2010. augusztus 5., csütörtök

Hetedik titok: Sohase hagyd abba a nyújtást!

Lucas Rockwood hetedik titka: SOHASE HAGYD ABBA A NYÚJTÁST!

"Egyszer egy jógaoktató komolyabb sérülést okozott nekem. Egy öreg szakadt stúdióba jártam gyakorolni New York City East Village negyedébe, ahol a vezető tanár erőteljes igazításairól volt ismert. Kobra-pózban volta és a tanár odajött mögém hátulról, a térdét belenyomta pontosan a lapockáim közé, és egy igazán mély hátrahajlításba "térdelt" bele. És akkor egy reccsenést hallottam.

Szakadt már el csigolyaközi izmod? Elmondhatom, nem egy felemelő élmény! Csak egy mély levegővétel vagy egy könnyed kacagás, és olyan érzés, mintha kést döfködnének a hátad bal oldalába. Elvileg a jógának nem kéne fájnia, de bizony néha tud fájni! Úgyhogy kezelésbe vettem magamat természetes szerekkel. Hallottam a kénről, ami a szövet-regenerációt elősegítő legfontosabb ásványi anyag, és tudtam, hogy az MSM a legjobb forrása (az MSM szerves formában tartalmazza a ként, és a fenyőfából vonják ki). Viszont nem szedtem belőle eleget! A legtöbb MSM-kapszula 500 vagy 1000 mg-ot tartalmaz, ami még "aktív dózisnak sem számít. Kiderítettem, hogy a táplálék-kiegészítőket gyártó cégek azon spórolnak, hogy mikro-adagokat adnak el a vásárlóknak, amelyek valójában nem is hatnak.

Amikor ezt megtudtam, természetesen felháborodtam. A táplálkozási tanácsadóm azt javasolta, hogy 3-4 gramm MSM-et szedjek Cvitaminnal együtt a rendszeres egészséges diétám részeként. És mivel mindig szerettem kísérletezni (különösen a teljesen természetes és vízben oldódó tápanyagokkal), adtam neki egy lehetőséget. És tudjátok mit? Működött!

A sérülésem egész ideje alatt sohase hagytam abba a nyújtást (csak nagyon óvatosan mozogtam), és öt hét alatt olyan voltam, mint akit kicseréltek. Tehát itt a mai lecke - ha megsérülsz:

1. Ne hagyd abba a nyújtást, csak csináld nagyon lassan és finoman!
2. Szedj MSM-et C-vitaminnal. Az MSM a természetben található egyik legtisztább, szerves formában hozzáférhető forrása, és ha a szabadgyököket megkötő C-vitaminnal kombináljuk, akkor már majdnem megvan a tökéletes nyújtó formula

MEGYJEGYZÉS: A YOGABODY STRETCH FORMULA ideális megoldás azoknak, akik gyakorolnak vagy fájdalom, sérülés után akarnak regenerálódni. További részletek: yogabodynaturals.com."

Na szóval megvan a mögöttes motiváció: "Vegyétek és egyétek a YOGABODY táplálékkiegészítőt!" Hát akkor, ha már itt tartunk, belenéztem a honlapba, hogy mi is van ebben a csodakapszulában. Jó sok MSM, árpafűlé-kivonat, Spirulina, Chlorella, C-vitamin és ásványi anyagok. Biztos jó cucc lehet, de viszont a C-vitamin túladagolás sem mindenkinek jó,mert lerakódik a csontokon és szintén izomfájdalmakat okozhat. Egy havi adag negyven dolcsi, és Lucas szerint folyamatosan lehet szedni. A magyar MSM-készítményeken azonban azt az ajánlást olvassuk, hogy hat hétnél tovább ne szedjük egyhuzamban, mert hozzászokás alakul ki. Az tény, hogy akinek fájnak az ízületei, jól jöhet a készítmény, de egyéb esetben szerintem elég, ha a megfelelő gyakorlásra és a diétára koncentrálunk.

Azzal viszont egyetértek, hogy a sérülések miatt nem kell teljesen abbahagyni a gyakorlást, hanem szépen óvatosan folytatni kell. Szóval aki akarja, kipróbálhatja a YOGABODY formulát, de emellett azt hiszem, sok megfontolandó tanácsot is kaptunk. Keep bending!

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Krisna minket is szokott "drasztikusan" igazítani, úgy, hogy recseg-ropog mindenünk, de talán inkább ilyenkor az ijedség miatt jajdulunk fel, mint a fájdalomtól.
A kép viszont nekem nagyon durvának tűnik.. Nem "természetellenes" ez egy kicsit... ? :) Vagy ezt viszonylag sokan meg tudják csinálni?

Gauranga Das írta...

Ja nem ez elég ritka, hogy valakinek ennyire hajlékony legyen a válla. Van egy tanítványom, némileg megközelíti, de megfogni nem tudja a lábát ebben pózban.