít a vizelet visszatartási problémákban
  • fahéj olajjal keverve, élénkítő hatást lehet vele elérni
  • fürdőzés vagy masszázs közben nyugtatóan és pihentetőn hat a testre és az elmére
  • a nyaki csigolyák és a koponya pontjára érdemes 1-2 csepp olajat felvinni, itt hat a legjobban az idegrendszerre és az agy működésére
  • a talpak reflexpontjain a leghamarabb szívódik fel az olaj, ellazítva és relaxálva a testet és az elmét
  • frakcionált kókuszolajjal keverve tökéletesen csillapít bármilyen fájdalmat
  • párologtatóban használva fertőtleníti a helyiséget, nyugodt és békés légkört teremt
  • tenyérből inhalálva mentális és lelki nyugalmat biztosít
  • ivóvízhez adagolva segít az emésztésben és kezeli a hasi görcsöket, puffadást és hányingert
  • mentálisan segít megküzdeni a múlt fájdalmas élményeivel, miközben megértéshez és elfogadáshoz vezet
  • lelki hatása alapján segít szembenézni önmagunkkal és feldolgozni a negatív érzelmeket

1. A COPAIBA ILLÓOLAJ GYULLADÁSGÁTLÓ ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ

A természetes fájdalomcsillapító hatása évszázadok óta ismert. Valójában az amazóniai orvosok gyakran írták fel a copaiba illóolajat gyulladásgátlóként és antiszeptikumként. Egy, a The Journal of Ethnopharmacology közzétett tanulmány is feltárta, hogy az illóolajban található fő vegyület a béta-kariofilén. A béta-kariofilén egy olyan gyulladásgátló szer, amelynek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy másik tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a copaibaolaj perifériás és központi antinociceptív hatással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a copaiba illóolaj megakadályozza a fájdalom kialakulását vagy a káros ingerek felismerését. Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a copaiba illóolaj nemcsak gyulladásgátlóként, hanem természetes fájdalomcsillapítóként is használható.

2. A COPAIBA ILLÓOLAJ ÉS A MÁJ VÉDELEM

A copaiba illóolaj nemcsak fájdalomcsillapítóként működik, hanem hozzájárulhat a májszövet károsodásának csökkentéséhez is, amelyet például bizonyos gyógyszerek váltanak ki. Az egyik vizsgálatban, a copaiba illóolaj hatását vizsgálták, amely kísérletben májkárosodást indukáltak acetaminofen vegyülettel. A vizsgálatban a kutatók 7 napig kopaiba illóolajat adtak a patkányoknak. A tanulmány megállapította, hogy a copaiba llóolaj csökkentette a paracetamol vagy az acetaminofen által okozott májkárosodásokat.

3. A COPAIBA ILLÓOLAJ AZ AGY VÉDELMÉRE

Maga a copaba illóolaj, ami a copaiba gyantából vonnak ki, egy természetes gyógyító illóolajnak bizonyult. Az oleorezinek természetesen előforduló olaj- és gyantakeverékek, amelyeket növényekből nyernek, mint például a kopaiba fából. Ezeket a keverékeket sok éve használják a hagyományos gyógyításban és a népi orvoslásban. A legfrissebb tanulmányok azonban azt is kimutatták, hogy az oleorezin kezelés neuroprotektív hatással is rendelkezik, azaz, védi az idegrendszert.

A bizonyítékokon alapuló, kiegészítő és alternatív gyógyászatban megjelent kutatások azt   vizsgálták, hogy a copaiba illóolajat, hogyan lehetne alkalmazni gyulladásgátló és idegvédő szerként idegrendszeri rendellenességek esetében. A kísérletek után az eredmények azt sugallják, hogy a copaiba illóolaj a központi idegrendszer akut károsodását követően a gyulladásos reakció modulálásával indukálja az idegrendszer védekező képességét, és támogatja a regenerációt. 

4. A COPAIBA ILLÓOLAJ FELHASZNÁLÁSA BŐRRE

Számos illóolaj felhasználható a pattanások megjelenésének csökkentésére, vagy más bőrirritációk kiküszöbölésére. A copaiba illóolaj sem kivétel ez alól. Gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonságai ideális természetes megoldást jelentenek azok számára, akik pattanásoktól szenvednek. A pattanások által érintett felületre 1,0% hígítást használjunk.

5. A COPAIBA ILLÓOLAJ FELHASZNÁLÁSA AUTOIMMUN BETEGSÉGEK KEZELÉSÉRE

A copaiba olaj autoimmun betegségekben való alkalmazásának kutatása még mindig nagyon új és kísérleti fázisban van. Érdekes azonban megjegyezni, hogy kutatásokat végeznek annak érdekében, hogy a copaiba illóolaj természetes kezelési lehetőséget biztosítson azok számára, akik autoimmun betegségekben, például sclerosis multiplexben szenvednek .

Egy nemrégiben elvégzett tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a copaibaolaj hogyan befolyásolja az immunrendszer válaszát a kísérleti autoimmun encephalomyelitis-es (EAE) sejtjekben (sclerosis multiplex tanulmányozására használt sejvonalak) . A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a copaiba illóolaj az immunválasz modulálásával befolyásolja az EAE kialakulásának mechanizmusát.

Ez a kutatás nagyon kísérleti jellegű, és további vizsgálatokat kell végezni annak meghatározására, hogy a copaiba illóolaj hogyan befolyásolhatja az immunrendszer válaszát az autoimmun betegségben szenvedő embereknél. Ígéretes azonban ezeket az eredményeket látni, amelyek szerint a copaiba illóolaj segíthet azoknak is, akik olyan betegségekben szenvednek, mint a sclerosis multiplex. 

6. A COPAIBA ILLÓOLAJ FELHASZNÁLÁSA FERTŐZÉSEKNÉL

Már kimutatott tény, hogy a copaiba illóolaj felhasználható különféle fertőzések , például bőrproblémák, pattanások kezelésére. Ugyanakkor több kutatás folyik más típusú fertőzésekkel kapcsolatban is , amelyek azt sugallják, hogy a copaibaolaj hasznos lehet természetes antimikróbiális anyagként.

Az egyik ilyen tanulmány a copaiba illóolaj profilaktikus vagy megelőző „szerként” történő felhasználását vizsgálta azoknál, akiknek súlyos szepszishez vezető hashártyagyulladásban szenvednek. Ezt a hatást patkányokon tesztelték, és figyelték azok túlélési arányát, összehasonlítva azokkal az állatokkal, akiket copaiba illóolajjal kezeltek, mielőtt megfertőzték őket. Érdekes, hogy azok az állatok, akiket copaiba illóolajjal kezeltek, mielőtt megbetegedtek, jelentős részben életben maradtak, mint azok, akiket később kezeltek az illóolajjal.

Természetesen további kutatásokat kell végezni a konzekvenciák levonása érdekében, de az eredmények arra engednek következtetni, hogy a fertőzésre hajlamos emberek – például gyenge immunrendszerű egyének, általános immungyengeség esetében a copaiba illóolaj biztonságosan alkalmazható a fertőző megbetegedések elkerülésére.

Nincsenek megjegyzések: