2011. január 16., vasárnap

Mennyit ér az életed?

A múltkor a héven utazván egy rémtörténetet hallottam. Nem szeretek persze hinni a rémtörténetekben, és másokat sem szeretek ijesztgetni velük, de ez eléggé megalapozottnak tűnt. Egy idősödő hölgy beszélgetett a barátnőjével a (feltehetőleg még idősebb) anyukájáról, aki Alzheimer-kórban szenvedett, és egy öregek otthonában gondozták. Miközben a család a két ünnep között külföldre kirándult, az idős nénit elkapta egy vírusos hasmenés, és az otthonból kórházba szállították. Mivel állapotánál fogva sem tiltakozni, sem követelőzni nem tudott, a két ünnep közötti ápoló-hiányra való tekintettel rákötöttek egy infúziót, és bekatéterezték, majd úgy hagyták négy napra. 


Amikor a lánya megtudta, hol van, bement, és elkezdte etetni az éhhalál szélén vegetáló anyukáját, majd kimenekítette a kórházból. Nos, a néni az alkalommal megúszta, de bizonyára vannak olyan esetek, főleg az öregebb páciensek között, akiknek nincsenek hozzátartozóik sem, hogy a megfelelő ellátás hiányába pusztulnak bele. Most ebből csaphatnánk politikai botrányt is, de minek? Én más konklúziót vontam le: az embernek mindent meg kell tennie azért, hogy ne kerüljön kiszolgáltatott, magatehetetlen helyzetbe, és úgy kell vigyáznia az egészségére, mint a legdrágább kincsre. 


Ezt pedig tálcán kínáljuk mindenkinek, mert szerintem, aki rendszeresen jógázik, és odafigyel a táplálkozására is, az nagy százalékban el tudja kerülni a hétköznapi betegségeket. És amellett, hogy nem kell ágyban, infúziók között meghalnunk, az egész életünk minősége is sokkal jobb lesz. Valamint  azt se felejtsük el, hogy a jógabérlet még mindig olcsóbb, mint amennyit egy nyugdíjas havonta gyógyszerre szokott költeni. És az is nagyon fontos dolog, hogy a jóga egy preventív terápiás módszer, vagyis minél előbb kezded el, annál hatékonyabban fogja megvédeni az egészséget. Illetve inkább fogalmazzunk úgy, hogy visszaadja az egészségedet, mert ugyebár azok között, akik nem jógáznak rendszeresen, igazából nincs is egészséges ember. Ezt a múltkori főiskolai különórákon is megtapasztaltam. 


Szóval ha bele akarunk kóstolni, hogy milyen dolog is igazából egészségesen, teljes értékűen leélni az életünket, akkor ragadjunk matracot minél hamarabb! Ne várjunk addig, amíg a testünk már elviselhetetlenül beteg lesz! Persze akkor sem késő elkezdeni, de általában legalább annyit kell küzdenünk a jógával, amennyit előtte büntettük magunkat. Tehát, mivel az egészség a legjobb befektetés, fektessünk az Első Magyar Önkéntes Jógapénztárba, és élvezzük a kamatokat életünk végéig! 

Nincsenek megjegyzések: