2010. augusztus 4., szerda

Hatodik titok: A hajlékonyság nem genetikai adottság

Lucas Rockwood hatodik titka: A HAJLÉKONYSÁG NEM GENETIKAI ADOTTSÁG

" Nem érdekel, ha az anyukád merev, vagy az apukád nem éri el a lábujjait... a hajlékonyság nem genetikai adottság! A bátyám, Ryan, teljes angolspárgába tud leereszkedni, míg az öcsém, Mike nehezen éri el a lábujjait is. Genetikailag mindketten 99,9%-ban azonosak, de akkor mi a különbség oka? Az, hogy Ryan végez nyújtó gyakorlatokat, Mike meg nem. Ennyire egyszerű.

Felejtsd el a pletykákat: a hajlékonyság nem egy olyan dolog, ami vagy van, vagy nincs - mint a vörös haj vagy a gribedli az állon. A hajlékonyságot a fizikai gyakorlás és a helyes étkezés által lehet kifejleszteni, és sehogy máshogy. Mit jelent ez? Hát ha balettoztál és makrobiotikus étrenden éltél, akkor bizonyára könnyebben fognak menni a nyújtások. Mivel ez így működik: azok az emberek, akik rendszeresen nagy tartományon keresztül mozgatják a végtagjaikat, általában hajlékonyak... a többiek pedig merevek. tehát nyilvánvaló, hogy ha fejleszteni akarod a hajlékonyságodat, el kell kezdeni nyújtani. Ez valószínűleg nem újdonság a számodra, de ez lehet, hogy igen:

Először is, heti öt napon keresztül kell nyújtani, de naponta csak kb. 15 percet. Másodszor, hosszan kitartott gravitácós gyakorlatokat kell alkalmaznod, ami passzív nyújtás, és specifikus területekre irányul. MEGJEGYZÉS: Így van, csupán napi 15 percet. Ha egy gyors és hatékony nyújtó gyakorlatsor érdekel, akkor nézd meg a YOGABODY kézikönyvet, amelyben van egy ötnapos program, amely a test összes fő területére irányul. Tele van színes fotókkal és illusztrációkkal, és nagyon könnyen követhető, de hadd adjak egy példát a passzív csípőnyitásra amit azonnal kipróbálhatsz:

1. Állj csípőnél szélesebb terpeszbe
2. Guggolj le és kissé fordítsd ki a lábfejedet
3. A karokat hozd a térdeid belső oldalára
4. A kezeidet tedd a földre
5. Ejtsd le a fejed és lazíts
6. Lélegezz az orrodon keresztül"

Na jó, kezdjük a végénél. A gyakorlatnak se füle, se farka. Nem írja, hogy mennyi súly van a tenyereiden és a talpaidon, illetve abszolút nem világos, hogy ez a gyakorlat mitől nyitja a csípőt. ha úgy érzed, hogy kötött a csípőd, akkor inkább látogass el István csípőnyitó órájára, ott tényleg tanulhatsz hatékony csípőnyitó gyakorlatokat! Az alapfelvetés pedig megint reklámszagú. Nyilvánvalóan az adottság vs gyakorlás kérdésben a két extrám pont közül az egyik az, hogy mindent a genetika dönt el, úgyhogy aki nem hajlékony, annak fölösleges erőlködni. Valóban, én is találkozom olyanokkal, akik már eleve hajlékonynak születtek, de még ők is rá tudnak gyakorolni és fejleszteni a hajlékonyságukat.

A másik extrém pontot Luke képviseli, miszerint tökmindegy, hogy milyen az adottságod. Na azért nem, mert ha lépéshátrányból indulsz, akkor nyilván sokkal több gyakorlásra lesz szükséged, hogy ugyanazt a hajlékonyságot elérd, ami másnak töktermészetes. Ráadásul a példa, amit használ, szintén ne helytálló, mert a testvérek genetikája eleve nagyon eltérő lehet, és esetleg pont a hajlékonyságban nyilvánulhat meg ez a különbség.

Valamint aközött sincs összefüggés, hogy a szüleid tételesen hajlékonyak voltak-e vagy nem, mert a hajlékony gén bárhonnan jöhet a családban. Sőt, a védikus filozófia szerint a genetikai kód igazából az egyén karmájának a lenyomata, és ezért lehet, hogy az lesz születésileg eleve hajlékonyabb, aki az előző életeiben sokat gyakorolt. Ha nem rendelkezel ezzel a helyzeti előnnyel, de hajlékony akarsz lenni, akkor tényleg a gyakorlásra és a diétára kell koncentrálni.

Mindezek után nem lettem annyira lelkes, hogy beszerezzem Lucas YOGABODY című könyvét. A napi 15 perc meg végképp komolytalanná teszi az egészet. Ez olyan, mint a "Fogyj le és izmosodj ki egy hét alatt torna és diéta nélkül, csak ezt a csodaszert fogyasztva!" című reklámok. Aki bedől nekik, magára vessen. Az Astanga-sorozatban csak a napüdvözlet és az álló gyakorlatok fél órát vesznek igénybe, és akkorra kerülünk olyan állapotba, hogy jól tudjunk nyújtani az ászanákban. Lucas meg hideg szobában bemelegítés nélkül lógna vagy guggolászna napi 15 percet, és ettől várja a csodát! Ne feledjük, hogy a hajlékony akrobaták is napi 3-4 órát szoktak gyakorolni, úgyhogy a napi másfél-két óra az a minimum, és akkor a leghatékonyabb, ha hetente hat napot gyakorolunk. Itt a bizonyíték! Akkor holnap a hetedik titok!

Nincsenek megjegyzések: