2009. december 19., szombat

Jóga-szútra - az akadályok és legyőzésük

Elérkezett az idei utolsó Jóga-szútra óra időpontja is. Reggel szerencsére sikerült jó korán felkelnem, így nagyjából meg is tudtam írni a Power Point bemutatót, aminek itt van a pdf-változata. A januári előadással be is fejezzük az első fejezetet, és akkor megpróbálok összedobni egy olvasható fordítást azok számára, akit érdekel, némi rövid magyarázatokkal ellátva.

Természetesen a nyaktól felfelé és nyaktól lefelé jógázók aránya továbbra is egy a húszhoz, így az esti órára hárman voltak kíváncsiak. Csak abban reménykedhetem, hogy az mp3-ban közreadott változatoknak most vagy a jövőben nagyobb lesz a kereslete, mert ki tudja, hogy lesz-e lehetőségem még egyszer ilyen részletességgel elmondani ezeket a dolgokat.

Érdekes, hogy a jógaoktatói tanfolyamokon általában szokott lenni filozófia, és én meglehetősen praktikus megközelítésből próbálom előadni a dolgokat. Vagy ott is csak azért ülik végig a leendő jógatanárok, mert kötelező? Mi is tervezünk ősztől indítani egy jógaoktatói képzést, ahol nagyjából a 84 klasszikus ászana, azon belül az Agni-jóga sorozat, egy kis pránájáma, természetesen az igazítások, valamint a Jóga-szútra filozófia, illetve anatómia és élettan lesznek a témák.

Szóval délben gyakoroltam a 2. sorozatot, egész jól kezdek kijönni a betegséggel egybeeső gödörből, lassan kezd megjönni az erőnlétem. Persze még messze vagyok az áhítottól, de majd jövőre jobban ráfekszünk az erőnléti dolgokra. Utána tartottam egy Astangát négy főnek, majd egy Agnit tizenegynek, és azután jött az előadás. Itt a hanganyaga, hallgassátok szeretettel. Ja és mellékelek egy jó kis képet, amit az interneten találtam: Mátrix Óm. Ha ki akarsz szabadulni a Mátrixból, vibráld az Ómot mindig.

Nincsenek megjegyzések: