2021. február 7., vasárnap

DMT-légzés

Egyre többen hallottak már a DMT-ről (N,N-dimetiltriptamin), és most már nem csak azt tudjuk róla, hogy az amazonasi sámánok évszázadok, talán évezredek óta használják a DMT erejét gyógyításaik és látomásaik elősegítésére az Ayahuasca nevű entheogén főzetben, hanem azt is, hogy a tobozmirigyünk is termeli, különösen a születés, a halál és az erős, látomásszerű álmok megélése közben. Az alábbi légzőgyakorlatokról nem bizonyította be klinikai kutatás, hogy valóban megemelik a tobozmirigy DMT-termelését, viszont a gyakorlói számos pszichedelikus és gyógyító hatású élményről beszámolnak a gyakorlatok végzése közben, tehát egy próbát mindenképpen megér. Ahogy egy sámán barátom mondta, az oxigén a legősibb drog, és ráadásul legális, tehát miért ne használjuk a traumáink oldására és a lelkünk gyógyítására? Az alábbi légzőgyakorlatok intezív légzéseket foglalnak magukba, hasonlóan a Stanislav Grof által kifejlesztett holotropikus légzéshez. Ő az LSD terápiás hatását igyekezett helyettesíteni a holotropikus légzés-terápiával, tehát a légzés pszichoterápiás alkalmazására már vannak különböző próbálkozások. A holotrop légzés huzamosabb időn keresztül (30 perc vagy még több) történő végzését nem ajánlom otthon, felügyelet nélkül, de az alábbi gyakorlatok a fokozatosság elvének betartásával biztonsággal gyakorolhatók. Nem kizárt az erős pszichedelikus hatás! A gyakorlatok elvégzése előtt, vagy utána gyakorolhatjuk a tegnapi blogban ismertetett Biodinamikus légzést, mely segít majd az esetlegesen katartikus hatással felszabaduló traumák integrálásában is. 

DMT-légzés

A légzést végezhetjük ülve vagy fekve, de ha ülünk, akkor a törzs ne támaszkodjék neki semminek, hogy szabadon tudjon mozogni. Az ülve történő vágrehajtás sokkal hatékonyabb, mint a hanyatt fekve végzett. A fokozatosság érdekében kezdjük az első napon csak az első körrel, majd fokozatosan építsük fel a gyakorlást, mindig egy kört hozzáadva, ha nem tapasztalunk negatív tüneteket.

1. kör: Wim Hof módszer

30 mély, teljes tüdős légzés a szájon keresztül be és ki. Amikor vége, akkor fújjuk ki az összes levegőt a tüdőből, és tartsuk vissza a légzésünket 1 percig. Utána egy teljes belégzés és kilégzés, majd újra belégzés, és tartsuk vissza 30 másodpercig.

2. kör: "Szárnyaló" légzés

50 belégzés orron keresztül és kilégzés a szájon keresztül, szintén erős, gyors és intenzív. A légzést kísérjük mellkas-nyitással és zárással, valamint a karok mozgásával (mintha a combunkon előre-hátra mozgatnánk a tenyerünket). Utána teljes kilégzés, 15 másodperces külső légzésvisszatartás, teljes belégzés, és belső légzésvisszatartás hosszan, amennyi ideig megy.

3. kör: Wim Hof hosszabb légzésszünettel

30 mély, teljes tüdős légzés a szájon keresztül be és ki. Amikor vége, akkor fújjuk ki az össdzes levegőt a tüdőből, és tartsuk vissza a légzésünket 90 másodpercig. Utána egy teljes belégzés és kilégzés, majd újra belégzés, és tartsuk vissza 1 percig.

4. kör: Oroszlán-légzés és bhásztriká

Töltsük meg teljesen a tödőt levegővel, majd a fejünket előrehajtva és a nyelvünket kidugva próbáljuk meg hirtelen kipréselni az összes levegőt a tüdőből, közben hörgő-morgó hangot is adhatunk ki. Ezt ismételjük meg még kétszer. 

Hajtsunk végre 20 bhásztriká (fújtató) légzést az orron keresztül. A kilégzés közben rántsuk be a hasfalat és így lökjük ki a levegőt a tüdőből, majd a belégzésnél toljuk ki a hasfalat, és így szívjuk be a levegőt hirtelen a tüdőbe. A gyakorlatnál nem a gyorsaság az elsődleges cél, hanem az intenzitás, azaz minél nagyobb levegő-térfogatot igyekezzünk ki- és bepréselni. 

A 20 légzés után teljesen töltsük meg a tüdőt levegővel, és végezzünk egy belső légzésvisszatartást minél hosszabb ideig. Fontos: a légzésvisszatartás közben az állunkat ne hajtsuk a mellkasra, viszont a gátat erősen húzzuk felfelé (múla bandha). A légzésszünet alatt ájuláshoz hasonló érzeteket tapasztalhatunk. A végén lassan engedjük ki a levegőt a tüdőből. 

A gyakorlatot úgy tudjuk fokozni, ha az negyedik körből hozzáteszünk egyet, majd még egyet, stb. fokozatosan haladva, maximum 5-10 körig. Ha elértük a 10 kört, akkor a légzőgyakorlatunk már jóval fél óra fölött fog járni. Törekedjünk arra, hogy az egyes körök között ne végezzünk plusz légzéseket, de persze eleinte ez megengedhető. Ezt a gyakorlatot kiegészíthetjük a Biodinamikus légzéssel, de ott már nem kell törekedni az erőteljes oxigén-pumpálásra. Napjában egyszer vagy kétszer ajánlott gyakorolni.

Nincsenek megjegyzések: