2009. december 20., vasárnap

Swami Satyananda Saraswati (1923-2009)

Swami Satyananda Saraswati korunk egyik nagy jógamestere volt, és Swami Sivananda után tulajdonképpen a második guru volt, aki közérthetően és a hagyományokhoz hűen angol nyelvű könyvekbe foglalta a jóga tudományát. Ugyanakkor megalapította a Bihar School of Yoga-t, amelyik nemzetközi szervezetként igen magas szinten képzi a hatha- és krija-jóga gyakorlóit és oktatóit. Magyarországi szervezetük is van.

Swami Satyananda 1923-ban született az Uttar Pradesh-i Almorah-ban. 1943-ban találkozott gurujával, Sivananda Saraswatival Rishikesh-ben, és elfogadta tőle a Dashnami szannyásza rendet. Ez Sankarácsárja vonalának hagyománya, ahol a szannyászík (lemondott szerzetesek) tíz különböző név egyikét viselik. Satyananda 12 éven keresztül szolgálta a guruja misszióját.

1955-ben elindult Rishikesh-ből, és zarándokló szerzetesként bejárta Indiát, hogy felmérje a modern társadalom állapotát. 1956-ben létrehozta az International Yoga Fellowship Movement-et, 1963-ban pedig a Bihar School of Yoga-t. Ezen kívül 1984-ben megalapította a Sivananda Math-ot, egy szociális és jótékonysági intézményt a társadalom gyenge, hátrányos helyzetű rétegeinek megsegítése érdekében, valamint a Yoga Research Foundation, amely a jóga módszereinek tudományos kutatásával foglalkozik.

Swami Satyananda több, mint 80 sikerkönyvet írt a jógával kapcsolatban, sok ezer lelki gyakorló lelki vezetője, és számos jógacentrum szellemi atyja Indián balül és a világ más részein.

1988-ben visszavonult a missziós tevékenységtől, és Rikhiába költözött, ahol haláláig paramahamsa szannyászíként élt, és magasabb szintű spirituális és védikus szádhanákat gyakorolt. Eddig a rövid életrajz. Találtam még egy érdekes könyvet (vagy esszét) Swami Satyanandától, amelynek címe: The Bhakti Age. Ebben azt jósolja, hogy a 21. században a Bhakti fog az emberek életének és tudatának a középpontjába kerülni, még a többi jógairányzat közül is ez fog elsőbbséget élvezni, illetve a tudomány is a Bhakti és Isten tanulmányozása felé fog fordulni. Nos hát, szép jövőkép, így legyen...

Nincsenek megjegyzések: