2011. január 5., szerda

A vinyásza művészete

Mindannyian szeretjük az Astangát, legalábbis gondolom, hogy a blog olvasóinak legtöbbjére ez igaz. Változatlanul nem állítom azt, hogy ez az "egyetlen és igaz üdvözítő út" a jógában, vagy hogy ez a legjobb. Van, akinek bejön, van, akinek nem. De a különlegessége, ami megfogja az astanga gyakorlóit, az szerintem a vinyászában van. Régebben faragtam egy ilyen aranyköpést, hogy az astanga vinyásza nélkül olyan, mint a pizza sajt nélkül. Vagy fordítva volt, már nem emlékszem. Ja igen, éppen a vegán pizzát istenítette valaki, és erre volt ez a reakcióm. 


Lényeg a lényeg, hogy az Astanga rendszer elengedhetetlen fontosságú kulcseleme a vinyásza. A jóga általában statikus dolognak tűnik, szemben például az aerobikkal vagy a tánccal, ami dinamikus, de általában nem figyelnek oda annyira a légzés és a mozgás szinkronizálására. A vinyászák helyes végzését azonban csak úgy tudja elsajátítani az ember, ha megtanulja összekötni a helyes uddzsájí légzéssel, és a bandhák tudatos használatával. Ez hosszú távon gyakorolva tényleg mozgó meditációvá válik. A bandha és az uddzsájí légzés ugyanis képes arra, hogy a tudatunkat elképzelhetetlen magasságokba repítse. Tehát ha valóban erre koncentrálunk gyakorlás közben, az ászana külsődleges formája helyett, vagy a teremben, a környezetünkben jelen lévő egyéb személyek, tárgyak, ingerek helyett, akkor a jóga gyakorlás valóban nem csak a testünkre, hanem az elménkre, tudatunkra, személyiségünkre is hatást fog gyakorolni. 


A jógalétra a durvább, külsődlegesebb dolgok felől fokozatosan és természetesen halad a belső aspektusok felé. Ennek a folyamatnak a gyakorlásunk, a közben átélt felismerések során is jelentkeznie kell. Aki már pár éve gyakorol, az jól tudja, hogy igazából a sikeres gyakorláshoz sokkal több mentális erőfeszítés és koncentráció szükséges, mint amennyi figyelmet a fizikai test megfelelő használatára kell fordítanunk. Az évek során a fizikai aspektus lassan természetessé, egyre könnyedebbé válik, míg a mentális aspektusban újabb és újabb dimenziók nyalnak meg. Itt aztán lesznek csaták, nem azt mondom, de azért sikerélmények is várnak ránk. Hiszen ha állandóan csak azt éreznénk, hogy esélyünk sincs az elme kontrollálására, akkor elég hamar feladnánk. 


Szóval a vinyásza az egy jó dolog, ahogy a Pattabhi Jois által idézett misztikus szent, Vamana Rishi mondta: "Ó jógi, ne gyakorold az ászanát a vinyásza nélkül!" Azt még azért ki kell derítenem, hogy pontosan ki lehetett ez a Vamana Rishi, illetve, hogy létezett-e egyáltalán, de ez majd a jövő év munkája lesz, ugyanis erről fog szólni a szakdolgozatom a Bhaktivedanta Főiskolán. Ehhez még sok kutatást kell elvégeznem, de a végeredményt a blog olvasói is szemügyre vehetik majd. "The Hidden History of Ashtanga Vinyasa Yoga" című bestsellerem nemsokára a boltokban :-))))!


Ha valaki megtanulja technikailag helyesen végezni a vinyászát, az nagyon sokat segíthet az ászanák és az egész astanga rendszer megértésében és gyakorlásában. A technika alatt természetesen nem csak a megfelelő izmok megfeszítését értem, hanem amint fentebb vázoltam, a légzést és a bandhát is. A lendület vs kontrollált erő kérdése például fontos. Eleinte persze fogunk lendületet használni az előre-hátraugrásokhoz, mert nincs elegendő izomerőnk, bandha-erőnk. A felkészítő fokozatok után viszont lassan el kell jutni arra a szintre, amikor a vinyásza minden egyes mozzanatát szépen ki tudjuk tartani, és egyre kevésbé támaszkodunk a lendület segítő erejére. Ez készít fel a haladó sorozatokra (Szthira-bhága, vagyis a 3., 4., 5. és 6. sorozatra). Ha ezekbe belekezdünk, de nincs még megfelelő vinyászánk, akkor a próbálkozásunk csak szánalmas kapálódzás lesz, és minden egyes pózzal keményen meg kell küzdenünk. Ezt tapasztalatból mondom, mert én is kb. itt tartok. 


A január 22-ei workshopot tehát pontosan ennek fogjuk szentelni.  Sok technikai részletet be fogok mutatni a vinyászákkal kapcsolatban, és egyéni, illetve néhány páros gyakorlatban ezeket végig is vesszük. Aki volt már vinyásza órán Mysore-ban Ajay Kumarnál, vagy nálam, annak nem kell megijednie, mert nem lesz annyira intenzív, illetve inkább úgy mondom, hogy lesznek közte pihenősebb időszakok. Tehát akár nulla felkészüléssel is eljöhetnek olyanok, akik még nem gyakorolták az egyes sorozatot sem. De nem azt mondom, hogy könnyű műfaj lesz, mert szerintem én még nem is tartottam lazulós workshopot. 


Egy vezetett órán, vagy még egy Mysore órán sem jut mindig idő arra, hogy az összes technikai részletet elmagyarázzuk, így sokszor a gyakorlónak önmagának kell rájönnie egy csomó dologra. Az ilyen workshopok azonban nagy löketet adhatnak, mert sok olyan dolgot megértünk, amire magunktól csak több évnyi szenvedés után jöttünk volna rá. Remélem, mindenkinek hasznos élmény lesz, aki részt vesz majd a workshopon, és mindaz, amit ott tanulunk, új magasságokba fogja emelni a gyakorlásotokat 2011-ben. Lesz szó az álló helyzetből-helyzetbe végrehajtott vinyászákról, amik a napüdvözletben bukannak fel, az ülő vinyászákról, a nyújtott vs keresztezett lábas változatokról, illetve arról, hogyan ugorjunk be, illetve ki a különböző pózokba (tittbhászana, bakászana stb.) Hangsúlyozom, azok számára is nagyon hasznos tapasztalat lesz, akik úgy érzik, hogy eddig még egy normális vinyászát sem sikerült megcsinálniuk, és azok számára is, akik már simán felmennek kézenállásba. Kicsit nyitjuk a vállakat is, mert azok központi szerepet játszanak a vinyásza végzésében. Úgyhogy lehet, hogy nem férünk bele a három órába, de azért remélhetőleg mindenki számára kellemes élmény lesz. 


Idén még több workshopot fognak tartani az Atma Center oktatói, és külföldi oktatók is jönnek. A "rezidens" workshopokra 4000 Ft lesz a belépő az első 15 jelentkezőnek, ezt azonban előre egy összegben be kell fizetni, és nem lehet visszakérni, csak ha valaki mást hozol magad helyett. Ezen felül 5000 Ft-ért jöhetnek a többiek. Ezt a rendszert azért vezettük be, mert manapság az emberek mindent az utolsó pillanatban döntenek el, és nem árt egy kis tudatosságot magunkra erőltetni. Szóval siessetek, foglaljátok le a helyeteket, mindkét stúdiónkban lehet befizetni a workshopra. Szeretettel várunk mindenkit, addig is jó vinyászázást!

Nincsenek megjegyzések: