2011. január 22., szombat

Meleg a pite!

Ma következik a melegben végzett jógázásról szóló okfejtésem harmadik része. Elmondom, hogy én miért szeretek melegben jógázni, és miért tartom élettani szempontból előnyösnek. Ettől eltekintve bizonyára továbbra is megmaradnak a hidegpártiak, illetve azok, akik nem szeretik vagy nem bírják a melegben végzett jógát. Tehát akkor az öt érv a Hot Ashtanga mellett:


1. A melegben kevesebb a sérülésveszély


A sérülések mindig akkor következnek be, amikor nem vagyunk megfelelően bemelegedve, ugyanis akkor nem nyúlnak az izmok és a szalagok, hanem szakadnak. Ezek lehetnek csupán mikrosérülések, de az éveken keresztül történő gyakorlás során ezek összeadódnak és a szöveteink elhegesednek, mint egy élsportolónak. Ne feledjük, hogy a rendszeres astanga-gyakorlás majdnem akkora terhelés a szervezetnek, mint amit egy élsportoló kap két verseny közötti időszakban. Persze ők verseny előtt ráhajráznak, és a jógások között is van, aki napi 3-4 órát gyakorol, de ebben az esetben is sokkal kevesebb a sérülés, ha ezt melegben tesszük. Én nagyon sok "hideg" astangást ismerek, aki évek óta folyamatosan egyik sérülésből a másikba esik, és ennek következtében sem az egyes, sem a kettes sorozatot nem képes eredeti formájában végrehajtani, a hármasról nem is beszélve. lehet, hogy valakinek ez az agónia bejön, de én nem szeretném, ha a gyakorlásom a folyamatos sérülésekkel való küzdelemről szólna. Az évek folyamán nekem is voltak kisebb sérüléseim, de a melegben ezek is sokkal hamarabb regenerálódnak, mint a fagyos atmoszférában. Felnőtt emberek vagyunk, nekünk kell megválasztani, miként és mitől akarunk szenvedni.


2. Méregtelenítés


A bőséges izzadás olyan, mint egy belső zuhany, aminek során a nyirokrendszerben termelődő sejtfolyadék átmossa a sejteket és kiürül, a méreganyagokkal együtt. Mondjuk nem csoda, hogy ha valaki a külső zuhanyt sem részesíti előnyben gyakorlás után vagy éppen előtte, az a belső zuhanyért sem lesz oda. Ráadásul sokan nem isznak gyakorlás közben, ami haggyán, de előtte meg utána sem visznek be elegendő folyadékot. Így aztán nem csoda, ha a szöveteik úgy néznek ki, mint az aszalt szilva, és tele vannak méreganyagokkal. Miért ne használnánk ki a lehetőséget, hogy gyakorlás közben még alaposan ki is méregtelenítsük a szervezetünket? Nem kell külön a szaunában üldögélni, és a zsírpárnákat koptatni mindenféle elektromos csodaövekben a tévé előtt üldögélve, elég, ha bemegyünk a jó meleg jógaterembe, és izzadunk egy jót gyakorlás közben. Több szívmunak, több kardió, több hatás. A szépségért és a tisztaságért meg kell dolgozni! És vannak olyanok is, akik kívülről esztétikusak, mert például fiatalok és jók a génjeik, de a helytelen táplálkozás és életmód miatt ugyanúgy tele vannak méreganyagokkal. A Hot Ashtanga tehát elősegíti a belső szépséget, nem csak a sejtek, de a tudat szintjén is.


3. Hatékony energiafelhasználás


Minden sportoló bemelegít a sporttevékenység gyakorlása előtt. Ez azt a célt szolgálja, hogy a testi szöveteket hőmérsékletét felemeljük a "munkahőmérsékletre", mivel az izmok közel vannak a test felszínéhez, és tele vannak vízzel, vagyis könnyen lehűlnek a külső hőmérsékletnek megfelelően. Ha a szoba 20-25 fokos, akkor a testnek "fel kell fűtenie" a szobát, hogy önmaga is meleg maradhasson. Vagyis egy ilyen hűvös szobában az energiánk egy része a szoba befűtésére megy el, ami valamennyire sikerülhet is, ha sokan gyakorlunk együtt egy zárt térben. Ha viszont a szoba eleve meleg, akkor a szövetek hamarabb elérik a munkahőmérsékletet, optimálisan fognak nyúlni, és nem arra megy el az energiánk, hogy ne hűljünk ki, hanem tudunk a méregtelenítéssel foglalkozni. Ha valaki próbált már hideg vízzel mosogatni, akkor tudja, hogy mennyivel melósabb, mint jó meleg vízzel.


