2022. július 3., vasárnap

Rapé ceremónia - tisztulás és védelem

Az előző két blogbejegyzésben a Mapachoról mint erőnövényről és alkalmazási módjairól volt szó, ma pedig a Rapé ceremónia menetét fogom ismertetni. Mivel kéthetente (teliholdkor és újholdkor) is szoktunk tartani Rapé szertartást a Nomád Jógában, jól jöhet némi háttérinformáció a felkészüléshez, és annak megítéléséhez, hogy mi várható a szertartáson. A Rapé szertartáson az amazonasi gyógynövényekkel fogunk kapcsolódni, így nem árt az érkezés előtt megfogalmazni magadban a szándékot, amiért jössz. Milyen belső folyamaton, problémán szeretnél dolgozni? Miben kérsz segítséget a medicináktól, milyen útmutatásra van igényed? Milyen elakadást szeretnél feloldani? Milyen testi vagy lelki bajodra keresed a gyógyulást, a tisztulást? Mihez kérsz erőt? Mindezeket a  szertartás közben, imában is megfogalmazhatod, de valójában a szertartás már akkor a kezdetét veszi, amikor eldöntöd, hogy szeretnél részt venni rajta.

Először füstölni szoktam, zsályával, palo santóval, copallal, de néha mapachót is égetek már a füstölőkkel együtt. Utána általában Ambilt, vagyis dohány-pasztát szoktam adni, amit a fogínybe kell bedörzsölni. A következő a Sananga szemcsepp, melyet fekve, a belső szemzugokba cseppentek bele. A Sananga erősen égeti a szemet, de csak pár másodpercig. Utána az égető érzés csillapodik, és a szemekben, valamint a fej energiacsatornáiban tisztulás, megnyílás következik be. Következőnek Copaiba olajat szoktam csepegtetni a nyelv alá, ennek hatásáról majd külön is fogok írni. 

Ezek után a résztvevők felülnek, és felkészülnek a Rapé fogadására. Különböző Rapé-keverékek léteznek, melyek közül a legismertebbeket majd a következő blogbejegyzésekben fogom ismertetni. A Rapét egy tepi nevű befújópipába helyezem, majd a test négy templomához érintem (kawsay - életerő; llankay - szolgálat; munay - szeretet és yachay - bölcsesség), valamint felajánlom Pacsamamának, a Nagy Szellemnek, a Napnak és a Holdanyának. Először a bal orrnyílásba fújom be, majd kisvártatva a jobb orrba. 

A Rapé por az orrnyálkahártyán keresztül kezd felszívódni, és oda kell figyelni arra, hogy a keletkező nyálat ne nyeld le, illetve a befújás pillanatában tartsd vissza a levegőt, és ne tüdőzd le a Rapét. Érdemes legalább 5-10 percet várni, mielőtt kifújod az orrodat, hogy minél jobban fel tudjon szívódni a váráramlatba, és ott tudja kifejteni a hatását, ahol szükség van rá.

Mit érezhetsz a Rapé után?

Bizsergő érzés, hideg-meleg érzet a fejben, kezekben, lábakban, szívben, csakrákban, szédülés, sírás, köhögés, öklendezés, hányinger, ritka esetben hasmenés vagy ájulás is bekövetkezhet. Az energiaérzetek mellett vizuális látomások és érzelmi energiák is elindulhatnak. Amikor kifújtad az orrodat, érdemes lefeküdni és hagyni, hogy tovább hasson a Medicina. Ilyenkor sámánhangszereken szoktam játszani, amikor már mindenki megkapta a Rapét. A szertartás közben icarók, azaz gyógyító dalok is szólnak, ami szintén elősegíti a belső folyamatok beindulását és az utazást. Fél-egy óra múlva a szédülés és egyéb tünetek elmúlnak, és már tudsz közlekedni, autót vezetni, stb. 

Érdemes a Rapé szertartásra egész napos vagy legalább pár órás böjttel készülni, és kerülni az alkohol, koffein, egyéb stimulánsok fogyasztását. A szertartás egyéniben is kérhető, erről írtam már blogot korábban. A csoportos szertartások energiája azonban sokkal koncentráltabb szokott lenni. Itt a blog "Programok" menüjében mindig megtaláljátok az aktuális szertartások időpontjait.

Nincsenek megjegyzések: