2011. január 23., vasárnap

Praszárita Pádóttánászana A

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


Praszárita Pádóttánászana A 
(Előrehajlítás terpesztett lábbal A)


Dristi: Orrhegy


Ékam: Belégzésre forduljunk jobbra, és lépjünk hátra, közepes szélességű állásba érkezve. Az állás pontos szélességét az egyéni gyakorlók gerincének és lábainak hossza közötti arány fogja meghatározni. A külső talpéleknek párhuzamosnak kell lenniük, hogy a térdek ne forduljanak ki, mivel a combok általában előrefordulnak, amikor előrehajolunk. A póz mind a négy változata után ellenőrizzük, hogy a lábfejek nem fordultak-e ki. A kezeket helyezzük szilárdan a derekunkra. Miközben a csípők a talaj felé süllyednek, emeljük ki az egész gerincet, a keresztcsontot is beleértve a a csípők közül. A szegycsont kiemelkedik, és vezeti a törzs előrebillenését.


Dvé: Kilégzésre hajoljunk előre csípőből és helyezzük a tenyereinket a talajra. Nyissuk szét az ujjakat, és arra törekedjünk hogy az ujjak vége egy vonalban legyen a lábujjakkal. A tenyereket helyezzük el vállszélességben. Belégzésre emeljük a mellkast, nyújtsuk ki a karjainkat, és homorítsuk a derekunkat. A lábak erősen dolgoznak, hogy támogassák a gerinc passzív nyújtását. Nézzünk az orrunkra.


Tríni: Kiégzésre hajoljunk előre. Ellensúlyozzuk a combok befelé fordulását azzal, hogy kifelé fordítjuk őket. Helyezzük el a törzset a két comb között, és utána "zárjuk az ajtót" azáltal, hogy a combokat visszaforgatjuk befelé, amíg a térdek pontosan előre nem néznek. Aki hajlékony, az a feje tetejét a földön nyugtathatja, Akinek a felsőteste hosszabb a lábaihoz viszonyítva, annak esetleg érdemes csökkentenie a távolságot a talpai között, hogy ki tudja nyújtani a nyakát, míg a viszonylag rövid felsőtesttel rendelkezőknek esetleg szélesíteniük kell a terpeszt ugyanebből a célból. 


Amikor a fejtetőt a földön nyugtatjuk, akkor ez felpezsdíti az agyi mirigyek (epifízis, hipofízis) működését. E pezsdítő, tisztító hatás elősegítése érdekében négy változatban végezzük a pózt. Ez egy finom hatású gyakorlat. Eleinte azt gondoljuk, hogy a hasizmok és a csípőfeszítő izmok minél erősebb megfeszítésével mélyebbre kerülünk a pózba, de igazából a hosszanti hasizom, és a pszoász (a fő csípőhajlító izom) is rövidíti a törzset, és így eltávolítja a fejet a talajtól.


Az előrehajlítás részleteit tekintve tanulmányozzuk a Pádágusthászana és Pádahasztászana leírását. A kezek segítségével hozzuk a törzset a lábak közé, miközben a lapockákat a mennyezet felé emeljük. Tartsuk a pózt öt légzésig.


Kontraindikációk: Ha a bokánk külső részében fájdalmat érzünk, akkor a talp belső oldalát nyomjuk jobban a talajba. Ha belül érzünk fájdalmat, akkor a külső oldalt nyomjuk a talajba. A csípőközelítő izmok hajlamosak begörcsölni ebben a pózban (ilyenkor fájdalmat érzünk a csípő külső oldalán), ami azt jelzi, hogy ezen izmok nem elég fejlettek. Ebben az esetben csökkentsük a távolságot a két láb között. 


Csatvári: belégzésre emeljük a fejünket és nyújtsuk ki a karjainkat. Kilégzésre tegyük a kezünket ismét a derekunkra. 


Pancsa: Belégzésre emelkedjünk fel, és lélegezzünk ki. 


(Én a légzésben két részletben térek el: Az előrehajlás előtt belégzésre felfelé nyújtom a gerincet, illetve a felegyenesedés utáni kilégzésre már közvetlenül belehajolok a B pozícióba.)

Nincsenek megjegyzések: