2010. augusztus 3., kedd

Ötödik titok: a nyers ételtől hajlékony leszel

Lucas Rockwood ötödik titka: "A NYERS ÉTEL HAJLÉKONNYÁ TESZ"

"2002-ben abbahagytam az evést. Akkor New York City-ben éltem, és miután visszatértem az első tíznapos csendes Vipassana meditációs kurzusomról, kábultan leszálltam a metróról, és azt mondtam magamban: "Felejtsd el!" felejtsd el a húst, a tejterméket, az ivászatot és a cigit! Ott helyben mindenről leszoktam - csak így.

Az életem eme új, egészséges fejezetét ötnapos böjttel kezdtem. Répa, narancs, dinnye, uborka és hasonlók levét ittam. A fejem forgott, a hasam vékonyodott, és egy kis hang a fejemben azt mondogatta: " Luke, ebből lesz valami!"

Szóval amikor újra enni kezdtem, akkor csak nyers ételt ettem... és ez majdnem két évig kitartott! Ha esetleg nem tudnád, a nyers vegán étrendben gyümölcsök, zöldségek, olajos magok és egyéb magvak szerepelnek. Semmi más. Szerencsére én nagyon szeretem a növényeket (hmm...brokkoli!) A következő történt: nyolc hét alatt 18 kilót fogytam, és a ruhák úgy lógtak a vékony testemen, mint a ruhaszárító kötélen, és olyan őrült fény bújkált a szememben, mint annak, aki éppen hogy felfedezett egy titkot, és tényleg! Akarod hallani?

"Az étel a legerősebb gyógyszer ezen a bolygón!" Ha helyesen táplálkozol, akkor a tested világbajnok teljesítményt fog nyújtani száz évig, mint egy német dízelmotor. De ha a Mekiben szeretsz kajálni, akkor jobb, ha kötsz egy jó szerződést egy egészségpénztárral! Na és mi köze van ennek a hajékonysághoz? Hát, amikor ráálltam a növényi diétára, akkor nagyon gyorsan hajlékonnyá váltam, mert a növényi ételek minden másnál jobban elősegítik a test növekedését és változását.

Gyors tipp: Próbálj meg legalább naponta egy nyers étkezést beiktatni (egy nagy saláta teljesen megfelel), és ha lehet, az legyen az utolsó étkezésed a nap folyamán. Több, mint 140 emberrel megcsináltam ezt a kísérletet, és mindegyik ugyanazt mondta: a nyers ételtől hajlékonyabbak lettek. Emellett pedig egyébként is nagyon jót tesz! Viccesen működik, nem? Ha egészségesen táplálkozol, akkor úgy tűnik, hogy a tested jobban működik. Véletlen? Nem hiszem!"

Majdnem tizenöt éve foglalkozom a táplálkozás terápiás hatásaival. Az ájurvéda azt tanítja, hogy különböző testalkatú emberek vannak, és ezért különböző étrend lesz a számukra ideális. A fenti nyers vegán étrend jó méregtelenítő kúra, de nem mindenkinek felel meg hosszú távú étrendnek. Ha túlsúlyos vagy, és kapha vagy pitta alkatú, akkor lehet dominánsan nyers étrenden élni. Ha viszont vékonyka vagy, gyenge az emésztésed és váta alkatú vagy, akkor egyenesen büntetés megvonni magadtól a főtt ételt, a gabonát és a tejterméket. Ez utóbbiakra szükség van a szövetépítéshez, és ha például nem tudod megtartani magadat hídban, vagy csaturangában, akkor elképzelhető, hogy nem árt az izmokat is erősíteni.

A jól összeállított vegán étrend jó lehet, de a főzés a legtöbbször nagy segítség az emésztésben. Nem csak a hőkezelés miatt, hanem a fűszerek miatt is, amelyek olajban pirítva adják ki igazán a hatásukat. Persze aki boldog a nyers vegán koszttól, és nem alakul ki hiánybetegsége meg nem lesz anorex, az nyugodtan habzsolja a zöldségeket. Ez valóban hozzájárulhat a hajlékonysághoz (lásd az előző napi bejegyzéseket), de szélsőséges esetben szárazzá és merevvé teszi az ízületeket, és akkor meleg, olajos ételekre van szükség (pl. tej vagy leves), mivel a váta hideg és száraz. A fő dolog az egyensúly, de az eddigiek közül minden tényező hozzájárulhat vagy elvehet a hajlékonyságunkból.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Na tessék, ő is vippassanázott, biztos nem lehet rossz, ha ilyen változást hozott az életébe.