4. Gyorsabb regeneráció


Ehhez szorosan kapcsolódik a következő pont. Amikor az izmok nem képesek optimálisan működni, hamar besavasodnak, és ez másnap izomláz formájában jelentkezik. Ez nem sérülés ugyan, viszont a méregtelenítés helyett a szervezetünk azt jelzi, hogy az izomszövetben felgyülemlett a tejsav, és idő kell, hogy kiürüljön onnan, plusz a másnapi gyakorlásunk sokkal nehézkesebb lesz. Sokszor tapasztaltam már "hideg" gyakorlás után ezt az érzést, hogy az összes izmom beállt, pedig csak a megszokott terhelést kapta. Ezzel szemben, ha melegben edzünk, sokkal ritkább az izomláz, és a megnövekedett kardió-igénybevétel ellenére az izmok hatékonyabban működnek, és kevésbé savasodnak be. Persze lehet hideg szobában is merinói gyapjú aláöltözetben gyakorolni, de nem annyira kényelmes, mint meleg szobában, minimális ruhában. Én nem tartom az izomlázat előnyös dolognak, bár vannak akiknek az az asszociáció kapcsolódik hozzá, hogy "milyen jót edzettem tegnap!" pedig igazából csak lezúztuk a szervezetünket, és hosszabb időt kell hagynunk a regenerációra.


5. Érzelmi plusz


Elgondolkodtatok már azon, hogy az összes pozitív érzelem (szeretet, barátság, gyengédség, rajongás, biztonság, kényelem stb.) a meleghez kapcsolódik, míg a negatív érzelmek (ellenszenv, közömbösség, közöny, magány, félelem, idegenség, halál stb.) a hideghez asszociálható? Nyilván ez nem véletlen. Az igazat megvallva, én nem szeretek "fagyos" légkörben gyakorolni, és azt vettem észre, hogy egy hideg hodályban az ember hajlamosabb önmagába fordulni, közömbössé válni a másik iránt, és belül próbálja melengetni önmagát, persze eredménytelenül. Ha már egyszer úgyis olyan magányosak vagyunk ebben a világban, akkor legalább jógázás közben legyen lehetőségünk feloldódni az anyaméh megnyugtató melegében! Sokan mondják is, hogy mennyire pozitív hatással van rájuk érzelmileg a melegben végzett jóga. Úgyhogy én szeretnék továbbra is lehetőséget adni erre azoknak, akik ezt kedvelik, és értékelik. 

4 megjegyzés:

Szamóca írta...

Olyan jókat írsz a melegben jógázásról, hogy most már muszáj lesz kipróbálnom! ;-)
Amúgy is hőség párti vagyok: mindenhol jó, de legjobb melegben. :-)

Gauranga Das írta...

Hajrá, én nem vagyok semmi jónak az elrontója!

Névtelen írta...

Egyfajta előnye még, hogy ez a fajta gyakorlás "stúdiófüggővé" teszi a jógikat, hiszen otthoni gyakorláshoz nagyon nehéz előállítani ilyen körülményeket. Ez a gyakorlók számára annyiban hátrány, hogy számukra sokkal költségesebb a jógázás, viszont a stúdió és a jógaoktató számára egyértelműen sokkal jobb üzleti modell, ha a pénzszerzés is szempont az oktatásnál.

Más: egy másik témával kapcsolatban jött elő egy kérdés. Hivatkozol a mestereid között „Acharya Kumara Swami”-ra, illetve „Swami Vishvaswarupananda”-ra. Sem én, sem a jógával komolyan foglalkozó ismerőseim sem hallottunk még soha az illető urakról, ezt a hiányosságot pótolandó szerettem volna megismerni az említett mestereid életét, tanításait, munkásságát.
Sajnos a google a bemutatkozásodon kívül semmiféle találatot nem hoz fel, ezért a segítségedet kérném, honnan lehetne ezzel kapcsolatosan objektív információkat szerezni? Hogyan tudnám esetleg személyesen felvenni a kapcsolatot az illető mesterekkel?

Kovboly

Gauranga Das írta...

Helló Kovboj!

Be lehet fűteni otthon is, ismerek olyat, aki otthon melegben gyakorol. De végülis igazad van, én is inkább bemegyek a stúdióba vasárnap is, együtt gyakorolni a többiekkel.

A Swamikkal kapcsolatban meg nem lesz nagy szerencséd, hacsak nem jársz Rishikesh-ben. Ott ismerik őket, de inkább csak telefonon elérhetők, emailben vagy interneten nem nagyon vannak. Érdeklődj a Tapovan Resort-ban, Acharya Kumara Swami ott tartott régebben jógaórákat. Swami Vishvarupananda azt hiszem a Sivananda Math-hoz tartozik, ott lehetne érdeklődni róla. Jó tanárok mind a ketten, de Sivananda stílusú Hatha-jógára számíts, ne Astangára vagy ilyesmire. De ha elmondod priviben, hogy hova mennél és mit keresel, hátha tudok segíteni.