2009. december 9., szerda

Az ászanák sokasága - Matszjászana

Az emberben néha felmerülhet a kérdés, hogy voltaképpen hány ászana is van a hatha-jógában? Az Astanga-sorozatokban kb. sorozatonként 30 van, plusz a kezdő és a befejező gyakorlatok, tehát kb. 200-220-ra jön ki. Iyengar könyvében, amit a legtöbb jógás alapműként kezel, szintén kb. 250 ászana és változat van felsorolva.

Állítólag Krisnamácsárja mintegy 3000 ászanát tanult a mesterétől, Ramamohana Brahmacaritól hét és fél év alatt. Egyszer én is elkezdtem összeírni a rendelkezésemre álló irodalom alapján az általam ismert ászanákat és változatokat, kb. ezerig jutottam. Dharma Mittra plakátján, illetve könyvében is kb. ennyi található. Ha a ma létező iskolákat és az általuk oktatott ászanákat vesszük alapul, akkor kb. ez a szám fog összejönni.

Nos, találtam az interneten egy oldalt, ahol sok fényképpel és szép leírásokkal megtalálható nagyon sok ászana változat. Innen szemezgetve nézzünk néhány változatot a Matszjászanára, illetve az infót, amit találunk róla. A képeken Andre Sidersky végzi az ászanákat.

Matszájszana (halpóz)

A halpóz a szarvángászana (gyertya) és halászana (eke) pózok kontrapóza, és utánuk kell végrehajtani. A fő hatása mellett, amit a pajzsmirigyre és a mellékpajzsmirigyre fejt ki, a légzőrendszerrel is csodákat tesz. Megnyújtja a légcsöveket és elősegíti a szabadabb légzést. A gerinc nyaki szakaszának hajlékonyságát javítja, így levéve a nyomást az idegekről. Megszűnteti a nyak és a vállak merevségét. Hátrafelé nyújtja a gerinc nyaki és mellkasi szakaszát.

A mellkas tágra nyílik, a póz elősegíti a mély légzést. Azért nevezik halpóznak, mert ha a vízben hajtjuk végre, akkor lebegni tudunk a víz felszínén, mivel a kitágult mellkasba több levegőt tudunk beszívni.

A póz végrehajtása

Feküdjünk hanyatt, zárjuk össze a lábakat, nyújtsuk ki a térdeket. A két tenyeret tegyük le a csípők mellé, és a könyököket behajlítva íveltessük a mellkast úgy, hogy a fejtető a földön maradjon, és minél közelebb kerüljön az ülőcsontokhoz.

Lótusz-változat

Üljünk lótuszülésbe (padmászanába), először a jobb lábat, majd a balt keresztbetéve.
A tenyereket a csípő mellett a földre téve eresszük le a könyököket, majd dőljünk hátra az előző pozícióba. Amikor az ív teljes, a kezeinkkel fogjuk meg a lábujjakat.

(Az oldal szerint a könyökökön kell a súlyt tartani, szerintem pedig a hátizmokkal kell eloszlatni a mellkas súlyát az ülőcsontok és a fejtető között).

Fizikai hatások

A halpóz végrehajtása közben a test energiája elsődlegesen a mellékpajzsmirigyre van koncentrálva. Ez négy kisméretű belső elválasztású mirigyet jelent, amelyek a pajzsmirigybe vannak ágyazva. Fő funkciójuk a kalciumszint kontrollálása a vérben és a kalcium-felszívódás irányítása. Ez a következő dolgokat befolyásolja:

Az izmok, többek között a szívizom összehúzódását, a véralvadást, a csontok erejét, rugalmasságát és törékenységét, a fogak épségét. Ha a kalcium nem szívódik fel megfelelőképpen, akkor izomgörcsök jöhetnek létre, ami a légzést és a szív működését is befolyásolhatja.

A póz stimulálja és tonizálja az agyban elhelyezkedő agyalapi és tobozmirigyet. Az agyalapi mirigy a többi mirigy működésének irányítója. Ezt a mirigyet azonban az agy irányítja, a központi idegrendszer hatását továbbítva ezzel a hormonháztartás felé.

Mivel a póz megszűnteti a nyaki, háti és ágyéki gerinc-szakasz merevségét, az idegműködés és a vérkeringés is javul ezekben a zónákban. A póz természetes módon masszírozza a vállakat és a nyakat, kijavítja a vállak tartását, növeli a tüdő kapacitását, csökkenti a hörgők esetleges görcseit, az asztma és más légzőszervi panaszok tüneteit, javítja a nyaki és felső háti idegek tónusát.

Mentális hatások

Szabályozza a hangulatot és az érzelmeket, csökkenti a mentális stresszt és feszültséget.

Pránikus hatások

Megszűnteti a feszültséget és fölös hőt a nyak, torok és vállak zónájában. A következő akupunktúrás pontokat stimulálja:

Tüdő 10-11, lép 12-21, gyomor 9-30, kormányzó 15, befogadó meridián összes pontja.
Ha a lótusz-változatban gyakoroljuk, akkor megakadályozza a prána elszökését lefelé.

Nincsenek megjegyzések: