2009. december 27., vasárnap

Agniszára krijá

Az Agniszára krijá a kapálabhátihoz, vagyis a koponyatisztító légzéshez hasonló gyakorlat, amelyet Dev Kapil speciális módon tanított nekünk. A képen látható módon hanyatt kell feküdni, és a tenyereinket összekulcsolt ujjakkal helyezzünk a köldökünkre.

Emeljük fel a fejünket és a vállainkat, valamint a lábunkat emeljük a földtől 5 cm-es magasságba. Végezzünk hatvan erőteljes, gyors kilégzést, mindegyiknél behúzva a hasunkat. A pózból következően az ember általában megfeszíti a hosszanti hasizmot, viszont ez akadályozza a has behúzását, amit a mélyebben fekvő, harántcsíkolt hasizmokkal végzünk. Következésképpen a gyakorlat nagyon jól erősíti az uddíjána bandhát.

Az Agni-jóga órán közvetlenül savászana előtt szoktuk végezni, és utána nagyon jól el lehet lazulni. Dev tanított még egy másik dolgot is, ez pedig a csandrabhédana pránájáma. Én eddig a szúrjabhédana pránájámát ismertem. Ha a váltott orrlyukas légzés már megy, akkor a belégzést a jobb, a kilégzést a bal orrlyukon végezve erősíthetjük a nap-vezetékben áramló energiát, ezáltal felmelegítve a testet.

Ebből következőleg azt gondoltam, hogy a csadrabhédana ennek a fordítottja lehet, vagyis bal orrlyukon be, jobbon ki. Ennek gyakorlását valamiért nem javasolja a szakirodalom, lehet, hogy hajlamosít a letargiára, melankóliára. Amit Dev mutatott, annál azonban a belégzést és a kilégzést is a bal orrlyukon keresztül kell megvalósítani. Ez a gyakorlat állítólag hűsíti a testet, és ha melegben jógázunk, akkor utána érdemes huszat csinálni belőle. Nekem általában csak akkor megy, ha éppen a bal orrlyukam szelel jobban.

Még egy dolog volt, amire felhívta a figyelmet, hogy a csaturangába a legtöbben túl mélyen megyünk bele. A mellkasunkat általában majdnem a földig eresztjük, míg valójában az alkarnak függőlegesnek kellene lennie, a felkarnak vízszintesnek, a könyöknek a törzs mellett, és a törzsnek is a felkarral egy vonalban. Ehhez a könyöknek pontosan a tenyér, jobban mondva a csukló fölött kellene lennie. Ez sokkal nehezebb, főleg, ha a mélyebb változatot szoktuk meg, és sokkal jobban erősíti a mély hátizmokat.

Nincsenek megjegyzések: