2011. január 6., csütörtök

Mi a baj a szójával?

A "Mi a baj" sorozat újabb részében a szójáról fogok értekezni. A tejtermékeket már megtárgyaltuk, ebben pártatlan vagyok, bár kifejeztem a gondolataimat pro és kontra is. A szójával kapcsolatba inkább elutasító vagyok, nem tartom túlzottan alkalmasnak emberi tápláléknak, illetve hasznosabbnak, vagy megfelelőbbnek, mint a húst. 


Sok ember, aki a húsevésről átáll a vegetáriánus étrendre, szójával próbálja pótolni a kieső fehérjét, sőt, egyesek szerint a szója teljes értékű fehérjét tartalmaz. Egy dolog biztosan igaz, amit a tejtermékeknél is emlegettem, hogy a szója még a tejtermékeknél is jobban elnyálkásítja és lesavasítja a szervezetünket, a húsfélékhez hasonlóan. És ez még inkább igaz a fermentált, erjesztett szójatermékekre (szójaszósz, tempeh, mizó). Szóval anyagcsere-szempontból nem nagy előrelépés a szójafogyasztás a húsfogyasztáshoz képest. 


Elsőnek egy-két történelmi adat a Wikipedia alapján: A szóját elsősorban takarmánynövénynek használják, magas fehérjetartalma miatt. A mag oligoszacharid-tartalma megnehezíti az emésztését az emberi szervezet és az egy gyomorral rendelkező emlősök számára. A szóját ezért Kínában, Japánban és Koreában fermentált, erjesztett formában használták emberi tápláléknak. A nyers szójabab emészthetetlen, csak főzés után válik emészthetővé, de úgy is sok embernek puffadást okoz. 


Jelenleg a szójatermelés 55%-a Észak- és Dél-Amerikában történik, és ennek 93%-a génmanipulált. Tehát ha szóját tartalmazó terméket fogyasztunk, akkor jó esély van rá, hogy génmanipulált fehérjét veszünk magunkhoz, nem tudom, ettől ki menyire tart. Az USA-ban termelt szója jelentős részét ma is takarmányként használják fel, a többiből olajat nyernek, illetve kisebb részint feldolgozzák szója-terméknek, ami emberi fogyasztásra kerül.


A fentebb felsorolt egészségügyi hatások mellett még egy dologról nem szabad elfeledkezni, ami főleg férfiak számára megfontolandó. A szójamag ugyanis fito-ösztrogént tartalmaz, vagyis női nemi hormont. Ennek mennyisége azért nem olyan nagy, hogy a szexuális funkciókra vagy másodlagos nem jellegre komolyabb hatást tudjon gyakorolni, viszont ahhoz elég, hogy hirtelen szívmegállást okozzon, főleg akkor, ha húsfogyasztással párosul. Ennek két oka van: az egyik az, hogy a húsevők kevésbé figyelnek oda az élelmiszerek, főleg a húsipari termékek összetételére, amiben pedig esetenként jelentős mennyiségű szójakészítmény is előfordulhat. A másik pedig az, hogy a takarmányszója még az EU-ban is génmanipulált, plusz káliummal dúsítják. E kettő felhalmozódik az állatok szervezetében, és egy sportoló, akinek a szíve és az anyagcseréje extrém tehelésnek van kitéve, könnyen szívelégtelenség áldozata lehet.


Következésképpen a vegetáriánusokat, főleg, ha bio-szóját fogyasztanak, ez utóbbi veszély talán nem annyira fenyegeti, de azért szerintem nem érdemes kockáztatni, még ha egyesek vitatják is az ilyen jellegű kutatások szavahihetőségét. Én egyelőre maradok szójamentes laktovegetáriánus. Érdekes például, hogy a vegánok nagy része nem fogyaszt szóját, főleg a nyers vegánok, mivel meg kell főzni. De ők egyébként a többi hüvelyest sem fogyasztják, ugyanilyen okból. Szerintem viszont a hüvelyesek, főleg az indiai dálfélék remek fehérje-források, és intenzív jóga vagy sport esetén nagyon hasznos szövetépítő táplálékok. Persze aki csak meditál, annak talán a puszta levegő is elég :-).

Nincsenek megjegyzések: